Війна — день 395: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ активізувалися на півдні

Читать на русском
Автор
11925
Бої за Україну тривають 395 днів
Бої за Україну тривають 395 днів

Оперативно про головне 25 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 395 днів. Основні зусилля противник, як і раніше, фокусує на напрямі Бахмута, але також намагається проводити наступальні дії і на інших напрямах на Донбасі. Своєю чергою ЗСУ активізувалися на півдні. При цьому до ЗМІ потрапила інформація про те, що росіяни мають намір перейти від наступальних дій до оборони, щоб не дати Україні провести успішний контрнаступ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

22:00 путін визнав, що росія має проблему зі снарядами, через що вводяться ліміти для військових.

21:00 Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький планує переконувати лідерів Європейського Союзу купувати боєприпаси для Збройних Сил України за межами Європи.

20:00 Російські окупанти продовжують зосереджувати зусилля щодо наступу в Донецькій та Луганській області, бійці Збройних сил України відбили більше 50 атак, повідомляє Генштаб ЗСУ.

19:00 Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна має гарантувати довгострокову підтримку України.

18:00 Російські війська обстріляли міста Часів Яр і Торецьк на Донеччині, внаслідок чого загинуло двоє цивільних.

17:00 У Херсоні знову пролунали звуки вибухів. Повітряна тривога у місті та області оголошена не була.

16:00 Російські війська обстріляли Херсон та влучили у пункт видачі гуманітарної допомоги.

15:00 Україна потребує додаткової військової підтримки з боку партнерів, без якої вона не може розпочати контрнаступ та звільнити тимчасово окуповані території, повідомив Зеленський.

14:00 Громадянин Польщі, який воював у лавах Збройних сил України проти російських загарбників, загинув у п'ятницю, повідомив міністр – член Ради міністрів Польщі Міхал Дворчик.

13:00 Корабельне угруповання ворога в Чорному морі на ранок зменшено до 10 одиниць. Надводні ракетоносії заведено до пунктів базування, повідомляє пресслужба Оперативного командування. На бойовому чергуванні перебувають два підводні ракетоносії ворога, загальний залп "Калібрів" — до восьми, загроза ракетного удару залишається високою.

12:00 Колишній агент ЦРУ Дуглас Лондон пояснив, чому російському диктатору володимиру путіну не вдасться виграти війну в Україні шляхом виснаження. Експерт назвав основні причини.

11:00 Рано-вранці окупанти завдали удару по Краматорську. Мер міста Олександр Гончаренко показав фото наслідків. На одному зі знімків — візок п'ятимісячної дитини, яка була порожня лише завдяки евакуації.

10:00 Генштаб оприлюднив втрати окупантів за минулу добу.

09:00 У Луганській ОВА заявили, що росіяни почали витрачати кошти на придбання пересувних будинків культури. Такі "автоклуби" хочуть використовувати для пропаганди у віддалених селах і зруйнованих містах. Працівники таких закладів мають певну затверджену програму, по якій працюють у визначених населених пунктах.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук привітав працівників СБУ із професійним святом, яке вони відзначають 25 березня:

08:00 У МВС показали листування працівників відомства, котрі знаходяться на передовій, із їхніми дружинами. Черговий доказ того, що кохання здатне перемогти все — навіть війну.

Переписка військового із дружиною
Переписка військового із дружиною
Переписка військового із дружиною
Переписка військового із дружиною

07:30 Двопартійна група сенаторів США закликала Джо Байдена надати Міжнародному кримінальному суду доказ військових злочинів росіян в Україні. Вони направили до Білого дому колективний лист, повідомляє CNN.

"Торічна двопартійна акція Конгресу щодо посилення цієї підтримки [щодо документування військових злочинів рф в Україні — ред.] була здійснена у співпраці з вашою адміністрацією, щоб збалансувати всі погляди на відносини США з МКС. Однак через кілька місяців, коли МКС працює над розкриттям справ проти російських чиновників, включаючи самого путіна, Сполучені Штати, як повідомляється, ще не поділилися ключовими доказами, які б могли допомогти у цьому судовому переслідуванні", — йдеться в документі.

07:00 Росіяни продовжують атакувати позиції українських військових. Частковий наступ велося на лінії Куп'янськ — Сватове — Кремінна та в Донецькій області. Особливо гарячою точкою продовжує бути Бахмут, окупанти могли просунутися до важливої траси біля Костянинівки. Більше подробиць в аналізі свіжих карт боїв в Україні.

Карта боїв в Україні 25.03.2023
Карта боїв в Україні 25.03.2023

Генштаб ЗСУ опублікував нове зведення щодо подій на фронті:

06:30 Зібрали для вас трохи нічних новин, які ви могли проспати:

  • президент США Джо Байден заявив, що не сприймає рф та Китай, а також їхнє зближення "легковажно". Водночас він назвав проблематичність цього процесу дещо перебільшеною. Також Байден підтвердив, що Пекін поки не продавав Москві зброю — Politico;
  • у Херсоні влада закликає місцевих жителів евакуюватися із міста через регулярні російські обстріли;
  • в тимчасово окупованому Бердянську всі санаторії та лікарні перетворені на військові госпіталі для окупантів. Росіяни відчувають серйозну нестачу медикаментів. Про це заявив речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку Олексій Дмитрашківський.
  • президент Франції Еммануель Макрон та очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн збираються із візитом до Китаю. Основна увага — питанню війни в Україні.

06:00 Наступ російських військ в Україні досягає кульмінації, — ISW.

05:00 Країни-кредитори України відтермінували виплати за зовнішнім боргом до 2027 року.

03:00 Ми збираємося зберігати тиск на Путіна за допомогою санкцій, — Байден.

02:00 Зеленський вивів зі складу РНБО Павла Рябікіна, екс-міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

01:00 Кремль відмовився від подальшого наступу в Україні та зосереджує зусилля на обороні, — Bloomberg.

00:00 Мешканців Одеси попередили, що цього року повноцінного курортного сезону теж не буде.

"Сьогодні ще рано говорити, що узбережжя – це курортна зона. Це зона оборони", – сказала речник ОК "Південь" Наталія Гуменюк.

Про те, що відбувалося 22 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 392: ворог б’є по житлових будинках дронами і ракетами

Інформація за 23 березня доступна у зведенні: Війна — день 393: росіяни "відгрібають" під Бахмутом, але готують нову підлість

З даними за 24 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 394: окупанти завдали удару дронами і продовжують штурмувати на Донбасі