Довгоочікуване озброєння від союзників уже прибуло до України? У Польщі заплуталися у заявах

Читати російською
Автор

Польські партнери стали посередниками щодо передачі систем Києву

Зенітно-ракетні комплекси Patriot, надання яких США погодили у грудні 2022 року, нарешті прибули до України. Про це заявив міністр оборони Польщі Маріуш Блащак, коментуючи питання військової допомоги Києву.

Детальніше він розповів в інтерв'ю виданню LA RAZÓN. За словами Блащака, Польща є одним із найбільших партнерів України під час повномасштабної війни, і не лише підтримує мирне населення, а й регулярно надає озброєння та займається транспортуванням техніки.

"Мушу підкреслити, що завдяки зусиллям Польщі в Україну потрапили батареї Patriot та перші танки Leopard, — каже польський міністр. — Ми не тільки головний пункт передачі допомоги, а й один із найбільших донорів".

Блащак підкреслив, що з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну польський уряд лише зброї передав на понад 2,2 млрд євро. В цю суму не входять витрати на підготовку і навчання українських військових, а також останній пакет важкої техніки, серед яких й імениті "Леопарди".

Згадав міністр оборони Польщі і питання постачання авіації, додавши, що це слід вирішувати "на ширшому союзницькому рівні".

Варто додати, що пізніше інформацію щодо появи в Україні потужних комплексів Patriot спростували, посилаючись на складнощі перекладу. Зокрема, Блащак не казав, що Україна вже отримала ЗРК Patriot, а повідомив, що позитивне рішення щодо питання поставки Києву цієї системи ППО було прийнято завдяки зусиллям його країни. Про це, посилаючись на пресслужбу польського міністерства, повідомив Укрінформ.

"Намір віцепрем’єр-міністра, міністра національної оборони Маріуша Блащака полягав у тому, щоб вказати (в інтерв’ю La Razon – Ред.), що завдяки зусиллям Польщі було прийнято рішення про передачу батареї Patriot", — дали пояснення у відомстві.

Нагадаємо, що глава МЗС України Дмитро Кулеба стверджував, що на поставки перших "Патріотів" знадобиться близько пів року. Очевидно, чудові результати навчань наших захисників за кордоном мали позитивний вплив і на скорочення строків передачі озброєння.

"Телеграф" також писав, на що здатен ЗРК Patriot і де його застосовуватимуть в Україні.