Війна — день 489: ЗСУ продовжують перемелювати і тіснити окупантів на півдні та сході

Читать на русском
Автор
17915
Бої за Україну продовжуються 489 днів
Бої за Україну продовжуються 489 днів

Оперативно про головне 27 червня

Протистояння українських сил оборони російському вторгненню триває. Збройні сили України поступово продавлюють оборону окупантів та звільняють українську землю, проте на звільнених територіях їх зустрічає лише розруха та запустіння.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни ще раз запускали ракети з літаків із акваторії Азовського моря: інформації про "прильоти" ні першої, ні другої партій ракет не надходило.

22:00 Російські літаки-ракетоносці запустили ракети з акваторії Азовського моря. Летять у напрямку Запоріжжя/Дніпра.

21:00 Окупанти вдарили ракетою по закладу громадського харчування у Краматорську.

20:00 США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на суму $500 млн.

До нього увійдуть, зокрема:

  • 30 БМП Bradley;
  • 25 БТР Stryker;
  • боєприпаси для HIMARS та Patriot;
  • комплекси Stinger;
  • системи Javelin;
  • протитанкові системи АТ-4;
  • обладнання для розмінування;
  • стрілецька зброя та понад 22 мільйони патронів до стрілецької зброї та гранат;
  • Інша амуніція та обладнання.

19:00 Наступного тижня в Гаазі розпочне роботу Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA), заявив генеральний прокурор України Андрій Костін.

18:00 Наразі у російському полоні перебуває 126 жінок, із них 46 військових, повідомляє Міністерство реінтерації тимчасово окупованих територій.

Російські війська обстріляли житлові квартали Херсона. Внаслідок ворожої атаки постраждали двоє людей.

17:00 Російські війська зайняли укріплення та опорні пункти, які готували українські бійці у районі Бахмута. Тому для звільнення населених пунктів на цьому напрямі потрібно більше зусиль та часу, сказала заступник міністра оборони Ганна Маляр.

16:00 Бійці 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. Лицарів Зимового Походу під Бахмутом пробили лінію оборони, яку росіяни готували місяцями, та розгромили батальйон окупантів, повідомляє пресслужба бригади.

Співробітники СБУ затримали в Лимані (Донецька область) колишнього майстра електричних мереж, який працював на ворога як "головний інженер Росенерго": відключив мирне населення від електрики та подав електроенергію окупантам.

15:00 Україна отримає 14 танків Leopard 2A4 від імені Нідерландів. Вироблятиме їх німецький зброєбудівний концерн Rheinmetall. Перший танк має прибути до України у січні 2024 року, а решта – протягом року.

14:00 На тлі небезпеки через підрив Запорізької АЕС у Запоріжжі 29 червня проведуть навчання на випадок надзвичайної ситуації. Як повідомив голова ОВА Юрій Малишко, буде відпрацьовано порядок дій щодо реагування на надзвичайні ситуації та евакуації населення. Наразі ситуація на атомній станції контрольована, загрози не зафіксовано.

13:00 Окупанти обстріляли Кременчук на Полтавщині. Ракет Х-22 влучили по дачному кооперативу, але, на щастя, обійшлося без потерпілих. Влучань по об'єктам критичної інфраструктури також не зафіксовано, розповів голова Полтавської ОВА Дмитро Лунін.

12:00 По Україні оголошують повітряну тривогу — через ракети в повітряному просторі.

Цікаво, що раніше військові заявляли, що окупанти, ймовірно, взяли невелику тактичну паузу в регулярних ракетних атаках по Україні. При цьому глава прес-центру Сил оборона півдня Наталія Гуменюк попереджала: підготовка до чергового масштабного удару вже напевно ведеться.

"Потужності у них ще є. Запаси вони поповнили, зокрема й дронові. І це говорить про те, що масовані нічні атаки будуть повторюватися. Але присипати пильність, що це буде тільки вночі, не можна. Ми повинні бути напоготові. Ворог підступний і шукатиме для себе перемог там, де може їх хоча б інсценувати", — наголосила Гуменюк.

11:00 На одного адміністратора проросійського Telegram-каналу менше стало в Україні — СБУ затримала українця, який зливав кремлівським спецслужбам інформацію про переміщення наших військ на сході країни. Операцію проводили в Донецькій області.

10:00 У Криму вчергове підірвали залізничні колії — цього разу в Кіровському районі півострова. Через пошкодження дороги затримується кілька потягів.

Маріупольців, котрі лишаються в окупованому місті, почали виселяти із власних квартир, якщо вони не можуть пред'явити документи на власність у разі їхньої втрати чи інших причин.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився актуальним зведенням щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 27.06.2023
Втрати армії рф в Україні 27.06.2023

8:00 В Білорусі на військовому аеродромі Мачулищі приземлився бізнес-джет, що належить ватажку "вагнерівців" євгенію пригожину.

7:00 Росіяни стягують резерви під Бахмут і втрачають позиції на півдні та в Донецькій області, проте мали певний успіх у Мар’їнці. Детальніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на сході України 27.06.2023
Карта боїв на сході України 27.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився свіжим зведенням щодо подій на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • ніч минула спокійно майже для всіх регіонів країни. Однак місцеві пабліки повідомляли про вибухи, щонайменше, на Харківщині та Херсонщині. Дані уточнюються;
  • президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні розповів, що побував на Бердянському напрямку фронту, а також неподалік Бахмуту. Також він підбив підсумки своїх коротких візитів, зазначивши, що воїни помалу просуваються вперед;
  • кремлівський бункерний дід путін збентежив учора спільноту анонсами свого виступу перед народом, але зрештою лише нагнав на себе ганьби, адже росіяни чекали якихось серйозних рішень, а не бесід із "вагнерівцями";
  • Джон Кірбі вважає, що контрнаступ ЗСУ просувається повільніше, аніж хотілося б, але на це є об'єктивні причини, — брифінг представника Білого Дому;
  • у Херсоні відсьогодні знімають заборону на відвідування мікрорайону Корабел, котрий чи не найбільше постраждав у місті від підтоплення після підриву Каховської ГЕС. Однак це стосується не всіх, а лише окремих вулиць.

3:00 У США кажуть, що росія поки що не готова до застосування ядерної зброї. Також там не бачать реальних кроків щодо реалізації теракту на ЗАЕС

1:00 Німеччина поки що не готова передати Україні крилаті ракети, заявив міністр оборони Борис Пісторіус.

00:00 Бої на Бахмутському напрямку: за добу сталося 17 боєзіткнень із ворогом, знищено 153 окупанти, 203 поранено, 6 взяли в полон, повідомив прессекретар Східного угруповання військ Череватий.

Череватий додав, що Силами оборони знищено 2 САУ, 13 гармат, бойову машину десанту, чотири БПЛА та протитанковий ракетний комплекс.

Як були справи 24 червня, дивіться за посиланням: Війна — день 486: контрнаступ ЗСУ просувається, тоді як у росії "військовий переворот"

З даними за 25 червня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 487: у росії закінчилася "громадянська війна", а ЗСУ наступають на сході

Про те, що відбувалося 26 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 488: ЗСУ з боями просуваються в районі Бахмута