Не лише Польща: винищувачі Україні передадуть одразу кілька країн (оновлено)

Читать на русском
Автор
12562
МіГ-29
МіГ-29. Фото Pixabay

Винищувачі МіГ-29 Києву передаватиме коаліція з кількох країн

Союзники поки що не готові передавати Україні західні винищувачі, проте нас не залишать без допомоги авіації. Київ зможе отримати МіГ-29, що стоять у нас на озброєнні. Про таке рішення вже заявила Польща, але, як виявилося, бойові машини прибуватимуть до України одразу з декількох країн.

Як пише Укрінформ, на прес-конференції у Варшаві представник уряду Польщі Петро Мюллер заявив, що МіГ-29 Києву передаватиме коаліція з декількох країн.

"Я можу лише підтвердити, що ці рішення (про передачу Україні МіГ-29 – Ред.) приймаються кількома країнами, але в мою роль не входить повідомляти про це від імені цих країн", — каже Мюллер, зазначаючи, що є "чіткі декларації, які це країни будуть", але узгоджено, що вони самі оголосять про це.

Також Мюллер додав, що як зазначив прем’єр Польщі Матеуш Моравецький, "найближчими кількома тижнями Польща готова прийняти таке рішення в межах декількох країн, які вирішили піти на подібний крок".

Варто зазначити, що заява Мюллера прозвучала на тлі новини, що Словаччина може 15 березня розглянути питання передачі винищувачів МіГ-29 Україні.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь переконаний, що уряд має компетенцію приймати рішення щодо передачі винищувачів. При цьому він ще чекає на додаткову інформацію про те, чи передадуть МіГи Україні.

Тим часом лідер Народної партії Вероніка Ремішова зазначила, що партія завжди виступала за відправку МіГів України:" Ці винищувачі більше не будуть корисні Словаччині".

Оновлено: незважаючи на вищезгадану інформацію, уряд Словаччини 15 березня все-таки не прийняв рішення про передачу Україні винищувачів МіГ-29.

"Питання про передачу МіГів сьогодні до уряду взагалі не входило, офіційно воно взагалі не обговорювалося. Ми все ще чекаємо на деякі додаткові матеріали від іноземних партнерів", — сказав міністр оборони Словаччини Ярослав Надь.

За його словами, він ознайомив кабінет міністрів із пропозицією, а начальник Генерального штабу Збройних сил Словаччини Даніель Змеко розповів про технічні аспекти.

Міністр підтвердив, що деякі МіГи, якщо їх відправлять до України, будуть використовувати лише на запчастини через їхній технічний стан. Він також підтвердив намір передати винищувачі спільно з Польщею, про що ще ведуться переговори.

Виконувач обов'язків міністра внутрішніх справ Роман Микулець заявив, що виступає за передачу винищувачів Україні законним чином відповідно до конституції. Він зазначив, що переговори з цього питання ще продовжуються.

"На цей час ми ще не отримали правового аналізу, згідно з яким можна було б дарувати МіГи відповідно до конституції", — заявила віцепрем'єр Словаччини Вероніка Ремішова.

Нагадаємо, раніше ми писали, що експерт вважає, що радянські літаки для України могли модернізувати.

Також ми повідомляли, що у Британії засмутили заявою про винищувачі для України.