Війна — день 477: ЗСУ атакують на декількох напрямках, а окупанти перекидають війська до фронту

Читать на русском
Автор
15483
Бої за Україну продовжуються 477 днів
Бої за Україну продовжуються 477 днів

Оперативно про головне 15 червня

Україна перебуває у стані повномасштабної війни проти росії вже 477 днів. ЗСУ перейшли в наступ відразу на кількох напрямках, через що окупанти почали передислокацію військ і намагаються завдати ударів у відповідь, застосовуючи всі доступні їм кошти. Українські захисники попри опір росіян демонструють просування, хоча це і дається дуже важко.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Вышло вечернее обращение президента Украины:

22:00 Группа экспертов ООН направила письмо россии, в котором выражается обеспокоенность в связи с пытками украинских военнопленных и гражданских в том числе с помощью тока и имитации казни, что приводило к повреждению внутренних органов, трещинам в костях и переломам, инсультам и психологическим травмам.

21:00 Умер Сергей Гурица, — монтажник 1985 года рождения, пострадавший в результате удара по Кривому Рогу. Он стал 13-й жертвой.

Правительство Хорватии поддержало инициативу хорватского парламента признать Голодомор геноцидом украинского народа.

Сейчас более 6 тысяч украинских военных проходят обучение в разных странах Запада, – председатель Объединенного комитета начальников штабов США, генерал Марк Милли.

20:00 Израиль продает более двух сотен танков Merkava Mk.2 и Mk.3 двум иностранным странам, одна из которых в Европе, — это историческое событие, поскольку впервые Израиль продаст танки европейской стране.

Анна Маляр: "На всех направлениях наступления есть продвижение. Около километра на каждом. На востоке враг продолжает концентрировать значительное количество сил и средств и подтягивает резервы по другим направлениям. В частности, с юга на восток было перемещено вражеское подразделение десантно-штурмовых войск. На Бахмутском направлении продолжаются наступательные действия на направлениях Раздоловка — Краснополовка и Бреховка – Ягодное, есть успех. На Бердянском и Мариупольском направлениях продолжаются наступательные действия. На Бердянском направлении бои продолжаются в районах Макаровки. На Мариупольском направлении бои продолжаются в районах Новоданиловки и Новопокровки".

19:00 Підрозділи ракетних військ і артилерії ЗСУ протягом доби уразили два пункти управління росіян, зенітно-ракетний комплекс С-300, район зосередження особового складу, три склади боєприпасів та п'ять артилерійських підрозділів.

18:00 Україна отримає ще 14 танків Leopard 2 від своїх західних партнерів. Данія і Нідерланди профінансували купівлю танків, які будуть поставлені компанією Rheinmetall, повідомляє Handelsblatt.

17:00 Міністри оборони Великої Британії, Данії, Нідерландів і Сполучених Штатів у четвер оголосили, що спільно нададуть Україні сотні ракет для ППО.

16:00 Російські окупанти обстріляли Авдіївку та Торецьку громаду на Донеччині. Внаслідок атаки семеро людей отримали поранення. Також пошкоджено 8 багатоквартирних житлових будинків та адміністративну будівлю.

15:00 ЗСУ знищили ще один російський ударний вертоліт Ка-52 вартістю близько 16 млн. доларів.

14:00 Активність росіян на Бахмутському напрямку значно зменшилась. Як повідомив представник Генштабу ЗСУ Олексій Громов на брифінгу, окупанти там ведуть оборонні дії, а українські захисники продовжують просуватися на флангах. Сили оборони України активними діями північніше та південніше Бахмута продовжують звільняти українську землю від загарбників та завдавати противнику суттєвих втрат.

13:00 Українські військові продовжують просуватися на східному і південному напрямках фронту. У районі Вугледара Донецької області їм вдалося пройти до 1 км, повідомив Об'єднаний пресцентр Сил оборони таврійського напрямку. Однак росіяни продовжують інтенсивно обстрілювати місто.

12:00 Глава МАГАТЕ Рафаель Гроссі розпочав свій візит на тимчасово окуповану територію Запорізької АЕС. Про це повідомили в "Енергоатомі". Зазначимо, що спочатку поїздка планувалася на 14 червня, але була перенесена з міркувань безпеки.

Рафаель Гроссі в Україні
Рафаель Гроссі в Україні

11:00 В Брюсселі вже розпочалася чергова зустріч представників робочої групи "Рамштайн". Як повідомив у Twitter голова Пентагону Ллойд Остін, він провів попередню бесіду із українським колегою Олексієм Резніковим.

10:00 Рівень води на підтопленій Херсонщині зменшився до 2 м 4 см. Про це та загальну ситуацію в області повідомив очільник ОВА Олександр Прокудін.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився інформацією щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 15.06.2023
Втрати армії рф в Україні 15.06.2023

В Одесі сьогодні оголошено день жалоби — через загибель трьох осіб після атаки росіян 14 червня.

8:00 За останню добу окупанти проявляли найбільшу активність на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Маріїнському напрямках. Як повідомляють військові, тільки на сході було зафіксовано близько 39 бойових зіткнень. Більше деталей — в аналізі свіжих карт боїв в Україні.

Карта боїв на сході України 15.06.2023
Карта боїв на сході України 15.06.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальними відомостями про те, що відбувається на фронті:

07:00 У Повітряних силах розповіли про наслідки нічної атаки по Україні — здебільшого мирні міста "кошмарили" за допомогою іранських дронів. Лише над Одещиною збито мінімум 13 "шахедів".

Після шостої ранку 15 червня у Херсоні оголосили повітряну тривогу, містяни повідомляли про потужні вибухи.

6:00 Зібрали для вас кілька новин, котрі ви могли проспати:

  • вночі в Україні кілька разів оголошувалася масштабна повітряна тривога — через російські крилаті ракети та "шахеди". Вибухи чули щонайменше у Кривому Розі, Харкові, на Одещині та Херсонщині. Також, за попередніми даними, "бавовна" могла завітати і до тимчасово окупованого Луганська;
  • напередодні президент Зеленський провів телефонну розмову із польським колегою Анджеєм Дудою. Головними темами бесіди були вступ України до НАТО і підготовка наших військових на польських полігонах;
  • пізно вночі гучні вибухи пролунали у російському Краснодарі — очевидці стверджували про активність безпілотника над містом. Офіційних заяв від влади не було;
  • десятки компонентів для нових "Калібрів" росія отримала із інших країн уже після введення санкцій, — Зеленський у нічному зверненні;
  • у Європарламенті чітко визначилися із тим, хто є винуватцем підриву Каховської ГЕС. Представники організації погодилися з тим, що цей воєнний злочин — справа рук російських військових.

3:00 Окупанти запустили ракети по Україні, а на півдні країни зафіксували прольоти російських безпілотників

1:00 Через наліт російських БПЛА вибухи було чути у Дніпрі. За попередньою інформацією, йдеться про роботу ППО

00:00 НАТО не планує вводити війська на територію України, оскільки це означатиме вступ Альянсу до війни проти росії.

Детально дізнатися про головні події 12 червня можна у публікації: Війна — день 474: ЗСУ наступають на Донеччині, південь України "розгрібає" наслідки затоплення

З даними за 13 червня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 475: ЗСУ просуваються попри спроби окупантів стримати наступ

Про те, що відбувалося 14 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 476: ЗСУ просуваються на Бахмутському напрямку та на Півдні