Війна — день 406: окупанти готуються до боїв за Крим, але продовжують атакувати Бахмут

Читать на русском
Автор
28798
Бої за Україну продовжуються 406 днів
Бої за Україну продовжуються 406 днів. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 5 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 406 днів. Окупанти продовжують атакувати Бахмут і змогли помістити свій прапор над зруйнованим будинком адміністрації, проте бої за місто продовжуються, а заяви росіян про встановлення контролю над містом не відповідають дійсності. При цьому загарбники активно готують Крим до боїв та продовжують споруджувати там укріплення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 5 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сполучені Штати планують передати Україні танки Abrams до кінця року, заявила заступник офіційного представника Міністерства оборони США Сабріна Сінгх.

22:00 Російські окупанти планують переправити з Білорусі майже 2 тисячі своїх військових до росії, щоб потім залучити їх до бойових дій на сході України, заявив речник ДПСУ Андрій Демченко.

21:00 Зенітники 10-ї гірсько-штурмової бригади ЗСУ збили російський гелікоптер Ка-52 у районі Бахмута.

20:00 Пожежа сталася в будівлі Міноборони рф у Москві.

19:00 Партнери затягують із передачею Україні сучасної авіації, зокрема винищувачами F-16, оскільки ці системи складні. Вони вимагають обслуговування та великих фінансових витрат, заявив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

18:00 Російські окупанти знову вдарили по цивільній інфраструктурі Херсона. Під ворожий обстріл потрапили два комунальні підприємства.

17:00 Євросоюз готує розгортання спеціального "кіберщита" для протидії загрозам в інформаційному просторі, заявила єврокомісар з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон, який наводить Les Echos.

16:00 Шість танків Leopard 2A4, які Іспанія пообіцяла відправити Україні, покинуть країну в другій половині квітня, заявила міністр оборони Маргарита Роблес, відсунувши передбачувану дату постачання, повідомляє Reuters.

У Латвії було ухвалено закон про обов'язкову військову службу, а перший заклик відбудеться цього літа.

15:00 Польща передає Україні чергові 4 винищувачі МіГ-29, заявив Анджей Дуда під час зустрічі з Володимиром Зеленським. Ці винищувачі зараз перебувають у процесі відправлення, а також Польща має намір передати ще 6 аналогічних літаків.

14:00 Українці здебільшого схвалюють зовнішню політику нинішньої влади в умовах війни — "за" висловилися 78% громадян. Але є ті, хто ставиться до неї негативно, — таких 6%.

13:00 Китай не визнає Крим російським, як і інші території України, що незаконно увійшли до складу рф, заявив посол Китаю в ЄС.

12:00 У Київській області не збираються відміняти комендантську годину на Великдень, — пресслужба КМВА.

За даними Інституту вивчення війни, ЗСУ вдалося провести успішну контратаку біля Авдіївки Донецької області.

Авдіївка на карті
Авдіївка на карті

11:00 На Херсонщині заборонили сім'ям із дітьми з деяких населених пунктів повертатися на великодні свята. Також діятиме заборона на богослужіння у храмах під час комендантської години та масових зборів людей. Не пустять людей і на цвинтар. Ймовірно, це пов'язано з масовим мінуванням територій та високим ризиком обстрілів. Відповідне рішення було ухвалено Радою оборони Херсонщини.

Список заборонених для повернення населених пунктів Херсонщини

Із лютого 2022 року, відколи рф розпочала повномасштабну військову агресію проти України, підприємства концерну "Укроборонпром" щонайменше 150 разів постраждали від ворожих прильотів. За словами гендиректора концерну Юрія Гусєва, попри це всі заводи працюють і навіть нарощують необхідне виробництво.

Як пише Reuters, під час офіційного візиту до Пекіну президент Франції Емануель Макрон збирається домовлятися із Сі Цзіньпіном, аби той приєднався до питання врегулювання війни в Україні. Видання повідомляє, що подібна попередня домовленість була укладена між Макроном та очільником США Джо Байденом.

10:30 Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що Крим може повернутися під синьо-жовтий прапор уже в 2023 році.

"Ми точно, за дуже короткий час, з історичної точки зору це дуже мало шість місяців, чи п’ять, чи сім місяців, ми будемо знаходитись в Криму. Можливо, це занадто оптимістично, але це оптимізм, який є математично вивіреним. Я ще раз кажу, немає в росії достатнього ресурсу, щоб втримати ситуацію. Логіка війни, абсолютно очевидна, і ми точно можемо проговорити реалії Криму на набережній в Ялті. І ми зможемо точно говорити про абсолютно ефективне майбутнє Криму", — підкреслив чиновник в інтерв'ю "Радіо Свобода".

10:00 Протидія антиукраїнським політикам продовжується. На Львівщині СБУ арештувала декілька земельних ділянок, які належали дружина Віктора Медведчука Оксані Марченко. Загальна вартість землі оцінюється в майже 17,5 млн грн.

В Казахастані заявили, що в разі візиту російського диктатора володимира путіна не будуть проводити його арешт. За словами заступника очільника МЗС країни Єрмухамбета Конуспаєва, офіційна Астана не підписувала Римський статут, який підтверджує дію рішень Міжнародного кримінального суду. Це означає, що в Казахстані виконувати вказівки суду не зобов'язані.

"На нас дія Римського статуту не розповсюджується, тому нема… закликів до дії", — заявив представник уряду в коментарі росЗМІ.

9:30 Президент України Володимир Зеленський розпочав свій офіційний візит до Польщі. Це вперше з початку повномасштабного вторгнення Росії, коли Зеленський знаходиться на польській території.

9:00 Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що вранці 5 квітня у північному та західному районах міста пролунало кілька вибухів. Дані уточнюють.

Британська делегація в Раді безпеки ООН заблокувала трансляцію неформальної зустрічі організації, яку організувала рф. Причина — тема, що обговорюється ("евакуйовані" з України діти), і присутність там як спікера т.зв. уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова. Нагадаємо, що на її арешт, як і у випадку з диктатором володимиром путіним, Міжнародний кримінальний суд видав ордер.

"Якщо Марія Львова-Бєлова хоче розповісти про свої дії, вона може зробити це у Гаазі", — заявили в делегації.

8:00 Генштаб ЗСУ відзвітував про свіжі втрати ворога на фронті. Перелік знищеної техніки добряче поповнився російською артилерією та автомобілями, а загальна кількість загиблих окупантів поповнилася ще 550 особами.

Втрати росії в Україні 5.04.2023
Втрати росії в Україні 5.04.2023

У Силах спеціальних операцій розповіли про результативну роботу українських снайперів на Бахмутському напрямку. Плюс 10 "хороших рускіх" за останні кілька днів!

7:00 Російські окупанти продовжують готуватися до українського контрнаступу на півдні та тиснути на сході України. За даними Генштабу, лише за останню добу наші захисники відбили щонайменше 60 атак ворога на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар’їнському напрямках. Також продовжується серйозний штурм Бахмута. Детальніше — у аналізі свіжих карт бойових дій в Україні.

Карта боїв в Україні 5.04.2023
Карта боїв в Україні 5.04.2023

Оперативну інформацію про події на фронті надав зранку і Генштаб ЗСУ:

6:00 Зібрали для вас кілька важливих нічних новин, які ви могли проспати:

  • 45-й президент США Дональд Трамп, який отримав обвинувачення у фальсифікації документів, виступив із промовою в своєму маєтку Мар-а-Лаго. З-поміж іншого він згадав Україну — вважає, що за його президентства повномасштабного вторгнення рф би не сталося, а "всі ці прекрасні міста продовжили б існувати". Також політик вважає, що політика адміністрації Байдена наближає світ до Третьої світової війни;
  • із зони підтоплення у Краматорську (через прорив дамби під час танення снігу) евакуйовано 7 осіб до місцевого "Пункту незламності". Ще частина жителів погодилася переїхати до родичів, — мер міста Гончаренко;
  • на окупованих територіях Запорізької області росіяни продовжують терор місцевого населення — зокрема, викрадають цивільних і поміщають їх у катівні. За даними Центру національного спротиву, кількість таких випадків останнім часом серйозно збільшилася;
  • президент Володимир Зеленський провів військову нараду із головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, генералом Олександром Сирським, главою ГУР Кирилом Будановим та представниками Міноборони. Основна увага приділена питанню оборони Бахмута. Також оцінені потреби наших захисників на інших напрямках фронту.

3:00 У Чорному морі знаходиться 6 російських ракетоносіїв, з яких два підводні. У ВСУ кажуть, що це говорить про "надзвичайно високу" ймовірність нового ракетного удару

1:00 Питання отримання ПДЧ у НАТО зняте з українського порядку денного, оскільки Київ подав заявку на вступ до Альянсу, заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

00:00 Експрезидент США Білл Клінтон заявив, що шкодує про те, що 1994 року схиляв Україну до відмови від ядерної зброї.

"Я відчуваю особисту причетність, тому що я змусив їх (Україну) погодитись на відмову від ядерної зброї. І ніхто з них не вірить, що росія пішла б на це, якби Україна все ще мала свою зброю", — заявив Клінтон.

З даними за 2 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 403: росіяни атакують Бахмут і готуються до нового ракетного удару

Про те, що відбувалося 3 квітня, читайте у матеріалі: Війна — день 404: на Донбасі тривають важкі бої, росіяни атакують мирні міста

Інформація за 4 квітня доступна у зведенні: Війна — день 405: окупанти змінюють тактику обстрілів та штурмують Бахмут