Зернова угода знову під загрозою: що цього разу вигадала росія

Читать на русском
Автор
Зернова угода
Зернова угода. Фото slovoidilo.ua

Росіяни намагаються встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямками його роботи

Росія погодилася на продовження "Зернової угоди", однак країна-агресор продовжує ставити палиці в колеса, тож тепер ця ініціатива взагалі перебуває під загрозою.

Про це повідомили у Мінінфраструктури України.

Річ у тім, що станом на 17 квітня росія вже вдруге заблокувала інспекцію суден у територіальних водах Туреччини.

"З 10 квітня російська сторона в Спільному координаційному центрі (СКЦ) м. Стамбул в односторонньому порядку припинила реєстрацію суден, які подають українські порти, для формування інспекційного плану. Натомість росіяни формують їхній власний план інспекцій, вибираючи судна з черги на свій розсуд, що повністю суперечить умовам Ініціативи та неприйнятно для України. В результаті вже вдруге за 9 місяців роботи "Зернової ініціативи" не складено інспекційного плану і не проінспектовано жодного судна. Це ставить під загрозу функціонування "Зернової ініціативи" , — йдеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що ще з листопада 2022 року росіяни під різними приводами саботують і затягують час проведення інспекцій, що вже призвело до скорочення обсягів експорту української агропродукції на світові ринки на 15-18 мільйонів тонн. А вже з квітня 2023 року російські представники СКЦ намагаються втрутитися у діяльність українських портів та експортерів шляхом нав’язування власних критеріїв визначення конкретних судів, які беруть участь в Ініціативі. Наприклад, з 14 квітня росіяни без жодних пояснень відмовляють у реєстрації трьох суден (два з яких Китай), на які вже чекає вантаж у порту "Південний".

"Таким чином російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямками його роботи, що є порушенням міжнародних норм і положень "Зернової ініціативи". Це є черговою спробою диктувати всьому світу свою політику, ставити під загрозу продовольчу безпеку та використовувати їжу як зброю", — кажуть у відомстві.

У зв’язку з усім вищесказаним у Мінінфраструктури висловили сподівання, що партнери ООН та Туреччина зможуть забезпечити виконання всіма сторонами у СКЦ процедур, які працювали 9 місяців.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як росія змінила тактику із Зерновою угодою після попередньої ганьби.

Також ми повідомляли, що Україна не погоджується продовжувати "зернову угоду" на російських умовах.