Війна - день 401: річниця деокупації Бучі, на Донбасі важкі оборонні бої

Читать на русском
Автор
17040
Бої за Україну продовжуються 401 день Новина оновлена 01 квітня 2023, 11:26
Бої за Україну продовжуються 401 день. Фото Телеграф

Оперативно про головне 31 березня

Російське вторгнення в Україну триває 401 день. Армія росії продовжує атакувати українські міста ракетами, а також запускати по них дрони-камікадзе. Найгарячішою точкою фронту залишається Донбас, а точніше район Бахмута та Авдіївки. Тим часом ЗСУ отримують дедалі більше військової допомоги від країн Заходу.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 31 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 США готують новий пакет військової допомоги на 2,6 млрд доларів, який може включати радари повітряного спостереження, протитанкові ракети, високоточні авіаційні боєприпаси, мостове обладнання, яке Україна використовуватиме для штурму російських позицій, евакуаційні машини, а також додаткові снаряди для ППО NASAMS.

22:00 Україна та Словенія підписали спільну декларацію, в якій, серед іншого, Любляна підтримала майбутній вступ України до НАТО. Про це оголосив заступник керівника ОПУ Ігор Жовква.

21:00 Росіяни завдали артилерійського удару по Авдіївці, через що загинула дитина 2022 року народження.

20:00 Китай виступив проти розміщення ядерної зброї за межами держав-операторів, чим засудив намір росії розмістити його в Білорусі.

19:00 У росії заявили, що припинення вогню в Україні не допоможе їм досягти цілей так званої "спецоперації". Прес-секретар путіна пєсков сказав, що бомбардування міст і вбивства мирних громадян продовжаться, оскільки "сьогодні це єдиний засіб, який маємо для досягнення наших цілей".

18:00 В росіян на фронті паніка. У Старобільському районі Луганської області з військової частини втекли 50 окупантів, повідомили у Генштабі ЗСУ. Російські командири оголосили їх дизертирами і тепер шукають. Повідомляється, що це не перший випадок.

17:00 війська росії обстріляли з літака місто Оріхів у Запорізькій області, випустивши дві ракети. Двоє цивільних було поранено, одна людина перебуває у тяжкому стані.

16:00 В Україні вперше офіційно заявили про використання високоточних авіабомб JDAM, що коректуються. Про це заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

15:00 В росії презентували свою нову концепцію зовнішньої політики. У ній, зокрема, йдеться про її майбутній курс, ворогів і перетворення Євразії в єдиний "загальноконтинентальний простір світу, стабільності, взаємної довіри, розвитку та процвітання". Детальніше про путінський план ви можете прочитати за посиланням.

14:00 Міністри Словаччини Хорватії, Словенії та Молдови прибули до Бучі. Вони візьмуть участь у саміті до Дня деокупації міста. Політики вшановують пам'ять про терор, заподіяний мирним жителям рік тому.

У цей же час Володимир Зеленський вручив Буче відзнаку "Місто-герой".

13:00 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заговорив про ймовірність введення на територію України миротворчих сил ООН.

12:00 Після того, як на Чорному морі затихнув шторм, росія знову збільшила свою корабельну присутність в акваторії. За словами очільниці пресцентру Сил оборони Півдня Наталії Гуменюк, наразі загальна кількість кораблів сягає 10 одиниць. Серед них — всього один ракетоносій, і той підводний.

11:30 У річницю звільнення Бучі до Києва прибули прем'єр-міністри одразу трьох країнЕдуард Гегер (Словаччина), Роберт Голоб (Словенія) та Андрій Пленкович (Хорватія). Також ним склав компанію голова Міноборони Словаччини Ярослав Надь. Цілком можливо, що список європейських гостей у столиці ще поповниться, сьогодні там очікується проведення саміту, присвяченого деокупації Київщини рік тому.

Премьеры Словении, Словакции и Хорватии прибыли в Киев
Премьеры ехали в Киев поездом

Тим часом білоруський диктатор олександр лукашенко виступає із традиційним посланням до парламенту країни. У своїй промові він використав безліч кремлівської пропаганди, налякав ядерною війною і закликав Україну сісти за стіл переговорів з росією.

10:30 В Офісі президента розповіли про наслідки нічного обстрілу Запорізької області. Один із ударів прийшовся на село Розумівка, там ракета прилетіла на подвір'я дитячого садочка.

10:00 Прем'єр Угорщини Віктор Орбан в ефірі радіостанції Kossuth заявив, що Євросоюз наблизився до обговорення ймовірної відправки до України миротворчих військ. Політик підкреслює, що раніше ця тема була під негласною забороною.

"Ми близькі до того, щоб у розмовах європейських лідерів легітимним і прийнятим стало питання про те, чи можуть країни-члени ЄС надіслати в будь-якій формі війська миротворчого типу (в Україну) чи краще не посилати. Ми близькі до цього кордону, який раніше не переступався", — підкреслив Орбан.

Російська армія змістила акцент ракетних і дронових атак на північ України. Про це повідомила очільниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону. За її словами, у південних областях окупанти стали частіше використовувати керовані авіаційні бомби.

09:00 Ворог випустив по Харкову 9 ракет, попередньо С-300, пошкоджений об'єкт цивільної інфраструктури та приватні житлові будинки. Частина ракет влучила в землю та вибухнула у повітрі. Три людини отримали легкі поранення.

За минулу добу росія втратила в Україні 9 безпілотників, 5 танків і орієнтовно близько 460 окупантів:

Втрати росії в Україні 31.03.2023
Втрати росії в Україні 31.03.2023

08:00 Внаслідок обстрілу Запоріжжя ушкоджень зазнав інфраструктурний обʼєкт, люди та житлові будинки не постраждали.

Уряд Японії запровадив новий пакет санкцій проти рф, який забороняє експорт компонентів для авіації, космічної галузі, а також матеріали та деталі, які можуть використовуватись для виробництва дронів. Він набуде чинності з 7 квітня.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула неспокійно, ворог атакував дронами та ракетами; були вибухи в Харкові, Запоріжжі та Краматорську;
  • для завдання авіаційних ударів, ворог задіяв 10 ударних БпЛА типу "Шахед-136", 9 з них знищили наші захисники; ймовірність подальших ракетних та авіаційних ударів по всій території України залишається досить високою, — Генштаб ЗСУ;
  • Туреччина на Раді нацбезпеки вирішила посилити зусилля щодо встановлення міцного миру в Україні та підтримки регіональної стабільності.

06:00 Понад 11 тисяч українських військових проходять навчання за кордоном, — Пентагон.

05:00 Українські бійці завершили навчання на ЗРК Patriot, – Пентагон.

04:00 Австрія спростила умови працевлаштування для українських біженців.

03:00 Ворог атакував Харків ракетами С-300: опубліковано відео наслідків "прильотів".

02:00 У Краматорську та Запоріжжі пролунали вибухи.

01.30 У низці областей було оголошено повітряну тривогу.

01:00 Парламент Туреччини ратифікував протокол вступу Фінляндії до НАТО.

00:00 НАТО має намір забезпечити Україну всім необхідним для контрнаступу, заявили у Білому домі.

Інформація за 28 березня доступна у зведенні: Війна — день 398: бої на Донбасі та нова атака безпілотників.

З даними за 29 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 399: важкі бої під Бахмутом та погіршення ситуації поблизу Авдіївки.

Про те, що відбувалося 30 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 400: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ готуються до контрнаступу.