Війна — день 415: ЗСУ ведуть активну оборону і місцями контратакують на Донбасі

Читать на русском
Автор
11654
Бої за Україну продовжуються 415 днів
Бої за Україну продовжуються 415 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 14 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 415 днів. Бої на півдні України та на Донбасі тривають. Чергові спроби окупантів взяти в кільце Бахмут відбиті, просування російських військ на цій ділянці фронту не має. У районі Сватового продовжуються локальні бої. У районі Мар’їнки точаться зустрічні важкі бої без успіху для окупантів. Більше того, внаслідок контратаки є успіхи у ЗСУ, які, за деякими даними, зайняли раніше залишені позиції. Тим часом, з-за кордону приходять позитивні для України новини: вона незабаром отримає нову потужну і потрібну їй бойову техніку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 квітня, але більш оперативну інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 Наперекір російській пропаганді, яка заявляє про блокування і ледь не взяття Бахмута, з міста надходять дивовижні новини про десятки полонених росіян.

21:00 Загиблій дитині, яку дістали з-під завалів у Слов'янську, було два роки, повідомляє Офіс генпрокурора. В Слов’янську дістали під руїнами ще одну дитину, дівчинку 14 років, вона жива.

20:00 Українці завершили навчання на САУ Caesar у Данії, їх передадуть у найближчі тижні, повідомило міністерство оборони цієї скандинавської країни.

САУ Caesar
САУ Caesar

19:00 Кількість жертв удару по житлових будинках у Слов'янську зросла до 5. Відомо про 15 поранених. Під завалами залишаються щонайменше 7 людей, в тому числі дитина.

18:00 Російські окупанти завдали удару по Слов'янську Донецької області, повідомив радник міського голови м. Маріуполь Петро Андрющенко.

За даними глави Офісу президента Андрія Єрмака, ворог влучив у три п’ятиповерхові будинків. Один будинок частково зруйнований, а у двох – сталося займання квартир. Також пошкоджено будинки навколо. Відомо про одного загиблого та 6 постраждалих.

17:00 Російська авіація завдала удару керованими авіабомбами по промисловому підприємству в Семенівському районі на прикордонні Чернігівщини. Внаслідок удару є руйнування будівель. Попередньо, один працівник підприємства поранений, повідомляє ОК "Північ".

16:00 Україна не ділилася зі США подробицями контрнаступу, тому витік секретних даних Пентагону не здатний зруйнувати плани ЗСУ. Міжнародна інформаційна агенція Associated Press повідомляє, що в Україні сумнівалися в "здатності Вашингтона зберігати секрети".

15:00 У МЗС України відреагували на заяву Віктора Орбана про те, що "Україна не існує у фінансовому плані". Спікер відомства Олег Ніколенко порадив прем'єру Угорщини подивитися правді у вічі, адже саме від допомоги Україні залежить мирне небо над Будапештом.

14:00 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що війна росії проти України може тривати кілька років. А поразка України може стати початком кінця "золотого століття" Заходу, тоді як перемога України лише зміцнить позиції Європи та решти демократичного світу.

13:00 Конституційний суд України відкрив провадження у справі про конституційність так званих "Харківських угод", які були підписані в 2010 році і дозволяли Чорноморському флоту рф базуватися в Криму до 2042 року.

12:00 Україні вдалося повернути 82 тіла загиблих захисників. Про це повідомили в пресслужбі Мінреінтеграції.

Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас вважає, що Україна має добре попрацювати з країнами — членами НАТО перед самітом у Вільнюсі, а ці країни, своєю чергою, на саміті мають надіслати Україні "потужний меседж". Але є і певні проблеми.

11:00 Колишній президент росії дмитро медведєв підтримав прем'єра Угорщини Орбана, який заявив, що "України не існує в фінансовому плані".

"Можу лише додати, що як тільки закінчиться західне фінансування, закінчиться сама Україна. Адже вона нікому не потрібна", — вчергове повторив один із своїх улюблених пропагандистських тезисів медведєв.

Боротьба проти "руського міра" продовжується і на релігійному фронті. 14 квітня у Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" оновився в.о. гендиректора. Ним став Максим Остапенко, ексочільник Нацзаповідника "Хортиця".

10:00 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Україна є "неіснуючою країною в фінансовому плані". Тим часом Politico пише, що попри явні проросійські погляди багатьох угорських політиків, ця держава могла дозволити послуговуватися іншим союзникам своєю територією, аби переправляти зброю для ЗСУ.

09:30 Очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що за витоком "секретних документів" США, швидше за все, стоїть росія.

"Росія є єдиним бенефіціаром цього. Ми отримаємо остаточну відповідь лише після завершення розслідування… У нас є зв'язок з відповідними службами в США — і буквально з перших годин ми почали розмовляти", — підкреслив розвідник.

08:00 Генштаб ЗСУ поділився свіжою статистикою щодо втрат російських окупантів на фронті в України. За добу до переліку "хороших руських" додалося ще пів тисячі осіб.

Втрати росії в Україні 14.04.2023
Втрати росії в Україні 14.04.2023

Командувач Об’єднаних Сил ЗСУ Сергій Наєв заявив, що ЗСУ зроблять усе можливе, аби російська армія не завадила українцям відзначити Великдень. При цьому ймовірність ракетного обстрілу на свято існує.

07:30 Місцеві ЗМІ повідомляють, що у Мелітополі близько п'ятої ранку пролунав потужний вибух у районі залізниці. Його відгук чули не тільки в місті, а й у деяких найближчих селах. Що саме вибухнуло в окупантів, з'ясовується.

07:00 Російські війська продовжують атакувати Бахмут, хоча інтенсивність боїв і могла дещо зменшитися. Також було помічено перекидання додаткових сил у напрямку Кремінної. Детальніше — у свіжому аналізі актуальних карт боїв в Україні.

Карта боїв в Україні 14.04.2023
Карта боїв в Україні 14.04.2023

В Генштабі ЗСУ теж відзвітували щодо подій на фронті за останню добу:

06:00 Зібрали для вас ще кілька новин, які ви могли проспати:

  • вночі вибухи чули, як мінімум, жителі Запоріжжя і тимчасово окупованих Олешок Херсонської області;
  • якщо Україна програє росії у війні, це завершить "золотий вік" Заходу та позбавить світ миру на десятиліття, — прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький;
  • США розглядають варіанти щодо залучення заморожених російських активів до відновлення зруйнованої інфраструктури України. Зокрема, американців цікавить можливість передачі Києву 300 млрд доларів, які належали Центробанку рф;
  • Сумська та Луганська області отримали нових керівників ОВА. Ними стали Володимир Артюх і Артем Лісогора відповідно;
  • ЗСУ мають кілька планів контрнаступу, і остаточний буде ухвалений лише в останній момент, — Данілов;
  • уряд України ухвалив рішення про заборону нашим спортсменам виступати на міжнародних турнірах, де будуть представлені атлети з рф або Білорусі;
  • секретар РНБО Олексій Данілов натякнув, що відпрацювання нового озброєння ЗСУ можуть проводити, зокрема, і по військових об'єктах в Криму.

Голова Пентагону Остін наказав передивитись механізм доступу до розвідданих.

05:00 ЗСУ продовжують утримувати Бахмут, попри заяви росіян, — ISW.

03:00 Україна отримує дедалі більше допомоги від партнерів, але її все одно не достатньо, — Данілов в ефірі телемарафону.

01:20 В Запоріжжі пролунали вибухи, і місті та області оголошено повітряну тривогу.

01:00 "План Маршалла" для України має відновити економіку, — Шмигаль.

00:00 Польща вважає, що Україні необхідно надати гарантії безпеки на наступному саміті НАТО, що відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня, заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Інформація за 11 квітня доступна у будівництві: Війна — день 412: окупанти просуваються в Бахмуті і готуються до ракетного удару

З даними за 12 квітня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 413: окупанти тиснуть на сході та окопуються на півдні

Про те, що відбувалося 13 квітня, читайте в матеріалі: Війна — день 414: росіяни безуспішно штурмують Мар’їнку, зазнають втрат у Бахмуті