Війна — день 417: Україна святкує Великдень під загрозою ракетного удару росіян

Читать на русском
Автор
14307
Бої за Україну продовжуються 417 днів
Бої за Україну продовжуються 417 днів

Оперативно про головне 16 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 417 днів. Як і раніше, основні зусилля противник фокусує на східному напрямку, а Бахмут і Мар’їнка залишаються найбільш гарячими точками. При цьому у ЗСУ попереджають, що на Великдень українцям не варто нехтувати сигналами повітряної тривоги, оскільки не виключено, що росіяни можуть завдати ракетного удару.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Авіація Сил оборони України за добу завдала 5 ударів по районах зосередження особового складу та зенітно-ракетного комплексу російських окупантів, повідомляє Генштаб ЗСУ. Наші захисники збили 4 ворожі БпЛА (2 — типу "Орлан-10", 1 розвідувальний "Елерон" та 1 дрон-камікадзе "Ланцет"). У той же час підрозділи ракетних військ та артилерії протягом доби вразили пункт управління, зенітно-ракетний комплекс, район зосередження живої сили, озброєння та військової техніки російських окупантів, склад пально-мастильних матеріалів та 2 склади боєприпасів противника.

22:00 Канада передасть Україні конфіскований у росіян літак Ан-124 "Руслан", заявляє прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

21:00 Протягом неділі російські окупаційні війська двічі відкривали вогонь Нікопольським районом Дніпропетровської області. Під обстріли, окрім Нікополя, потрапила й Червоногригорівська громада. За словами голови Нікопольського району Євгена Євтушенка, внаслідок обстрілів постраждали двоє мирних жителів району.

20:00 Нідерланди нададуть Україні 100 млн євро, допомога надійде через Світовий банк, повідомила міністр зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва Нідерландів Лише Шрайнемахер.

19:00 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль за підсумками полів Spring Meetings у Вашингтоні заявив, що Україна отримає додаткову підтримку від Франції, Німеччини та Великої Британії на суму понад $5 млрд.

18:00 Окупанти проводять примусову "евакуацію" дітей із Енергодару, повідомляє "Енергоатом".

17:00 Американські аналітики вважають, що контрнаступ України, який готується, може бути дуже складним з огляду на готовність росії та відсутність переваги в повітрі, пише FT.

16:00 Європейська комісія вважає неприйнятними рішення Польщі та Угорщини, які заборонили імпорт українського зерна та продовольства.

14:35 Італія передала Україні самохідні артилерійські установки M109L. — La Repubblica. Взагалом ми отримаємо, або вже отримали, близько 60 установок.

14:00 російська армія на Великдень обстріляла церкву у Нікополі на Дніпропетровщині, поранення отримали двоє людей.

13:00 З-під завалів у Слов'янську дістали тіло чоловіка, загальна кількість загиблих вже 12 людей.

12:30 Російські окупанти готуються до депортації дітей з Енергодару, вони хочуть їх вивезти до захопленого Криму.

11:30 48 зі 130 звільнених сьогодні українських захисників вважалися зниклими безвісти — Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

10:30 У пасхальну ніч внаслідок масованого ракетного обстрілу Миколаївщини загинули 17-річний хлопець та 18-річна дівчина

10:07 Відбувся черговий обмін полоненими — ще 130 українців повернулися із полону рф, — ОП

09:20 На фото — зруйнована ракетою ворога у ніч на Великдень церква в Комишувасі Запорізької області.

08:39 Станом на ранок 16.04.2023 на місці зруйнованого внаслідок обстрілу 5-поверхового будинку тривають аварійно-рятувальні роботи.

За інформацією Національної поліції під завалом можливе перебування ще 4 осіб.

08:00 Українські військові минулої доби знищили ворожий реактивний штурмовик Су-25.

07:20 За вчорашній день українські захисники відбили понад 60 ворожих атак, повідомляє Генштаб.

06:00 Контрнаступ ЗСУ: росіяни готуються до оборони на різних напрямках, — ISW.

03:00 Окупанти обстріляли Миколаївську та Запорізьку області.

01:00 Ворог завдав авіаудару по Чернігівській області, виникла пожежа.

00:00 У США переконані, що війна росії проти України скоро не закінчиться, хоч і дають добрі шанси на успіх контрнаступу ЗСУ

Про те, що відбувалося 13 квітня, читайте в матеріалі: Війна — день 414: росіяни безуспішно штурмують Мар’їнку, зазнають втрат у Бахмуті

Дізнатися про головні події 14 квітня можна у публікації: Війна — день 415: ЗСУ ведуть активну оборону та місцями контратакують на Донбасі

З даними за 15 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 416: окупанти обстріляли Слов’янськ та продовжують тиснути на Донбасі