Війна — день 392: ворог б'є по житлових будинках дронами та ракетами

Читать на русском
Автор
23809
Бої за Україну тривають 392 дні
Бої за Україну тривають 392 дні

Оперативно про головне 22 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 392 дні. Окупанти так само кидають основні сили та кошти на Бахмут, проте не зупиняють атак на інших напрямках на кшталт Авдіївки та Красногорівки. При цьому у ЗСУ констатують те, що інтенсивність атак окупантів на Бахмут почала знижуватися. Хоч вони все ще це роблять, але щоразу все гірше. Аналітики НАТО, своєю чергою, кажуть, що і Україна, і росія увійшли в етап "критичного півріччя", під час якого буде визначено результат війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес підписала проектну угоду щодо спільного придбання боєприпасів країнами-членами ЄС для поповнення своїх запасів та продовження надання підтримки Україні.

22:00 Російські окупанти обстріляли з мінометів район села Архіпівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області, повідомляє Оперативне командування "Північ".

21:00 Інформація французьких ЗМІ щодо навчання українських пілотів на винищувачах Mirage не відповідає дійсності, заявив представник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

20:00 Українські пілоти проходять прискорену підготовку на винищувачах Mirage 2000 на авіабазах Мон-де-Марсан та Нансі у Франції, повідомляє Le Figaro.

19:00 Лідери Європейського союзу на майбутньому засіданні Європейської ради на рівні глав держав та урядів заявлять про підтримку реалізації ініціативи, спрямованої на прискорення постачання Україні боєприпасів калібру 155 мм та заповнення власних арсеналів, Угорщина у цьому питанні "конструктивно утрималася".

18:00 Українські сили в останні дні почали локальну контратаку на захід від міста Бахмут Донецької області, яка, ймовірно, послабить тиск російських окупантів на маршрут постачання автодорогою H-32, що знаходиться під загрозою, повідомляється у звіті оборонної розвідки Великої Британії.

17:00 За попередніми даними, російські окупанти вдарили по багатоповерхівці у Запоріжжі з реактивної системи залпового вогню, можливо, "Торнадо-С", повідомив речник командування ЗС ЗСУ Юрій Ігнат.

16:05 Кількість загиблих внаслідок нічної атаки дронами на Київщину зросла до семи осіб.

Російські окупанти дещо переорієнтують напрямки своїх ударів. Енергетика залишиться мішенню, але основною метою можуть стати військові об'єкти та українських військ та логістика, заявляють у ГУР МОУ.

15:00 Внаслідок удару по Запоріжжю одна людина загинула, ще 25 постраждали (троє з них у важкому стані).

14:00 Президент України Володимир Зеленський побував на передових позиціях на Бахмутському напрямі та нагородив захисників.

13:00 У Запоріжжі пряме влучання у багатоповерхівку, будинок горить. Поруч не було жодних військових об'єктів, при цьому поряд знаходиться ТЦ, де на момент удару було багато мирних людей. У мережі публікують кадри з місця подій.

12:00 Ворог обстріляв Запорізьку область. Під ворожим вогнем — житлові будинки, також острів Хортиця.

У Миколаївській області під час сільгоспробіт на ворожих мінах підірвалися трактори, є травмовані мирні жителі, — ДСНС.

11:00 Після удару російських безпілотників по гуртожитку в Ржищеві на Київщині вже четверо загиблих, ще кілька людей можуть бути під завалами.

10:00 У Чорному морі знаходиться 13 кораблів росії, серед них є два надводних ракетоносії, що можуть нести до 16 "Калібрів", — керівник об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

09:00 Під час нічної атаки дронів сили ППО України збили 16 безпілотників із 21, проте без жертв та руйнувань не обійшлося. В Обуховському районі Київщині ворожі дрони влучили в гуртожитки, відомо про троє загиблих та 7 поранених, у тому числі дитина (на фото наслідки). В Житомирській області пошкоджень зазнав один з об'єктів інфраструктури області.

Наслідки удару дронів по Київській області 22.03.2023
Наслідки удару дронів по Київській області 22.03.2023

У Дніпрі сьогодні буде плановий вибух на кар'єрі. Також буде гучно у Білоцерківському районі Київської області та на Одещині.

08:00 За минулу добу росія втратила в Україні 16 безпілотників, 2 засоби ППО, 3 артсистеми, 2 ракети, і орієнтовно понад 900 окупантів:

Втрати росії в Україні 22.03.2023
Втрати росії в Україні 22.03.2023

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • вночі росія атакувала Україну дронами, наразі відомо, що були вибухи у Хмельницькому, на Київщині та Житомирщині, — попередньо обійшлося без прильотів, працювали сили ППО;
  • вночі також були вибухи в Севастополі в Криму, після чого зникла електрика в районі Південної бухти;
  • найближчими тижнями збігає дія контрактів значної частини російських ув'язнених, що воюють в ПВК "Вагнера", вони можуть залишити лави угрупування, — ISW;
  • прем'єр Японії Фуміо Кішіда під час візиту в Київ закликав путіна негайно припинити повномасштабну військову агресію проти України;
  • після інциденту з MQ-9 Reaper американські безпілотники змінили маршрути над Чорним морем та віддалилися від Криму, — CNN.

06:00 Вночі росія атакувала Київ безпілотниками, попередньо типу "Shahed", всі вони були знищені без жертв та руйнувань, — Сергій Попко, начальник КМВА.

3:00 Повітряна тривога у низці областей триває. Вибух був зафіксований у Хмельницькому, проте поки що незрозуміло чи це був приліт чи робота ППО

1:00 Окупанти запустили Україною чергову хвилю дронів. Повідомляється, що на Київщині чули звуки роботи ППО

00:00 Україна та МВФ попередньо досягли угоди про нову програму підтримки на 15,6 млрд доларів терміном на 4 роки

Інформація за 19 березня доступна у зведенні: Війна — день 389: окупанти намагаються наступати на сході та готуються до нового ракетного удару

З даними за 20 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 390: окупанти тиснуть на Бахмут та зміцнюють оборону Криму

Про те, що відбувалося 18 березня, читайте в матеріалі: Війна — день 391: російський наступ видихається, але запеклі бої продовжуються