Війна — день 455: нещадні обстріли Бахмута, метушня в Бєлгородській області

Читать на русском
Автор
17203
Бої за Україну тривають 455 днів
Бої за Україну тривають 455 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 24 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 455 днів. Поки росіяни намагаються відловити у Бєлгородській області партизанів, на території України вони зосереджують зусилля на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. При цьому вони могли просунутися у деяких місцях. Щодо міста-фортеці Бахмут, то бої там продовжуються, а окупанти не шкодують снарядів для того, щоб знищити все те, що залишилося від його інфраструктури.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 24 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У Сухопутних військах ЗСУ показали відео Бахмута до боїв за нього та після.

22:00 Нове вечірнє звернення президента Зеленського: "Провів сьогодні перше засідання Ставки після всіх важливих візитів, зустрічей і рішень – оборонних рішень, над якими ми працювали доволі довго, і ось отримуємо їх у взаємодії з партнерами. Передусім це стосується авіаційної коаліції – коаліції сучасних винищувачів для України…"

21:00 путін перший у списку на ліквідацію: у ГУР назвали ще кілька імен "засуджених".

20:00 Бєлгородські диверсанти повернулися: розповіли про втрати, успіхи та російські фейки.

19:00 Винищувачів для України може й не бути: у НАТО назвали умову початку постачання.

18:00 Росіяни фейками про "поранення" головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного намагаються затьмарити інформацію про рейд у Бєлгородській області, пояснив секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону.

17:00 Бєлгородський рейд – це бумеранг, який повернувся до творців гібридної війни. Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко оцінив для "Телеграфу" бєлгородський рейд з військової точки зору.

15:40 Командувач українськими військами на Харківщині генерал Сергій Мельник повідомив, що Польща може підготувати 30 000 українських військових та запустить додаткове виробництво боєприпасів для української армії. Про це заявив міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у ході прес-конференції. Також він обговорив із міністром оборони Німеччини Борисом Пісторіусом створення хаба з ремонту та обслуговування танків, що експлуатуються в Україні.

15:00 Посол України в Німеччині Олексій Макеєв показав обіцяні танки Leopard 1 для України. У своєму Twitter він опублікував відео з Leopard 1, які Німеччина та інші країни обіцяли передати українським бійцям. "110 1A5. Скоро" — написав він.

12:00 Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував у Куп'янську Харківської області і показав, чим сьогодні живе деокуповане місто, що постійно знаходиться під обстрілами ворога.

Куп'янськ сьогодні
Куп'янськ сьогодні

11:30 Кримський міст знову в диму – окупанти на кілька годин припиняли на ньому рух, заявляють про навчання. Вчаться правильно втікати з Криму?

10:30 У росії пригрозили президентці Молдови Майї Санду за готовність виконати вказівки Міжнародного кримінального суду і арештувати путіна у разі його візиту до країни. У раді федерацій рф заявили, що можуть оголосити її у міжнародний розшук.

Колишній спецпредставник США в Україні Курт Волкер розповів, як президентські вибори у Штатах можуть вплинути на військову допомогу Україні.

9:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжим зведенням щодо втрат російських окупантів в Україні:

Втрати армії рф в Україні 24.05.2023
Втрати армії рф в Україні 24.05.2023

Цієї ночі на Харківщині було вельми неспокійно – під російськими обстрілами знаходилося одразу кілька громад. Очільник ОВА Олег Синєгубов розповів про наслідки.

8:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з Верховним головнокомандувачем Об'єднаних ЗС НАТО в Європі Крістофером Каволі. Серед порушених тем — посилення української системи ППО, надання літаків F-16, збільшення кількості снарядів.

За минулу добу авіація ворога втратила ще одну одиницю техніки — наші воїни назавжди приземлили ударний вертоліт Ка-52.

7:00 Ситуація на Бахмутському напрямку, здається, загострюється — в Інституті вивчення війни зазначили, що у вечірньому зведенні Генштабу вперше за кілька місяців була відсутня інформація по цьому відрізку фронту. Вранці дані по Бахмуту знову з'явилися – із зазначенням про епіцентр боїв. Детальніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Бої за Бахмут 24.05.2023
Бої за Бахмут 24.05.2023

Додаємо, власне, і саме зведення Генштабу ЗСУ:

Італія та Іспанія не надаватимуть Україні допомогу в підготовці пілотів щодо керування винищувачами F-16. В урядах обох країн повідомили, що подібної зброї їхні армії не мають, а, отже, технологічно неспроможні організувати подібні навчання.

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • цієї ночі повітряна тривога лунала, здебільшого, у північних та східних областях. Це пов'язано із активністю ворожих дронів. Найбільшу "увагу" окупанти приділили Харківщині;
  • російська влада може подумувати над виведенням окремих підрозділів армії з території України. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. За її словами, це може бути безпосередньо пов'язано із активністю "РДК" на Бєлгородщині;
  • в Одесі все ж планують частково почати пляжний сезон, однак із низкою обмежень, зокрема через мінну небезпеку;
  • винищувачі F-16 не стануть частиною анонсованого контрнаступу ЗСУ, а є виконанням "довгострокових зобов'язань перед Україною". Таку думку висловив речник Міноборони США Патрік Райдер під час брифінгу у Пентагоні. Це пов'язано із часом підготовки українських пілотів;
  • тим часом у Бєлгородській області рф продовжується метушня, організована російськими добровольцями — у "РДК" заперечили втрати серед підрозділу та вказали на явну ознаку фейковості російських заяв;
  • Україна вже готується до наступного засідання робочої групи "Рамштайн", онлайн-засідання якої заплановане на 25 травня. За попередніми даними, обговорюватимуться питання надання додаткової бронетанкової техніки та зміцнення системи ППО.

3:00 Минулої доби окупанти 10 разів обстрілювали Сумську область, всього було зафіксовано 37 вибухів

1:00 Окупанти запустили безпілотники Україною. Про роботу ППО повідомлялося у Сумській та Чернігівській областях

00:00 У Бєлгороді ближче до півночі пролунав вибух у районі залізничного вокзалу.

Про те, що відбувалося 21 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 452: ситуація в Бахмуті критична, але ЗСУ тримають оборону

Дізнатися про головні події 22 травня можна у публікації: Війна — день 453: ЗСУ оточують Бахмут, а окупанти намагаються остаточно захопити місто

З даними за 23 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 454: ЗСУ досягли переваги під Бахмутом, а окупанти не припиняють обстрілу