Війна — день 437: окупанти безжально бомблять Бахмут, але панікують в очікуванні контрнаступу ЗСУ

Читать на русском
Автор
13438
Бої за Україну тривають 437 днів
Бої за Україну тривають 437 днів

Оперативно про головне 6 травня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 437 днів. Окупанти повільно просуваються на південь від Кремінної, а також продовжують атакувати Бахмут, хоч і не досягли там серйозних успіхів. Водночас росіяни відзначають зростання активності ЗСУ, а в Україні кажуть, що сили самооборони змогли провести кілька успішних контратак. Тим часом на тимчасово непідконтрольних територіях зростає напруга через очікуваний контрнаступ, через що з деяких населених пунктів окупанти вже почали "евакуацію".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 6 травня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У відповідь на обмеження, запроваджені Молдовою проти українського агроекспорту, в уряді готують ухвалу про заборону молдавського імпорту, заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства – Торговий представник України Тарас Качка.

22:00 Російські окупанти в суботу здійснили 8 обстрілів Дніпропетровської області, постраждали семеро людей, повідомив голова ОВА Сергій Лисак.

21:00 На контрольному пункті в'їзду-виїзду "Чонгар" на в'їзді до окупованого Криму утворився величезний затор. Все через оголошену загарбниками так звану "евакуацію" з Мелітополя, заявив мер Мелітополя Іван Федоров.

20:00 На Херсонщині бригада рятувальників потрапила під ворожий обстріл. В результаті російської атаки шестеро фахівців загинули, ще двоє людей поранено.

19:00 Незважаючи на заяви пригожина про вихід "Вагнера" із Бахмута, поки що головною атакувальною силою залишається ця ПВК, заявив речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Черевий.

18:00 Польща вимагатиме запровадити санкції ЄС на імпорт російської сільгосппродукції до Європи, повідомляє агентство PAP з посиланням на слова постійного представника Польщі до ЄС Анджея Садося.

"Ми вважаємо, що санкції на російську сільгосппродукцію потрібно вводити негайно, хоча б через проблеми з ввезенням української продукції до ЄС. Європі зараз не загрожує порушення ланцюжка постачання сільгосппродукції. Навпаки. У нас проблема із надлишками. Ми зараз вирішуємо проблему значного збільшення імпорту сільгосппродукції з України", — заявив Садось.

17:00 Російські окупанти обстріляли Нікополь Дніпропетровської області, вже відомо про чотирьох поранених.

16:00 З російського полону повернули 45 захисників "Азовсталі".

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провів телефонну розмову з головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. "Під час телефонної розмови поінформував про обстановку на фронті та підготовку до майбутніх кроків нашої армії для деокупації української території", — повідомив Залужний.

14:50 В ОК "Схід" показали дрон "Картограф", яким окупанти атакували Кривий Ріг.

14:00 Військові показали нові кадри нічного обстрілу Бахмута, який російські війська атакували фосфорними боєприпасами.

13:10 У Нижньому Новгороді (росія) невідомі підірвали автомобіль Audi Q7, на якому пересувався відомий пропагандист Захар Прілєпін.

12:00 У Бєлгороді неспокійно зранку

11:10 В Кривому Розі пролунав вибух. Пізніше місцева влада повідомила про збиття ворожого БПЛА.

10:00 Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук підтвердив, що сили ППО збили російську ракету "Кинжал" над Києвом.

09:30 Сьогодні вночі, 6 травня, російські окупанти вдались до атаки "Шахедами". Повітряне командування "Схід" знищило усі сім цілей.

08:33 Пишуть про вибухи у Криму

08:30 Свіжі дані по втратах ворога за добу

08:00 Вночі Дніпропетровська область зазнала нальоту "Шахідів". За словами голови ОВА Сергія Лисака, уламки збитих безпілотників упали у Синельниківському районі. Вибиті вікна у 5 приватних будинках. Пошкодження отримали дві господарські споруди та лінія електропередач.

07:31 Українські військові за добу знищили 5 ворожих дронів типу Shahed-136/131, 2 безпілотники типу Zala, один "Орлан-10", один "Куб" та один БППА типу "Ланцет".

06:00 Ворожі війська, ймовірно, відмовилися від атак на Бахмут і очіукють контрнаступу ЗСУ, — ISW.

05:00 На 9 травня рф готує провокацію з "перевдяганням" своїх військових у форму ЗСУ, — розвідка.

03:00 Шмигаль обговорив із Урсулою Фон дер Ляєн відбудову України та подальшу підтримку ЄС.

01:20 В Дніпрі пролунала серія вибухів.

01:00 Війська рф обстріляли Нікопольський район, застосовують освітлювальні снаряди, — глава РВА.

00:00 Окупанти зазнали Бахмута масованого обстрілу з використанням фосфорних боєприпасів.

Дізнатись про головні події 3 травня можна у публікації: Війна — день 434: атака БПЛА на Кремль, обстріл Херсона росіянами

З даними за 4 травня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 435: в окупантів істерика через "контрнаступ ЗСУ", але обстріли міст не припиняються

Про те, що відбувалося 5 травня, читайте у матеріалі: Війна — день 436: ЗСУ відбивають десятки атак на фронті, росіяни не припиняють обстрілювати українські міста