Війна — день 387: росіяни безуспішно і з втратами штурмують позиції ЗСУ на Донбасі

Читать на русском
Автор
19252
Бої за Україну тривають 387 днів
Бої за Україну тривають 387 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 17 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 387 днів. На Донбасі продовжуються активні бойові дії. Окупанти не припиняють спроб продавити українську оборону, проте успіхів не мають і з великими втратами щоразу відкочуються на попередні позиції. Тим часом союзники України продовжують збільшувати допомогу ЗСУ як озброєнням, так і боєприпасами.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 17 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ордер на арешт президента росії володимира путіна є "дуже важливим сигналом" для миру та жертв ймовірної схеми насильницької депортації тисяч українських дітей до росії, заявив президент Міжнародного кримінального суду Пьотр Гофманські, повідомляє CNN.

Він також заявив, що ці ордери не є "кінцем гри", додавши, що справа "може розширюватися, а також охоплювати інші звірства, вчинені на території України".

22:00 Окупанти запустили чергову хвилю "Шахедів" по Україні. У частині областей оголошено повітряну тривогу

21:00 У тимчасово окупованому Бердянську — спекотний вечір. "Місцеві жителі повідомляють про 2 гучні вибухи. Уточнюємо подробиці", — пише мер Іван Федоров.

20:00 Підрозділ ППО 10-го ВДШБр "Едельвейс" збив російський літак Су-25 над населеним пунктом Берестове з польського ПЗРК Piorun (Перун). Дальність зброї 2-3 км. У підрозділі подякували полякам за допомогу та показали кадри блискучої роботи.

19:00 У Сватовому на Луганщині окупанти облаштували новий шпиталь, де перебуває близько 30 важкопоранених військових зс рф, завезених туди протягом останніх двох діб. Відзначається збільшення кількості важкопоранених російських військових — евакуаційних рейсів до росії побільшало з двох до трьох на тиждень. До обслуговування поранених залучають місцевих жителів, які мають хоч якусь медичну освіту, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Міжнародний суд у Гаазі видав ордер на арешт володимира путіна. Разом із російським президентом орден на арешт був виданий на ім'я "уповноваженої з прав дитини" Марії Львової-Бєлової. Саме вона була відповідальною за депортацію дітей із окупованих територій України.

17:00 The Wall Street Journal закликала президента США Джо Байдена дати відповідь на провокацію росіян над Чорним морем під час якої американський безпілотник MQ-9 Reaper зазнав аварії, та надання Україні потужного озброєння.

16:00 Україні передадуть більше ППО – ще два ЗРК передасть Словаччина.

15:00 Зеленський провів чергове засідання Ставки. Головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний поінформував про загальну ситуацію на фронті. Командувачі оперативно-стратегічних угруповань військ доповіли про ситуацію на їхніх напрямках.

14:00 В ЗСУ нарешті прокоментували скандал навколо покарання комбата "Купола" — побратими публічно вступились за офіцера.

13:00 США направили новий розвідувальний БПЛА в бік окупованого росією Криму. За даними сервісу Flightradar, RQ-4 Global Hawk із позивним FORTE10 попрямував до Чорного моря.

12:00 Сьогодні на Житомирщині, Київщині, а також в Одесі можливі тимчасові відключення електрики. Енергетики дотепер намагаються відновити повноцінну роботу об'єктів, які росія пошкодила під час попереднього масованого обстрілу 9 березня.

11:00 Голова КНР Сі Цзіньпін відвідає росію з державним візитом 20-22 березня для переговорів з путіним, ітиметься про "актуальні питання подальшого розвитку відносин всеосяжного партнерства та стратегічної взаємодії між росією та Китаєм".

Південна залізниця буде перейменована як Харківська залізниця по результатам опитування в "Дії".

10:25 росіяни нанесли 4 авіаудари по Авдіївці, обійшлося без жертв, — голова ОП Андрій Єрмак.

Авдіївка після обстрілу 17.03.2023
Авдіївка після обстрілу 17.03.2023

09:00 За минулу добу росія втратила гелікоптер, 13 артсистем, 13 ББМ та понад 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 17.03.2023
Втрати росії в Україні 17.03.2023

08:00 Сьогодні на півночі Києва може бути чути вибухи, — це працюватимуть сапери.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч в Україні минула доволі спокійно, лише з однією тривогою на сході;
  • Україна вироблятиме ядерне паливо для своїх атомних енергоблоків, а згодом воно може замінити російське на європейському ринку, — міністр енергетики Галущенко;
  • знищена в Гостомелі "Мрія" мала полетіти в німецький аеропорт "Лейпциг/Галле", місце там для неї підготували ще в січні 2022 року, проте найвище керівництво не дало на це добро і літак залишили під ударом;
  • США продовжать надавати Україні історичні обсяги допомоги у сфері безпеки, — речниця Білого дому Карін Жан-П’єр;
  • в Мелітополі "влада" заборонила здійснювати будь-які виплати без паспорту рф, — Генштаб ЗСУ.

06:00 Китай не буде постачати зброю рф, бо "не хоче приєднуватись до ідіотів" — американський радник Залужного Деніел Райс.

05:00 російський наступ на Бахмут досягає кульмінації, — ISW.

03:00 У Білому домі анонсували новий пакет військової допомоги для України.

02:01 Шестеро людей поранено внаслідок чергового обстрілу окупантами Костянтинівки , — ОВА.

02:00 Швеція передасть Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer, — ЗМІ.

00:40 Росіяни вдарили по громадах Сумщини з АГС і мінометів, понад 140 прильотів.

00:30 Бельгія передасть Україні 240 військових вантажівок Volvo, перші автомобілі будуть відправлені вже наступного тижня, — ЗМІ.

00:00 Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак анонсував збільшення обсягів військової допомоги, що надається Україні, та залучення Франції до програми підготовки українських військовослужбовців у Великій Британії.

З даними за 14 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 384: окупанти намагаються прорватися до центру Бахмута та готуються до нового ракетного удару

Про те, що відбувалося 15 березня, читайте в матеріалі: Війна — день 385: продовження штурму Бахмута і скандал через збитий американський БПЛА

Інформація за 16 березня доступна у зведенні: Війна — день 386: натиск окупантів на Бахмут не слабшає, але ЗСУ тримають позиції