Кабмін розширив права військкоматів щодо повісток: адвокат вказав на ризики нових проблем

Читать на русском
Автор
8881
КМУ посилив контроль за видачою повісток
КМУ посилив контроль за видачою повісток. Фото Колаж

Євген Грушовець прокоментував "Телеграфу" відповідну постанову уряду та які вона матиме наслідки

Логіка постанови Кабінету міністрів щодо розширення прав військкоматів у певній мірі продиктована боротьбою держави з ухилянтами. Але який саме буде алгоритм виконання цього рішення і чи буде він на практиці ефективний — наразі питання залишаються відкритими. Адже нові вимоги можуть спровокувати чергові проблеми.

Таку думку в коментарі "Телеграфу" висловив адвокат, член Ради адвокатів Київщини Євген Грушовець.

"Зараз мені незрозумілий механізм виконання цього рішення. Добре: будь-хто може деінде отримати повістку. Але питання: вони викликають повісткою в Територіальний центр комплектування по місцю вручення? Поясню таким чином: у кожного чоловіка чи жінки є своє відношення до військової служби. Є чимало свідомих громадян, які прийшли, наприклад, одразу у військкомат, а деякі з них вже поїхали захищати Україну. Інші — перебувають на обліку, вони уточнили свої дані, і військкомат розраховує, що людина якоїсь конкретної спеціальності у них є. Вона буде в резерві, проходитиме навчання чи якесь перепрофілювання. Умовно — артилерист чи навідник, або механік. Теоретично, в Києві у Голосіївському військкоматі знають, що у них є 10 навідників. Вони розуміють, що ці навідники потрібні будуть через місяць-три. Зараз цей навідник поїхав у Львів, і там йому вручають повістку, не маючи на тому місці жодної особової справи. Тож незрозуміло, який у такому разі буде алгоритм дій ТЦК", — пояснює правозахисник, вказуючи на брак певної юридичної чистоти процедури.

Тобто, за його словами, військові з поліцією можуть встановити особу якогось конкретного громадянина у Львові, а він говорить, наприклад, гаразд, я батько трьох дітей, у мене документів немає, "Дії" нема тощо — "особа, умовно кажучи, була проїздом у Львові і їхала кудись в інше місце".

"Тому, по-перше, питання відкрите, як представники ТЦК будуть все це перевіряти, і чи це не створить додаткових проблеми для обороноздатності країни. По-друге, не до кінця зрозумілий чіткий механізм, яким саме чином це буде перевірятися: особової справи людини у Львові немає, медичних даних немає (що вона може робити, що не може), сімейного стану нема. Взагалі, нічого немає. Тому, в принципі, це рішення КМУ може на практиці створити дуже багато проблем", — зазначає Євген Грушовець.

Нагадаємо, раніше ми писали, чи може знятий з військового обліку українець отримати повістку.

Також ми повідомляли, чи може поліція вручати чоловікам повістки.