Війна — день 393: росіяни "огрібають" під Бахмутом, але готують нову підлість

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 23 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 393 дні. Окупанти продовжують намагатися проводити штурмові дії в Луганській області, проте мають проблеми з просуванням під Бахмутом. Хоча це може свідчити про те, що сили росіян виснажуються, проте поки що говорити про перелом у ході війни рано, оскільки для успішного контрнаступу ЗСУ треба виконати чотири вимоги, з яких поки що виконано лише одну. Водночас активне протистояння триває і в онлайн-середовищі, а росія готує одну з найбільш масштабних інформаційних кампаній з початку вторгнення.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 23 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" збито дві керовані авіаційні ракети Х-59 класу "повітря-поверхня", випущені російськими винищувачами Су-35 з акваторії Чорного моря по Одещині.

22:00 Парламент Швеції схвалив пропозицію уряду країни про передачу Україні нового пакета військової допомоги, в якому передбачено самохідні артилерійські установки Archer та танки Leopard 2.

21:00 В українських прифронтових містах помітили броньований автомобіль Eagle I, який виробляє швейцарська компанія Mowag – тепер влада країни з’ясовує, як техніка могла потрапити в Україну, оскільки через нейтралітет не передає зброю воюючим сторонам — Neue Zurcher Zeitung

20:00 Генштаб ЗСУ спростував своє повідомлення про залишення військами рф Нової Каховки.

19:00 Усі російські підрозділи залишили Нову Каховку, повідомляє Генштаб. За інформацією військових, перед цим окупанти обійшли будинки місцевих мешканців, забрали у них побутову та електронну техніку, коштовності та телефони.

18:00 Зеленський у відеозверненні до лідерів країн ЄС, які в четвер зібралися на саміт, запропонував провести саміт щодо мирного плану в одній з європейських столиць.

17:00 Росіяни проводять примусову депортацію мешканців передмістя Бахмута, повідомляє Центр національного спротиву. "Вагнерівці" спочатку вивозять людей у захоплені райони Луганщини, там українці проходять фільтрацію, після чого їх депортують до Пєрмі й інших віддалених регіонів рф.

16:00 Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29. Загалом уряд країни схвалив передачу 13 літаків.

15:00 Чехія допомагала Україні з поставками озброєнь як могла, але у неї вже не лишилося багато варіантів для подальшої допомоги, — президент Петр Павел.

Голова ПВК "Вагнер" євген пригожин може згорнути військові дії своїх найманців в Україні та перключити увагу на Африку, — пише Bloomberg.

Британська розвідка показала свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій Україна 23.03.2023 від британської розвідки

14:00 Президент України Володимир Зеленський прибув з робочим візитом в Херсонську область:

13:00 Українська православна церква (УПЦ) Московського патріархату звернулася до віруючих та закликала їх "всіма законними засобами захищати Києво-Печерську лавру".

Вночі військові рф вчергове здійснили обстріл середмістя Херсона та смт Антонівка, загинула жінка, ще одна постраждала.

Наслідки обстрілу Херсонщини в ніч на 23.03.2023

12:00 Будь-яка спроба заарештувати путіна буде оголошенням війни росії – медведєв про рішення МКС.

11:00 Вночі російські окупанти обстріляли Краматорськ Донецької області, атакували житлові будинки та котельню.

Україні потрібно щонайменше 411 мільярдів доларів на відновлення та реконструкцію, — розрахунки Світового банку на основі збитків, завданих протягом першого року великої війни.

10:00 Окупанти завдали вночі ракетного удару по Авдіївці, три ракети влучили у будівлю заводоуправління Авдіївського коксохіму.

Число жертв атаки дронів по Ржищеву на Київщині зросло до дев'яти осіб.

09:00 Внаслідок агресії рф проти України загинуло вже 465 дітей, ще понад 940 постраждали, — ювенальні прокурори.

За минулу добу росія втратила в Україні 20 безпілотників, 13 танків, 19 артсистем і орієнтовно близько 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 23.02.2023

08:00 У Мелітополі на вулиці Івана Алексєєва був вибух, постраждав "поліцейський" окупантів. Як повідомляють російські канали, його госпіталізували із мінно-вибуховою травмою ноги.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула доволі спокійно, лише з однією тривогою на сході України; були повідомлення про вибухи на Донеччині та Запоріжжі;
  • росія сповільнює темпи наступу на Бахмут, проте активізувалася в районі Авдіївки, — ISW;
  • Україна через інтенсивні бої щодня використовує 4-7 тисяч боєприпасів проти 20 тисяч, що задіює росія, — генсек НАТО Єнс Столтенберг;
  • створення демілітаризованої зони довкола Запорізької атомної електростанції принесе додаткові складнощі і більше не розглядається, — гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі;
  • росія завдала збитків інфраструктурі України на 143,8 млрд доларів — Київська школа економіки (KSE);
  • російські військові з понад 50 регіонів рф і Криму, жаліються на затримки виплат в мережі, — росЗМІ.

06:00 Противник продовжує вести наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, на інших — обороняється. Загроза завдання ворогом подальших ударів залишається по всій території України. В одній із військових частин, що дислокується у Південній Осетії, проводиться активна робота зі строковиками, щодо підписання ними контрактів та подальшої участі у бойових діях на території України. Встановлено, що у період з 1 по 10 березня контракт підписали понад 50 російських строковиків. Вони, не отримавши належної бойової підготовки, відправлені у Мелітополь Запорізької області, — Генштаб ЗСУ.

3:00 У США розвіяли російські страшилки про небезпеку снарядів зі збідненого урану і дали пораду путіну

1:00 Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що, попри початкову очевидну відмову президента США Джо Байдена надати винищувачі американського виробництва Україні, "не було прийнято жодних рішень щодо F-16".

00:00 65% мешканців країн ЄС підтримують приєднання України. При цьому найбільший рівень підтримки демонструють жителі Польщі та Іспанії – 81% та 80% відповідно

З даними за 20 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 390: окупанти тиснуть на Бахмут та зміцнюють оборону Криму

Про те, що відбувалося 21 березня, читайте в матеріалі: Війна — день 391: російський наступ видихається, але запеклі бої продовжуються

Інформація за 22 березня доступна у зведенні: Війна — день 392: ворог б’є по житлових будинках дронами та ракетами