Війна — день 473: вода поступово йде із затопленої Херсонщини, ЗСУ "дають прикурити" окупантам на Півдні

Читать на русском
Автор
18956
Бої за Україну тривають 473 дні
Бої за Україну тривають 473 дні

Оперативно про головне 11 червня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 473 дні. Триває ліквідація наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Вода поступово йде з затоплених територій, проте також перестало існувати Каховське водосховище. На фронтах тривають запеклі бої: окупанти бомбардують авіацією та обстрілюють артилерією українські населені пункти. Водночас ЗСУ почали вибивати супротивника із займаних ним позицій на півдні країни, зокрема, у Запорізькій області.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 червня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Підрозділи ППО України посилили зенітні комплекси Viktor. Головним завданням установок Viktor є боротьба з ударними БПЛА.

Зенітні комплекси Viktor

22:00 Окупанти підірвали дамбу на річці Мокрі Яли у Донецькій області, повідомив речник Об'єднаного координаційного центру Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень. За його словами, шляхом підриву гідроспоруд на річці Мокрі Яли російські війська намагаються сповільнити контрнаступ ЗСУ.

"На річці Мокрі Яли окупанти підірвали дамбу, що призвело до затоплення по обидва береги річки. Однак на ведення наступальних дій Сил оборони Таврійського напрямку це не впливає", — підкреслив Шершень.

21:00 Збройні сили України звільнили населені пункти Благодатне та Макарівка Донецької області, повідомила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

20:00 Авіація Сил оборони за добу 6 разів атакувала скупчення сил противника, також ліквідовано 2 пункти управління, 2 артилерійські підрозділи та станцію ворога радіолокації, сказано у зведенні Генштабу Збройних сил України.

19:00 ЗСУ звільнили село Нескучне Волноваського району Донецької області.

В рамках обміну полоненими звільнено 95 українців. Як повідомив голова ОП Єрмак, у списку воїни ЗСУ, Нацгвардії, а також прикордонники. Серед них 93 рядових та сержантів і двоє офіцерів.

18:00 Ситуація з безпекою на Чорноморському узбережжі після підриву Каховської ГЕС стала ще складнішою. Так, лише за сьогодні було виявлено та знешкоджено дві якірні річкові міни, які явно потрапили з Дніпра, повідомила речник Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

17:00 Українські військові захопили ворожу позицію та просунулися на Авдіївському напрямку, повідомляє Генштаб ЗСУ.

16:00 Російські окупанти скинули дві керовані авіабомби на селище Козацьке на Херсонщині. Одна з них упала поряд із дитячим садком. Ніхто з цивільних внаслідок атаки не постраждав.

15:00 Через підрив російськими окупантами Каховської ГЕС вважаються зниклими безвісти 35 людей. Серед них є діти, повідомляє Міністерство внутрішніх справ в Telegram.

14:00 Українські воїни заявили про звільнення населеного пункту Благодатне Донецької області від окупації. Також вдалось взяти в полон російських військових та здобути від них цінну інформацію. Про це пишуть на Facebook-сторінці 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша.

13:00 Президент України Володимир Зеленський у неділю, 11 червня, розширив санкції проти Росії та пов'язаних з нею людей. До санкційного списку потрапили 178 фізичних осіб.

12:00 Зеленський показав фото евакуації населення з затоплених територій

11:00 Міністр з питань зміни клімату й навколишнього середовища, глава Офісу з міжнародних справ при президентові ОАЕ Маріам Альмхейрі прибула до Києва. В неї пройшла зустріч з президентом Володимиром Зеленським.

10:00 Уночі 11 червня російські окупанти атакували прифронтові зони в Харківській та Сумській областях. Наша протиповітряна оборона знищила 6 іранських дронів.

09:00 За минулу добу в Україні ліквідували майже 1000 окупантів.

08:00 російські війська атакували за допомогою дронів-камікадзе Дніпропетровську область. Сили ППО знищили три "шахеди", повідомив голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак.

"Цієї ночі захисники з ПвК "Схід" влучно потрапили по ворожих безпілотниках. Знищили одразу три "Шахеди", спрямовані окупантами на Дніпропетровщину", — йдеться у повідомленні.

07:00 російське командування бореться з саботажем та дезертирством, відправляючи порушників на штурми позицій ЗСУ — Генштаб.

"Для вирішення цих проблем начальник генерального штабу збройних сил рф прийняв рішення, згідно якого командирам з’єднань та військових частин наказано виявляти та відряджати таких осіб до штурмових рот для подальшого використання їх у так званих "м’ясних штурмах", — сказано у зведенні.

06:00 Через підрив Каховської ГЕС 700 тисяч людей не мають належного доступу до питної води, – ООН.

05:00 Макрон закликав іран негайно припинити постачання дронів-камікадзе режиму путіна.

03:00 Збільшилась кількість людей, які зникли без вісти в результаті підриву ворогом Каховської ГЕС. Станом на вечір 10 червня зниклими безвісти вважаються 29 осіб, евакуйовано 2699 людей.

01:00 У Бєлгородській області рф зійшлиз рейок 15 вагонів вантажного потяга.

00:00 Російські військові продовжують зазнавати великих втрат в особовому складі, які намагаються приховати, повідомляє Генштаб ЗСУ. Так, у тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області росіяни закрили для відвідування територію у західній частині міста навколо міського моргу. На території самого моргу відзначено скупчення до десяти санітарних автомобілів та кількох автомобілів-рефрижераторів. Рух санітарних автомобілів у північному напрямку до лінії бойового зіткнення продовжується.

З даними за 8 червня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 470: порятунок Херсонщини, локальні успіхи та просування ЗСУ

Про те, що відбувалося 9 червня, читайте у матеріалі: Війна — день 471: затоплення Херсонщини, ЗСУ б’ють по тилах окупантів

Детально дізнатися про головні події 10 червня можна у публікації: Війна — день 472: росіяни біжать на півдні, Україна продовжує ліквідувати наслідки підриву Каховської ГЕС