Війна — день 447: тяжкі бої за Бахмут, нові обстріли Києва

Читать на русском
Автор
16951
Бої за Україну тривають 447 днів
Бої за Україну тривають 447 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 16 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 447 днів. ЗСУ продовжують контратаки біля Бахмута і, за даними росіян, змогли просунутися на деяких напрямках. Українська сторона своєю чергою повідомляє, що ситуація в місті та околицях залишається складною, але силам оборони вдається демонструвати успіхи. Водночас у Києві запевняють, що ці бої поки що не є частиною запланованого контрнаступу, а українським військовим потрібно ще трохи часу. Втім, інформація про це вже поширюється окупованими територіями, через що місцеві колаборанти вже впали в паніку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 На майбутньому саміті лідерів G7 ключовими темами будуть зброя, літаки, санкції, гарантії безпеки та економічна підтримка України, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

22:00 Німецька компанія Hensoldt збирається поставити для ЗСУ ще шість радіолокаційних станцій TRML-4D, сумісних із ЗРК IRIS-T. Ці радари є найновішою розробкою компанії, представленої у 2018 році. Вони здатні виявляти і відстежувати до 1500 повітряних цілей на дальності від 10 метрів до 250 кілометрів, і на висоті до 30 кілометрів, також вони дуже хороші для виявлення малопомітних цілей, начебто вертольотів, що зависли в повітрі, або низьколітаючих крилатих ракет.

21:00 На Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" знищено 2 ворожих БпЛА: 1 розвідувальний "Орлан-10" та 1 БпЛА оперативно-тактичного рівня.

20:00 За цю добу противник завдав 27 ракетних та 37 авіаційних ударів, здійснив близько 20 обстрілів із реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населеним пунктам, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Українські військові вже застосовували проти російських окупантів далекобійні ракети Storm Shadow, які надала Британія, пише CNN.

18:00 На Донеччині за добу сталося 44 бойових зіткнення, а ЗСУ знищили пункт пально-мастильних матеріалів окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

17:00 Протягом кількох днів наші війська звільнили від ворога на півночі та півдні передмістя Бахмута близько 20 квадратних кілометрів, повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. Але ворог просувається у самому Бахмуті, повністю знищуючи місто артилерією. Крім того, ворог підтягує підрозділи професійних десантників. Тривають тяжкі бої.

16:00 Україна офіційно приєдналася до Центру НАТО з питань співробітництва в галузі кіберзахисту (CCDCOE), біля штаб-квартири центру підняли український прапор.

15:00 Литовські військові інструктори до кінця року мають намір навчити щонайменше 1000 українських солдатів, повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас.

14:00 Британія передасть Україні безпілотники з дальністю понад 200 кілометрів – це дрони-камікадзе, вражаючий ефект яких можна порівняти з артилерійським снарядом. Вони мають низьку вартість, будуть вироблятися сотнями, а їх доставку в Україну можна очікувати вже найближчими місяцями.

13:00 У росії вигадали нову ціль війни в Україні. Її продовжуватимуть, щоб нібито не допустити "обстрілів" території рф. Прессекретар російського диктатора дмитро пєсков заявив про це, відповідаючи на питання про черговий обстріл Білгородської області.

12:00 В росії заявили про нічну "атаку" будівлі ФСБ у Курській області. П'ятеро прикордонників поранено

11:00 Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський порівняв росіян на Бахмутському напрямку з щурами, які залізли в мишоловку. Також він підтвердив, що українська армія перейшла до контрнаступних дій на окремих ділянках цього відрізку фронту.

10:00 Всі шість "Кинджалів", як росія цієї ночі випустила по Україні, летіли на Київ. На щастя, осучаснена система ППО змогла збити всі ракети. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Шість "Кинджалів" – це вражаючий показник. Столиця завжди була в пріоритеті росіян, тому її захищають серйозними засобами", — підкреслив військовий.

9:00 ДСНС показали, як рятувальники ліквідовували одну із нічних пожеж у Києві, що розпочалася внаслідок російської атаки.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний розповів про блискучу роботу наших сил ППО цієї ночі — всього збито 18 російських ракет, із яких шість це хвалені "Кинджали".

8:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про знищених за добу окупантів. До нового ювілею залишилося зовсім трохи!

Втрати армії рф в Україні 16.05.2023
Втрати армії рф в Україні 16.05.2023

Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов побував на місці падіння уламків ракет у Києві — снаряд потрапив на територію столичного зоопарку. Тварини начебто не постраждали, однак дісталося зеленим насадженням. Більше деталей та фото шукайте у нашому репортажі.

Вибухи у Києві сьогодні
Дехто із місцевих жителів уже досліджує місце падіння, гуляючи зі своїм чотирилапим другом

7:00 Україна продовжує точкові наступи на Бахмутському напрямку, проте ворог не послаблює свого тиску. У тому числі й на окупованій території Харківщини, де росіяни могли здобути часткове просування. Більше деталей у свіжому аналізі карт бойових дій в Україні.

Карта боїв на сході України 16.05.2023
Карта боїв на сході України 16.05.2023

Генштаб ЗСУ також опублікував актуальне зведення подій на фронті:

6:30 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі росіяни влаштували масштабну повітряну атаку, вибухи лунали у низці областей. Зокрема, досить багато ракет і БПЛА було випущено по Києву, вже частково відомо про наслідки удару;
  • італійське видання La Stampa із посиланням на власні джерела повідомляє, що Україна вже отримала у користування перший ЗРК SAMP/T, що має зміцнити нашу систему протиповітряної оборони;
  • на Брянщині у росії досі йдуть пошуки тіла другого пілота літака Су-34, який розбився ще в суботу;
  • у Литві чоловік отримав 2 роки і 3 місяці в'язниці за те, що витратив гроші, зібрані на потреби ЗСУ, для покупки особистого автомобіля.

3:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу. У Києві та Черкаській області чули вибухи, попередньо через роботу ППО

1:00 Україна може отримати крилаті ракети від Франції.

00:00 У Пентагоні підтвердили інформацію про те, що 31 танк Abrams прибув до Німеччини, де невдовзі розпочнеться навчання українських військових.

Дізнатися про головні події 13 травня можна у публікації: Війна — день 444: ЗСУ демонструють успіхи біля Бахмута, а окупанти побоюються оточення

З даними за 14 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 445: окупанти намагаються стримати тиск ЗСУ, черговий ракетний обстріл міст

Про те, що відбувалося 15 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 446: ЗСУ наступають під Бахмутом, але окупанти посилюють обстріли