Війна — день 484: важкі бої на Донбасі та просування ЗСУ на півдні

Читать на русском
Автор
14199
Бої за Україну тривають 484 дні
Бої за Україну тривають 484 дні

Оперативно про головне 22 червня

Україна продовжує стримувати повномасштабну російську агресію упродовж 484 днів. Найбільш важкі бої продовжуються на Донбасі та на півдні нашої країни, де ЗСУ продовжують просування, звільняючи нові населені пункти. Особливо помітні успіхи українських захисників у південних областях, де щодня росіяни втрачають десятки одиниць техніки.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

Про події 23 червня читайте у нашій наступній трансляції: Війна — день 485: продовження контрнаступу України та загроза теракту на ЗАЕС

23:00 Президент України Володимир Зеленський увечері 22 червня провів у Києві брифінг із представниками країн "Великої сімки", "Великої двадцятки" та міжнародних організацій про небезпеку можливого теракту на Запорізькій АЕС:

22:00 Для відновлення в Харкові зруйнованих росіянами будинків, інфраструктури та комунальних закладів потрібно 9,5 млрд євро, — міський голова Харкова Ігор Терехов на Ukraine Recovery Conference.

У селищі Калинівське Херсонської області під час польових робіт на російській вибухівці підірвався тракторист.

21:42 Зафіксовано виліт 4-х стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з аеродрому "Оленья", що здійснюють політ у південно-східному напрямку. Орієнтовний час виходу літаків на рубіж у районі Каспійського моря 23.30 22 червня. Можливі пуски крилатих ракет, — Повітряні сили ЗСУ.

21:00 Президент України Володимир Зеленський підписав указ про звільнення Ігоря Кизима з посади посла України в Білорусі.

Танки Abrams від США можуть взяти участь вже у цьому контрнаступі ЗСУ, — голова МЗС України Дмитро Кулеба в інтерв'ю "Суспільному".

20:30 Активність ворожої тактичної авіації в акваторії Азовського моря, у разі оголошення тривоги прямуйте в укриття, — Повітряні сили ЗСУ.

20:00 Ганна Маляр про ситуацію на фронті: Наступ Сил оборони України на Півдні триває, є часткові успіхи; на Сході ЗСУ вели наступальні дії на напрямку Білогорівка – Діброва, мали частковий успіх, на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Маріїнському напрямках йде стримування окупантів, на жоден метр ворог не просунувся.

19:00 Під час масованої атаки в ніч проти 22 червня російські окупанти намагалися вдарити гіперзвуковими ракетами "Кинджал" по греблі у Кривому Розі, повідомив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

18:00 Парламент ПАР готовий провести мирні переговори між російськими та українськими парламентарями.

17:00 Краща за Storm Shadow, але українська – яка ракета і коли може надійти на озброєння ЗСУ.

16:00 шойгу пообіцяв створити резервну армію та похвалився небаченим числом добровольців.

15:00 Зеленський в інтервью ВВС про контрнаступ: "…в будь-якому випадку, ми впевнені в успіху контрнаступальних дій. Восени у нас були відповідні контрнаступальні дії і здавалось, що це уповільнений процес. Але в якийсь момент всі побачили, як ми стрімко почали просуватись вперед. Так само буде і тут".

14:00 У кремлі назвали "брехнею" слова Зеленського про теракт на ЗАЕС, який може готувати рф.

13:00 Момент влучання ракети у Чонгарський міст потрапив на відео.

12:00 В Головному управлінні розвідки вже відреагували на вранішню "бавовну" на Чонгарському мосту. За словами представника відомства Андрія Юсова, "зараз триває робота і вона буде продовжена".

СБУ відзвітували про затримання чергового російського агента у Миколаєві — він наводив російські ракети на місцеві заводи.

11:00 У Повітряних Силах розповіли про наслідки нічної атаки на мирні міста України. За даними військових, росіяни вкотре цілили по об'єктах критичної інфраструктури.

10:00 Українські воїни продовжують ведення наступальної операції на трьох напрямках: Мелітопольському, Бердянському та Лиманському. Більш детально про успіхи наших захисників розповіли в Генштабі ЗСУ.

У Мелітополі та найближчих селах було чутно гучні вибухи. Окупанти заявляють, що спрацювали сили ППО, але по місту вже почали їздити "швидкі".

9:00 Генштаб ЗСУ опублікував свіжі дані щодо втрат російських окупантів в Україні:

Втрати армії рф в Україні 22.06.2023
Втрати армії рф в Україні 22.06.2023

8:00 В Криму та на окупованій частині півдня цієї ночі було дуже неспокійно:

Чонгар міст вибухи сьогодні
Наслідки удару по Чонгарському мосту

7:00 ЗСУ проводять наступальні дії щонайменше на трьох ділянках. Вони закріплюються на зайнятих позиціях та вирівнюють лінію фронту. Детальніше про це — у свіжих картах боїв в Україні.

Карта боїв на сході України 22.06.2023
Карта боїв на сході України 22.06.2023

Генштаб також поділився свіжим зведенням з різних ділянок фронту:

6:30 У Києві ліквідовують наслідки нічного вибуху в багатоповерхівці Дніпровського району. Причина — не російська атака, а вибух газу.

3:00 Після ракетного удару росіяни запустили безпілотники у бік Одеської області

1:00 Окупанти знову запустили ракети по Україні, повідомляється про вибухи у Харкові

00:00 Екологічна шкода від руйнування Каховської ГЕС для України вже становить 1,5 мільярда доларів. За словами прем’єра Дениса Шмигаля, така оцінка є попередньою і кінцева сума може зрости.

Як були справи 19 червня, можна прочитати у публікації: Війна — день 481: ЗСУ просуваються під Авдіївкою та на Запорізькому напрямку

З даними за 20 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 482: ЗСУ продовжують розвивати наступ на півдні

Про те, що відбувалося 21 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 483: ЗСУ продовжують розвивати наступ, незважаючи на запеклий опір окупантів