Війна — день 382: окупанти посилили тиск на Бахмут, а Україна готує удар у відповідь

Читать на русском
Автор
30452
Бої за Україну тривають 382 дні
Бої за Україну тривають 382 дні. Фото Getty Images

Оперативно про головне 12 березня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 382 дні. Найбільш активні бойові дії, як і раніше, розвертаються у Бахмута і на лінії Сватове-Кремінна. У самому Бахмуті окупанти могли досягти деяких успіхів, хоч це й обійшлося їм високим рівнем втрат. Своєю чергою Україна продовжує вести підготовку до удару у відповідь, а в МВС повідомили, що формування "Гвардії наступу" практично завершено.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 12 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський повідомив, що за програмою обміну українці вже отримали 12 мільйонів LED-ламп, що дозволяє зберегти до 600 мегават електроенергії.

22:00 Президент Швейцарії Ален Берсе підтримав спірну заборону на передачу швейцарської зброї в Україну.

21:00 Зеленський присвоїв звання Героя України Олександру Мацієвському, якого було розстріляно в полоні після слів "Слава Україні!".

20:00 СБУ встановила, що українським військовим, якого розстріляли після слів "Слава Україні!", був снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТРО Чернігівської області Олександр Мацієвський.

19:00 Українські підрозділи ракетних військ та артилерії за добу вразили пункт управління, 2 райони зосередження особового складу та військової техніки росіян, а також склад боєприпасів. повідомляє Генштаб ЗСУ

18:00 На Херсонщині з 15 березня на один місяць скасували "сухий закон".

17:00 В Україну від Люксембургу направлено 14 бронеавтомобілів швидкої допомоги виробництва британської компанії Venari, повідомляє посольство України в Бельгії та Люксембурзі.

16:00 Загроза нападу з території Білорусі залишається низькою, українські прикордонники та Збройні сили України контролюють ситуацію на кордоні з республікою, повідомив Командувач Об'єднаних сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

15:00 росія під час останньої масованої атаки 9 березня шукала в Україні комплекси ППО Patriot, тому атака проводилася в декілька хвиль, — Гуменюк.

14:00 Поставка винищувачів Україні навряд відбудеться найближчим часом, тому що це дуже складне завдання з логістичної та технічної точки зору, — голова МЗС Дмитро Кулеба.

В Маріупольському районі було чутно вибухи.

Вранці російські військові обстріляли житловий сектор селища Білозерка Херсонської області, є постраждала.

12:00 Російські військові обстріляли Слов'янськ, пошкоджено залізничну колію, обійшлося без загиблих.

Наслідки обстрілу Слов'янська 12.03.2023
Наслідки обстрілу Слов'янська 12.03.2023

10:00 Донецьк з самого ранку добряче обстріляли.

З'явилися фото наслідків нічного обстрілу Очакова на Миколаївщині:

Очаків після обстрілу 12.03.2023
Очаків після обстрілу 12.03.2023
Очаків після обстрілу 12.03.2023

09:00 Минулої доби росія втратила в Україні 8 танків, 2 засоби ППО, 4 артсистеми і орієнтовно понад 1000 окупантів:

Втрати росії в Україні 12.03.2023
Втрати росії в Україні 12.03.2023

08:00 В Чорному морі зараз шторм, росія сховала всі ракетоносії, — керівниця пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталії Гуменюк.

Є дані про масову втечу колаборантів з території Донбасу у росію, на кордоні величезні черги, бо колаборанти відчувають, що скоро може стати "гаряче", — секретар РНБО Олексій Данілов.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • минула ніч минула відносно спокійно, без тривог; Очаків на Миколаївщині обстрілювали з РСЗВ;
  • ворог продовжує спроби виходу на адмінкордони Донецької та Луганської областей, для цього минулої доби окупанти вели наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках, — Генштаб ЗСУ;
  • ядерний бомбардувальник США разом з польськими винищувачами пролетів вздовж кордону росії в рамках вправ щодо взаємодії, — російські канали в паніці повідомляли про тренувальні польоти із пуску ракет по Санкт-Петербургу;
  • спецпідрозділ ГУР "Kraken" заявив про знищення ще двох веж спостереження в селі Крупець Курської області та в селі Троєбортне Брянської області росії;
  • території, забруднені мінами та вибуховими речовинами в Україні, можуть бути завбільшки як Велика Британія, — вважають спеціалісти міжнародної організації з розмінування HALO Trust.

06:00 В Харківській області триває обов'язкова евакуація з Куп'янська, — ОВА.

05:00 Бої в районі Бахмута стали більш інтенсивними, — ISW.

03:00 Путін втратив контроль над елітами, у Кремлі точиться внутрішня боротьба, — ISW.

02:00 Прикордонники ведуть бої у промзоні Бахмута.

01:30 Окупанти обстріляли Миколаївську область з РСЗВ: внаслідок удару ворога спалахнуло декілька автомобілів.

01:00 Залужний та Міллі обговорили постачання Україні систем ППО, боєприпасів та техніки.

00:00 Спільники окупантів з ОРДЛО масово біжать до росії.

"Маємо інформацію про величезні черги сьогодні на виїзд з території Донецької та Луганської області у бік рф. Колаборанти, які там були та допомагали, стоять у чергах, щоб покинути ці території", — розповів секретар РНБО Олексій Данилов.

Інформація за 9 березня доступна у зведенні: Війна — день 379: бої за Бахмут посилюються, росія завдала масштабного удару по Україні

З даними за 10 березня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 380: Україна відновлюється після ракетного обстрілу, на Донбасі тривають тяжкі бої

Про те, що відбувалося 11 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 381: росіяни хочуть "паузу" під Бахмутом і намагаються прорватися під Вугледаром