Війна — день 404: на Донбасі тривають важкі бої, росіяни атакують мирні міста

Читать на русском
Автор
21301
Бої за Україну тривають 404 дні
Бої за Україну тривають 404 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 3 квітня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 404 дні. Незважаючи на те, що штурми українських позицій на Донбасі тривають день у день, стає поступово видно, що наступальний потенціал російської армії видихається. Більше того, на багатьох ділянках фронту спостерігається зведення окупаційною армією оборонних позицій та ліній, що також може говорити про те, що війська рф незабаром перейдуть до оборони на вже захоплених українських територіях.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 3 квітня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Рішення з оперативних питань, зокрема нового контрнаступу, мають приймати українські військові, які перебувають на місцях. Оскільки вони "найкраще володіють ситуацією", заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

22:00 Українські сили повністю володіють інформацією щодо переміщення озброєння та військової техніки у рамках перевірки бойової готовності Збройних сил Республіки Білорусь, повідомив командувач Об'єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

21:00 Сполучені Штати Америки цього тижня планують відправити в Україну новий пакет допомоги, заявив координатор Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі. Що саме увійде до нового пакету, поки що не відомо.

20:00 Українські бійці за добу відбили понад 45 атак російських окупантів та знищили ворожий розвідувальний БПЛА, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 З полону звільнили ще 12 українців: 10 військових і двоє цивільних, повідомляє СБУ.

Польща направить в Україну сотню броньованих БТР "Росомаха".

18:00 Командувач сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський відвідав Бахмутський напрямок і спростував "юридичне захоплення Бахмута" росіянами. "Зустрівся з солдатами та командирами, які зруйнували міф про непереможність "вагнерівців" та російських десантників. Ворог слабшає і намагається прикрити свої провали новими та новими фейками про взяття Бахмута. Але правда в тому, що вдала робота Збройних Сил України спростовує всі старання російських пропагандистів", – повідомив Сирський у своєму телеграм-каналі.

Норвегія та Данія домовилися про спільну передачу Україні 8000 артилерійських снарядів калібру 155-мм. Вони підходять для САУ Caesar. Боєприпаси приїдуть разом із системами, про які було оголошено раніше – Міноборони Данії.

17:00 Пообіді російська армія обстріляла медзаклад у Херсоні, повідомляє місцева ОВА. Більше двох десятків вікон – без скла, також пошкоджений паркан навколо лікарні. Наразі у закладі лікуються понад дві сотні пацієнтів та працюють 100 фахівців. На щастя, постраждалих немає.

16:00 Поблизу села Шляхове Бериславської громади місцевий мешканець підірвався на російській вибухівці. 60-річний чоловік намагався самостійно перенести невідомий вибухонебезпечний предмет. Вибухівка здетонувала у нього в руках.

15:00 Про вибухи у Херсоні повідомляють місцеві пабліки.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг підтвердив, що Фінляндія офіційно приєднається до НАТО 4 квітня.

У Волгоградській області рф розбився легкомоторний літак, пілот загинув, повідомили екстрені служби країни-агресора.

14:00 ЗСУ зуміли покращити своє тактичне становище на Донецькому напрямку (Авдіївка та Мар'їнка), заявив керівник пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський в ефірі телемарафону. За його словами, українські військові зайняли деякі стратегічно важливі позиції.

13:00 СБУ повідомила про підозру окупаційному "міністру зв’язку днр", який допоміг фсб поставити на "прослушку" жителів Донецька.

12:00 Польща вже передала Україні перші винищувачі МіГ-29, заявив керівник Офісу міжнародної політики президента Польщі Марчін Пшидач.

11:00 СБУ затримала ворожу інформаторку, яка наводила російські ракети на лікарні та гуртожитки у Краматорську. Для залучення жінки до співпраці ворог використовував заборонені соцмережі "Вконтакте" і "Одноклассники", де вона активно висловлювалась на підтримку збройної агресії рф.

10:00 За даними Генштабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 03.04.23 орієнтовно склали:

  • особового складу ‒ близько (+610) осіб;
  • танків ‒ 3619 (+1) од;
  • бойових броньованих машин ‒ 6993 (+7) од;
  • артилерійських систем – 2694 (+7) од.

09:55 У Мелітополі при вибуху авто поранення отримав зрадник Максим Зубарєв, який пішов на співпрацю з ворогом одним з найперших і очолював т.зв. Якимівську адміністрацію. Це селище розташоване за 15 км на південний захід від Мелітополя.

09:30 Президент України Володимир Зеленський у середу, 5 квітня, відвідає Варшаву, повідомив голова Управління президента Польщі з міжнародної політики Марцін Пжидач.

09:00 Окупанти продовжують примусову паспортизацію населення зайнятої території Запорізької області. У Мелітополі загарбники примушують вчителів шкіл, до 01 червня написати відмову від українського громадянства та отримати російські паспорти, повідомляє Генштаб ЗСУ.

08:00 Окупанти в Мелітополі так бояться за власні шкури, що прикриваються цивільними і влаштовують провокації. Щоб створити ілюзію оборони, рашисти щоразу пускають у хід свої "влучні ПВО", розміщенні посеред житлових кварталів, заявив мер Іван Федоров. Зново поранено шістьох місцевих жителів.

07:00 Окупанти продовжують спроби захопити Бахмут. Українські захисники у місті відбили 20 ворожих атак. Ворог зайняв центральну площу біля міськради. На півдні міста ворог підтягує живу силу для штурмів. Українські війська вдарили по заводу АЗОМ, що підтверджує його захоплення. Відбити атаки окупантів вдалося біля Івановського.

06:00 Україна буде провідною країною у впровадженні інновацій в кібербезпеці, — віцепрем'єр-міністр Федоров.

05:00 Для ураження "шахедів" необхідно застосовувати більш каліберні кулемети, а не засоби ППО, — Наєв.

03:00 У Великій Британії показали тренування бійців ЗСУ управлінню самохідною артилерійською установкою AS90.

01:00 Армія Ізраїлю збила невідомий літак, який летів із Сирії.

00:00 Збройовий концерн Rheinmetall завершує у Румунії будівництво бази для обслуговування та ремонту танків Leopard 2, які будуть передані ЗСУ.

Про те, що відбувалося 31 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 401: річниця деокупації Бучі, на Донбасі важкі оборонні бої

Інформація за 1 квітня доступна у зведенні: Війна — день 402: окупанти спалили резерви під Авдіївкою, але продовжують обстріл міст

З даними за 2 квітня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 403: росіяни атакують Бахмут і готуються до нового ракетного удару