Війна — день 474: ЗСУ наступають на Донеччині, південь України "розгрібає" наслідки затоплення

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 12 червня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 474 дні. Триває мінімізація та ліквідація наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Вода продовжує йти з затоплених територій, проте до закінчення процесу ще далеко і десятки населених пунктів Херсонщини залишаються затопленими. Тим часом ЗСУ попри запеклий опір окупантів просунулися на низці напрямків і звільнили кілька сіл на Донеччині.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Росіяни б'ють ракетами С-300 з Бєлгородської області по Харківщині.

МВС буде ініціювати подовження комендантської години у Херсоні для того, щоб мати змогу оперативно ліквідувати всі подальші наслідки підриву ГЕС, заявив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.

22:00 У нещодавно звільнених населених пунктах Донецької області проводиться "зачистка", а їх мешканців евакуюють, повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

"Станом на сьогодні, на 18.00, з Благодатного евакуйовано троє людей, усі — дорослі люди. Сторожове — сім осіб, серед яких одна — особа з обмеженням руху. Нескучне — одна жінка, також з інвалідністю", — розповів Кириленко.

21:10 Міноборони інформує, що за минулий тиждень в ході ведення наступальної операції у Донецькому та Таврійському операційних районах площа території взятої під контроль 90 кВ.км і звільнено 7 населених пунктів.

20:00 Ще двоє цивільних загинули через підтоплення Херсона внаслідок підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Так, в одному з районів міста виявили утопленими невідому жінку та 50-річного чоловіка.

19:00 ЗСУ збили ще один хвалений російський вертоліт Ка-52 "Алігатор", повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 У Міноборони України запевняють, що вразити ракетами Київську гідроелектростанцію майже неможливо, для її захисту було зосереджено відповідні сили та засоби.

17:00 Російська авіація скинула три керовані авіабомби на прифронтовий Оріхів Запорізької області — в ОВА повідомили, що загинув 48-річний чоловік, ще одного чоловіка поранено.

Данія поставить Україні 2000 артилерійських снарядів на $36 мільйонів, повідомив міністр закордонних справ королівства Ларс Лекке Расмуссен.

16:00 З'ясувалося, що у тимчасово окупованому Мелітополі цієї ночі було знищено російського тепловоза. За допомогою нього росіяни постачали паливо для військових, повідомив мер голоду Іван Федоров.

15:00 Вторгнення рф в Україну обійшлося росії в десятки мільярдів доларів, оскільки санкції тиснуть на її економіку, а державні доходи різко скорочуються. Тепер, коли конфлікт перейшов на російську територію, ціна війни, ймовірно, зросте ще більше, пише Bloomberg.

14:00 Станом на 13:00 12 червня відомо про десятьох загиблих унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС. Як повідомляють у МВС, 42 людини вважаються зниклими безвісти, зокрема сім дітей. Всім людей загинули у Херсонській області, двоє у Миколаївській.

13:00 Компанія Raytheon Technologies планує виготовити ще пʼять батарей системи ППО Patriot для України до кінця 2024 року.

12:00 ЗСУ звільнили ще один населений пункт на кордоні Донецької та Запорізької областей. Йдеться про село Новодарівка.

Тим часом ГУР попереджає про ймовірні провокації з боку окупантів у Криму. Росіяни можуть влаштувати теракт на заводі "Кримський титан".

11:00 У Харкові СБУ затримала "зв'язківця" російського ГРУ. Ним виявився 52-річний житель міста, який погодився співпрацювати з ворогом.

10:00 Рівень води на Херсонщині трохи зменшився, у оперативному штабі реагування на підрив Каховської ГЕС повідомили нові дані.

09:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати армії рф в Україні 12.06.2023

Українські морпіхи звільнили ще одне село на Донеччині. Населений пункт був в окупації з березня 2022 року.

Сторожеве на карті

08:00 Рівень води у Каховському водосховищі критично низький — обміління помітне неозброєним оком.

Слід додати, що спеціалісти перевіряють проби води на місці катастрофи кожні дві години. Про це повідомив голова МЗС Ігор Клименко.

07:00 За минулу добу українським захисникам вдалося просунутися під Авдіївкою. Відомо про звільнення кількох населених пунктів на Донбасі, що свідчить про успішність нашого контрнаструпу. Детальніше — у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 12.06.2023

Генштаб ЗСУ розповів про події на різних напрямках фронту:

06:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі у деяких областях України оголошувалася повітряна тривога через можливу загрозу ракетних ударів. Вибухи чули, зокрема, на Харківщині, а вже під ранок — на Херсонщині. Дані уточнюються;
  • було гучно і на окупованих територіях — пані "бавовна" завітала до російських ворогів у Мелітополі;
  • у Російському добровольчому корпусі заявили, що один із полонених окупантів під час обміну 11 червня відмовився повертатися на територію рф і попросився у лави РДК. Цікаво, що попередньо він був найманцем РВК "Вагнер";
  • окупанти мародерять в затоплених селах на лівому березі Дніпра, — ЦНС.

05:00 ЗСУ успішно просуваються на Донецькому та Запорізькому напрямках, — ISW.

04:00 Вілкул закликав мешканців Кривого Рогу зменшити споживання води на 40% — інакше через місяць 70% міста залишиться без водопостачання.

03:00 Протягом 11 червня окупанти здійснили 5 обстрілів прикордонних громад Сумської області.

02:00 В низці областей оголошено повітряну тривогу.

01:00 У тимчасово окупованому Мелітополі в ніч проти понеділка, 12 червня, пролунали потужні вибухи.

00:00 Україна сприятиме розслідуванню катастрофи на півдні країни Міжнародним кримінальним судом, сказав президент України Володимир Зеленський у відеозверненні.

З даними за 9 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 471: затоплення Херсонщини, ЗСУ б’ють по тилах окупантів

Про те, що відбувалося 10 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 472: росіяни біжать на півдні, Україна продовжує ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС

Детально дізнатися про головні події 11 червня можна у публікації: Війна — день 473: вода поступово йде з затопленої Херсонщини, ЗСУ "дають прикурити" окупантам на Півдні