Війна — день 461: нічна атака Києва та удари ЗСУ по тилах окупантів

Читать на русском
Автор
15335
Бої за Україну тривають 461 днів
Бої за Україну тривають 461 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 30 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 461 день. За даними Генштабу ЗСУ, росіяни зосередилися на спробах повної окупації Луганської та Донецької областей, а українські військові завдають ударів по тилах загарбників.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Місцеві телеграм-канали повідомляють про вибухи на Харківщині. Тривога не оголошувалась.

22:00 Влада США в середу оприлюднить заходи проти "дезінформації" з боку росії, а також запровадить нові обмеження щодо експорту технологій, які використовуються в іранських безпілотниках, заявив американський держсекретар Ентоні Блінкен.

21:00 Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак проведе переговори із президентом США Джо Байденом наступного тижня. Вони обговорять подальші постачання військової допомоги для України, йдеться у заяві представника прем'єр-міністра Британії, яку наводить Reuters.

20:00 Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що серед західних країн немає ознак втоми від допомоги Україні, повідомляє CNN.

19:00 Потужні вибухи пролунали в окупованому Мелітополі, повідомляє мер Іван Федоров.

18:00 Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто анонсував підготовку чергового пакета військової допомоги Україні. Видання Il Messaggero напередодні писало, що до нового пакета військової допомоги Україні – вже сьомого за ліком – може увійти зенітний ракетний комплекс наземного базування SAMP/T та інші системи протиповітряної оборони.

17:00 Зенітний ракетний комплекс Patriot збив усі ракети "Іскандер", які росія запустила по Києву у понеділок, 29 травня, повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

16:00 За добу окупанти не просунулися на жодному з напрямків, на яких вели наступ. Українські військові продовжують контролювати південно-західні околиці Бахмута, повідомляє заступник міністра оборони Ганна Маляр.

15:00 Близько 13.00 в енергосистемі аварійно відключилися декілька магістральних високовольтних ліній. Внаслідок цього дією протиаварійної автоматики були частково знеструмлені споживачі в низці областей.

Наразі триває заживлення споживачів, повідомляє Укренерго.

У різних містах Молдови повідомляють про аварійне відключення електроенергії. Це сталося на тлі масових вимкнень світла в Україні.

14:00 Відпустку українським військовослужбовцям збільшать до 40 днів. У Раді ухвалили за основу відповідний законопроект.

Дозволяється щорічна відпустка 30 днів та ще 10 днів за сімейними обставинами. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Остаточне голосування по законопроекту очікується найближчими тижнями.

13:00 Глава міноборони рф шойгу вкотре заявив, що "в останні дні" росії нібито вдалося знищити "ще один" ЗРК Patriot. Доказів, як завжди, немає, вірити росіянам, як завжди, не варто.

12:00 Командувач Сухопутних військ Збройних сил України, генерал-полковник Олександр Сирський показав, як наші військові продовжують працювати під Бахмутом.

11:30 СБУ затримала чергового зрадника на Донеччині — чоловік вирішив, що можна безкарно інформувати росіян про пересування техніки українських військових у гарячих точках. Особливу увагу він приділяв Бахмутському напрямку.

10:00 У КМВА заявили, що внаслідок нічного нальоту дронів на Київ постраждало сім осіб. Кількість загиблих не змінилася — все ще одна особа. До речі, дані Нацполіції дещо відрізняються: там повідомляють про щонайменше дев'ятьох поранених.

9:30 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат окупантів:

Втрати армії рф в Україні 30.05.2023
Втрати армії рф в Україні 30.05.2023

Унаслідок нічної атаки на столицю постраждало 17 житлових об'єктів, повідомив глава ГУ Нацполіції в Київській області Андрій Нєбитов.

08:30 Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував на місці падіння уламків безпілотника у багатоповерхівку в Києві і показав наслідки удару. Більше ексклюзивних фото у нашому репортажі з місця події.

У Повітряних силах ЗСУ доповіли про результативність роботи засобів ППО цієї ночі. Вдалося збити майже всі ворожі дрони!

07:00 Російські окупанти сповільнилися у Бахмуті та навколо нього, проте активно атакують на північний схід від Куп’янська та вздовж лінії Сватове — Кремінна. Особливу увагу ворог продовжує приділяти Мар'їнці. Деталі шукайте у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на Донбасі 30.05.2023
Карта боїв на Донбасі 30.05.2023

Також про події на фронті розповіли у Генштабі ЗСУ:

06:00 Ранку! Зібрали для вас новини, які ви могли пропустити:

  • вночі по Україні знову звучали сигнали тривоги, в окремих регіонах було чутно вибухи. Зокрема, ворог уже всімнадцяте атакував столицю, повідомлялося про пожежу у багатоповерхівці
  • президент Володимир Зеленський, судячи з усього, прямо натякнув на початок контрнаступу ЗСУ у своєму вечірньому зверненні. Він розповів про підсумки чергової Ставки верховного головнокомандувача, де згадав про затвердження деяких термінів;
  • в липні-серпні Україна знову може стикнутися із проблемою блекаутів. Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко зазначив, що в системі все ще недостатньо потужна генерація, аби забезпечити рівень споживання, котрий зазвичай припадає на пік спекотних днів;
  • у Китаї заперечили, що спеціальний представник МЗС країни Лі Хуей під час європейського турне закликав визнати українські території російськими, що могло б призвести до припинення вогню.

04:00 Внаслідок атаки в Голосіївському районі Києва загорівся житловий будинок. Мер Кличко оголосив про евакуацію його мешканців.

Будинок горить
Наслідки нічної атаки Києва дронами

03:00 Окупанти обстріляли Київ. У місті працює ППО, а про падіння уламків повідомлялося у трьох районах

01:00 Окупанти знову запустили безпілотники по Україні, через що повітряну тривогу включили у Херсонській, Миколаївській, Кіровоградській та Черкаській областях

00:00 У тимчасово окупованому Мелітополі в понеділок увечері, 29 травня, пролунав вибух. Звуки було чути на півночі міста, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

З даними за 27 травня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 458: ЗСУ успішно атакують російські позиції, а окупанти продовжують обстріли

Про те, що відбувалося 28 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 459: окупанти сповільнилися під Бахмутом, а ЗСУ б’ють по тилах

Дізнатися про головні події 29 травня можна у публікації: Війна — день 460: "вагнерівці" виходять із Бахмута, а нічні обстріли продовжуються