Війна — день 379: бої за Бахмут посилюються, росія завдала масштабного удару по Україні

Читать на русском
Автор
26390
Бої за Україну продовжуються 379 днів
Бої за Україну продовжуються 379 днів

Оперативно про головне 9 березня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 379 днів. Найбільш гарячою точкою на фронті залишається Бахмут, котрий окупанти намагаються взяти вже багато місяців. Хоча в НАТО вважають, що тривала оборона міста може бути завершена найближчими днями, аналітики вважають, що в боях за Бахмут росіяни втратили величезну кількість особового складу та техніки, через що навіть у разі падіння міста вони не зможуть розвинути подальший повноцінний наступ.. При цьому в ЗМІ з’явилася інформація, що в останні місяці істотно збільшилися обсяги військової допомоги, що поставляється Заходом Україні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Сполучені Штати забезпечать Україну всім необхідним для захисту від російських ракетних ударів, заявила заступник представника Білого дому Олівія Далтон.

22:00 ДСНС України отримала 100 пікапів від Корейської агенції міжнародного співробітництва.

21:00 З 22:00 до 7:00 10 березня в Одеському районі вимикають світло через ремонт обладнання.

20:00 Станом на 19:00 найскладніша ситуація на Харківщині та Житомирщині, — повідомили в "Укренерго". Харків повністю знеструмлений. Енергетики намагаються заживити у першу чергу критичну інфраструктуру. Ліквідація наслідків обстрілу може тривати кілька днів.

19:00 Фінляндія вирішила дозволити Естонії реекспорт 122-мм гаубиць Д-30 та снарядів в Україну. Естонія має 42 таких гаубиці, які раніше були куплені у Фінляндії.

18:00 Командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський заявив, що українські воїни не дали ворогові взяти Бахмут до оперативного оточення, але ситуація залишається дуже складною.

17:00 Окупанти знову обстріляли Херсон із лівого берега області, зачепило житлові будинки.

путін готується до довготривалої війни проти України та може намагатися продовжувати її роками, — директорка Національної розвідки США Авріл Хейнс під час щорічного звіту в Конгресі.

16:00 Фахівці "Укренерго" відновили енергоживлення Запорізької АЕС, перерване ракетними ударами 9 березня.

15:00 Ворог атакував енергооб'єкти в восьми областях України та намагався знищити енергосистему, проте вона залишається цілісною, лише в окремих областях можливі тимчасові відключення електроенергії, адже пошкоджено об’єкти генерації та розподілу у вісьми регіонах, — прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Польща і Словаччина заявили про готовність передати Україні літаки МіГ-29, що означає, що процес зрушив з місця, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

14:00 Завдяки "народному супутнику", космічному апарату ICEYE, воєнна розвідка за 5 місяців виявила 360 наметів у місцях розташування російської окупаційної армії, а також 7321 об’єкт ворожої військової та спеціальної техніки, зокрема:

  • 45 літаків;
  • 27 гелікоптерів;
  • 6 ОТРК "Іскандер";
  • 36 ЗРК "С300";
  • 12 ЗРК "Панцирь С1"
  • 11 радіолокаційний станцій;
  • 10 понтонних переправ.

Значну частину цього всього було знищено, доповідає ГУР Міноборони.

13:30 Зеленський провів нараду з представниками РНБО, МВС, СБУ, Укроборонпрому, Генштабу, ГУР, СЗРУ та уряду щодо масованого обстрілу України.

"Ми повинні забезпечити захист енергетичної інфраструктури від ворожих обстрілів та забезпечити швидке відновлення електропостачання в областях, що постраждали. Попри тисячі російських атак ми всі разом забезпечимо незламність України. Працюємо. Переможемо!", — йдеться у повідомленні.

На бойовому чергуванні в Чорному морі росія тримає вісім своїх кораблів, зокрема два носії крилатих ракет типу "Калібр" із загальним залпом — до чотирьох ракет.

11:00 Російські військові обстріляли Корабельний район Херсона, влучили у зупинку та аптеку, попередньо троє людей загинули.

09:50 В Павлограді та Кривому Розі сьогодні буде чути вибухи, — вони планові.

Ворог випустив вночі по Україні 81 ракету, 48 з них збили, ще 8 не досягли цілей. Також було 8 дронів "Шахед". Серед іншого росія випустила одразу 6 ракет типу "Кинджал", — це рекорд.

Генштаб ЗСУ оприлюднив орієнтовні втрати росіян за минулу добу (без врахування нічних втрат ракет та дронів):

Втрати росії в Україні 09.03.2023
Втрати росії в Україні 09.03.2023

08:20 Вночі під обстріл потрапили енергетичні об'єкти у Київській, Миколаївській, Харківській, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Житомирській областях Україні. На Львівщині загинули щонайменше чотири людини, на Дніпропетровщині одна людина загинула, ще двоє постраждали.

08:00 Відбій тривоги в Україні.

06:30 Тривога триває вже понад 5 годин, у багатьох областях чули вибухи. Детально, що відомо про ракетну атаку на ранок, розписали в матеріалі за цим посиланням.

Карта тривог на 06:30

3:00 Окупанти запустили крилаті ракети по Україні, звуки роботи ППО чули у багатьох областях, також повідомляється про прильоти

2:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу, а моніторингові групи повідомили про проникнення в повітряний простір увійшла група ударних БПЛА. Також повідомляється про ризики запуску ракет

1:00 У МАГАТЕ повідомляють, що у районі Запорізької АЕС посилюються бойові дії, а місія відомства фіксує збільшення кількості озброєних людей біля станції

00:00 Під час неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС було ухвалено рішення збільшити постачання снарядів Україні

З даними за 6 березня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 376: окупанти намагаються оточити Бахмут та запускають дрони Україною

Про те, що відбувалося 7 березня, читайте у матеріалі: Війна — день 377: ЗСУ тримають Бахмут, попри постійні атаки росіян

Інформація за 8 березня доступна у зведенні: Війна — день 378: Україна відбиває атаки росіян і готується до контрнаступу