Війна — день 442: окупанти "отримують на горіхи" під Бахмутом від ЗСУ, але продовжують атакувати

Читать на русском
Автор
16525
Бої за Україну тривають 442 дні
Бої за Україну тривають 442 дні. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 11 травня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 442 дні. Ворог продовжує робити спроби наступу на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямах. При цьому ЗСУ стійко тримають лінію фронту і місцями роблять локальні контратаки. Водночас окупанти продовжують нещадно руйнувати українську інфраструктуру, а збитки завдані за рік повномасштабної війни становлять сотні мільярдів доларів.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 11 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський провів нараду з командувачами та представниками розвідки. Заявив, що незабаром оголосить дуже важливі новини як для нашої оборони, так і для наших відносин із партнерами.

22:00 Російські пропагандисти почали активно поширювати інформацію про нібито "наступ ЗСУ" на різних напрямках.

21:00 Україна хоче переломити ситуацію у полі бою цього року, заявив міністр оборони Олексій Рєзніков, повідомляє El Mundo.

20:00 Противник продовжує зосереджувати основні зусилля на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Протягом доби ворог здійснив понад 30 атак на зазначених ділянках фронту. Найзапекліші бої тривають за міста Бахмут та Мар’їнка, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Протягом цієї доби противник завдав 6 ракетних ударів, зокрема по містах Слов'янськ, Костянтинівка та Запоріжжя. Крім того, зафіксовано 46 авіаційних ударів та 69 обстрілів із реактивних систем залпового вогню за позиціями наших військ та населеними пунктами, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 ЗСУ продовжують планомірно позбавляти росіян боєприпасів. Знищено чотири склади з боєприпасами на Лиманському та Куп'янському напрямках, заявив в ефірі телемарафону речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий. Крім того, в результаті битв 38 окупантів було вбито, ще 65 поранено.

17:00 Кількість поранених внаслідок обстрілу Торецька на Донеччині зросла до дев'яти осіб, повідомляють в Офісі Генпрокурора. Населений пункт було обстріляно з артилерії близько 13:00 у четвер, 11 травня. Повторний обстріл вже з РСЗВ "Смерч" стався за дві години, близько 15:00. Снаряди оккупантів влучили по житловому кварталу. Серед постраждалих є ціла сім'я – батьки та їхній син.

16:00 Російські окупанти продовжують мародерити на тимчасово захоплених територіях. Так, за словами голови Херсонської обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, з лікарні у Голій Пристані росіяни вивозять обладнання, техніку та меблі. Щоб ще більше нашкодити, вони виривають навіть розетки зі стін.

15:00 Російські окупанти обстріляли смт Великий Бурлук Куп'янського району Харківщини. Внаслідок пригоди 16-річна дівчина та 43-річна жінка отримали осколкові поранення. Обох постраждалих госпіталізовано. Про це повідомляє Харківська обласна військова адміністрація.

14:00 Україна отримала від Великобританії ракети великої дальності Storm Shadow. Головними її цілями можуть бути аеродроми, порти, надводні кораблі та підводні човни в порту, мости тощо. Ці ракети вважають "останньою ланкою у пазлі українського контрнаступу".

12:59 Рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки ворожого обстрілу міста Слов'янськ. На жаль, травмована жінка померла в лікарні. На місці пошкоджено 2 багатоповерхівки, 5 приватних житлових будинків та цивільні авто.

12:00 Росіяни вкотре обстріляли Слов'янськ Донецької області. За даними мера міста Вадима Ляха, удар здійснювався за допомогою ракет С-300. Є влучання у приватний будинок, поранена жінка.

11:00 Президент Володимир Зеленський під час інтерв'ю із західними ЗМІ зробив гучну заяву щодо контрнаступу ЗСУ.

"З тим, що у нас є [зброя — прим.], ми можемо йти вперед і досягти успіху. Але ми втратили б багато людей. Я думаю, що це неприйнятно. Нам все ще потрібно трохи більше часу", — заявив він.

У Брянській області заявили про атаку на Клінцовську нафтабазу. Є пошкодження бетонної основи та самої цистерни для зберігання нафтопродуктів.

Клінцовська нафтобаза на карті
Клінцовська нафтобаза на карті

У росії заявили, що збили 9 травня в Москві близько сотні безпілотників. До цього число нібито знищених дронів доходило лише до трьох.

10:00 Стали відомі подробиці нічного обстрілу Запорізької областіворог вдарив по селу під обласним центром. Є чимало постраждалих, серед яких і медичні працівники.

Очільник "Енергоатому" Петро Котін заявив, що окупанти змусили підписати контракти із "Росатомом" 2700 працівників Запорізької АЕС. Ще півтори тисячі осіб все ще лишаються при українських посадах, продовжуючи отримувати зарплату від "Енергоатому".

9:00 У Чорному морі зменшилася кількість російських ракетоносіїв. За даними речниці Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, на це частково вплинув черговий шторм. Загалом у акваторії нараховується 11 кораблів ворога, серед яких два є носіями "Калібрів". Таким чином по Україні може бути випущено близько 16 ракет.

"Розслаблятися зарано, адже ворог може продовжити ракетні атаки, хоча, вочевидь, їм знадобиться певна пауза для того, щоб поназбирати те, чим будуть атакувати. Бачимо активізацію розвідувальних БПЛА над територіальним морем України", — додала Гуменюк.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп відмовився назвати путіна воєнним злочинцем і навіть назвав причину такого рішення.

8:00 Генштаб ЗСУ опублікував свіжі дані щодо втрат окупантів на фронті:

Втрати росії в Україні 11.05.2023
Втрати росії в Україні 11.05.2023

Херсонська область минулої доби опинялася під ворожим обстрілом 90 (!) разів. Десять із них припали на сам Херсон. За даними ОВА, одна людина загинула, ще одна була поранена.

7:00 ЗСУ провели кілька успішних контратак у районі Бахмута — одразу в кількох напрямках. При цьому на відрізку фронту продовжують діяти "вагнерівці", які, незважаючи на заяви свого ватажка євгена пригожина, не демонструють готовності відходити з населеного пункту. Докладніше читайте у свіжому аналізі карт бойових дій.

Карта боїв на Донбасі 11.05.2023
Карта боїв на Донбасі 11.05.2023

Генштаб ЗСУ також поділився актуальними даними щодо того, що відбувається на фронті:

6:00 Зібрали для вас кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі повітряна тривога оголошувалася у багатьох регіонах України. Вибухи лунали щонайменше у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях;
  • також неспокійно було і на росії — жителям Бєлгородської області не вдалося виспатися, адже на кордоні з Україною було чутно вибухи та звуки перестрілки;
  • Politico із посиланням на двох американських високопосадовців пише, що в розвідці США не бачать ознак згортання бойовиків ПВК "Вагнера" на Бахмутському напрямку;
  • в уряді Грузії підтримали рішення диктатора путіна відкрити авіасполучення із країною. Там вважають, що це "полегшить життя грузинським громадянам". Нагадаємо, що президентка Саломе Зурабішлвілі висловилася проти подібного ще напередодні;
  • Америка вперше дозволила передати Україні конфісковані активи російського олігарха. "Щасливий квиток" дістався власник пропагандистського телеканалу "Царьград ТВ" Костянтину Малофеєєву;
  • ексочільник підприємства "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв звернувся із пропозицією обміняти його на українських полонених із росією;
  • Канада і Латвія організують спільні навчання для українських офіцерів. Про це повідомила голова Міноборони Канади Аніта Ананд.

3:00 Жителі міста Шебекіне в Бєлгородській області повідомили про активну перестрілку на кордоні з Україною

1:00 Україна отримає більше пакетів зброї від міжнародних партнерів. За словами президента Володимира Зеленського, це станеться "найближчим часом"

00:00 США вперше дозволили використати конфісковані активи російських олігархів на відновлення України. Поки що йдеться про 5,4 мільйона доларів, які належать власнику "Царьград ТВ" Костянтину Малофєєву

Про те, що відбувалося 8 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 439: "святковий" терор від окупантів та спроби завершити захоплення Бахмута

Дізнатись про головні події 9 травня можна у публікації: Війна — день 440: окупанти "відзначають" 9 травня ракетним терором України і посилено тиснуть на Бахмут

З даними за 10 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 441: ЗСУ б’ють окупантів під Бахмутом, а російські обстріли міст не припиняються