Війна — день 371: окупанти штурмують на сході і б’ють дронами по містах

Читать на русском
Автор
31673
Бої за Україну тривають 371 день
Бої за Україну тривають 371 день

Оперативно про головне 1 березня

Російське вторгнення в Україну триває 371 день. Окупанти продовжують посилювати тиск на Донбасі, особливо це стосується Луганської області, де найактивніші спроби прориву спостерігаються біля Сватового та Кремінної. Тяжкою ситуація залишається і під Бахмутом, де росіянам вдалося просунутися на північ від міста. На тлі цього у Заходу починають виникати побоювання, що війна в Україні затягнеться ще на кілька років. Однак не легше від цього стає і жителям росії, в якій напередодні кілька міст опинилися під ударами невідомих безпілотників.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 1 березня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 росія надіслала дипломатичну ноту США про рішення "зупинити" участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3).

Вторгнення росії в Україну має припинитися і воно не лише дестабілізувало світ, а й вплинуло на ціни в Аргентині, заявив міністр закордонних справ Аргентини Сантьяго Каф'єро.

22:00 Українська система протиповітряної оборони зараз збиває 80% ракет, зазначив командувач Об'єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв.

21:00 Вантажний поїзд зійшов із рейок на одному з переїздів у місті Бориспіль Київської області. У зв'язку з цим там обмежено рух інших поїздів та автомобілів.

20:00 У хворих у Львівській та Черкаській областях підтвердили новий підвид COVID-штаму Омікрон "Кракен", який до цього зареєстрували в чотирьох інших областях, повідомили у Центрі громадського здоров'я України.

19:00 росія має вивести війська з України, щоб уможливити мирні переговори, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

18:00 Українські спецназівці знищили шість російських танків на Луганщині за одну ніч, повідомляє СБУ.

А українські прикордонники у Бахмуті знищили підрозділ найманців із ПВК "Вагнера", який готувався до наступу, інформує Держприкордонслужба.

17:00 путін не зацікавлений у мирних переговорах, його мета – знищити Україну, заявила міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

16:00 У Франції цього року різко збільшать обсяг замовлень на виробництво снарядів та ракет для своїх озброєнь. Йдеться насамперед і про гаубиці Caesar, що передаються Україні, заявив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

15:00 Над Київською областю збили ворожий БпЛА, він і був причиною тривоги.

У Кадіївці на Луганщині горить завод, де окупанти ховали БК.

Прогнози гідрометеорологічних підрозділів ЗСУ допомагають у плануванні, підготовці та веденні бойових дій, зокрема, їх використовували під час наступу в Харківській та Херсонській областях, — командувач Сил підтримки ЗСУ, бригадний генерал Дмитро Герега.

14:00 Військове керівництво поки не ухвалило рішення про вихід ЗСУ з Бахмута, стверджує речник Східного угруповання військ Сергій Череватий: "Тільки командування бачить, наскільки така необхідність є в цій ситуації. А потім на засіданні Штабу приймається відповідне рішення. Можу сказати, що зараз такого рішення немає".

13:00 В небі Київської області фіксували повітряний об'єкт, тривога тривала понад годину.

В НАТО бачать нові наступи росії, особливо в районі Бахмута, де йдуть запеклі бої та великі втрати, — Єнс Столтенберг.

12:00 "Україна не завдає ударів по території рф. Україна веде оборонну війну з метою деокупації всіх своїх територій. Це аксіома", — прокоментував хвилю НП в росії радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що запросив президента Володимира Зеленського взяти участь у саміті Альянсу в Вільнюсі у липні.

11:00 У Києві чути вибухи, — це планові навчання у передмісті.

Росія судячи з усього почала запускати дрони типу "шахед" з Брянської області Росії, щоб сильніше загрожувати Києву, — вважають у британській розвідці.

10:00 ЗСУ можуть "стратегічно відступити" з Бахмута, – радник президента України Олександр Роднянський.

08:45 Зранку російські військові обстріляли Чугуїв на Харківщині, пошкоджено багатоквартирний будинок.

За минулу добу росія втратила в Україні 7 танків, 10 артсистем, 4 безпілотника і орієнтовно 650 окупантів:

Втрати росії в Україні 01.03.2023
Втрати росії в Україні 01.03.2023

08:00 Терміни після минулої атаки та останні нічні розвідки дронами вказують, що росія може завдати нового масованого удару протягом двох діб, — очільниця пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула відносно спокійно, з однією тривогою у північно-східних областях; на Полтавщині збили 5 дронів;
  • вночі "бавовна" сталася в районі аеродрому в російському Єйську та в Криму;
  • Китай витрачає мільярди доларів на поширення пропаганди, в тому числі проти України; крім того, китайська супутникова компанія Spacety надавала аерознімки "вагнерівцям"; проте прямі поставки летальної зброї Китаю до росії не мають змінити ситуацію на полі бою в короткостроковій перспективі;
  • США перекинули в Ісландію літак "E-6B Mercury", також відомий як "літак судного дня";
  • США і Європа можуть забезпечити Україну перемогою в короткі терміни, якщо приймуть стратегічне рішення про це, — екскомандувач військ США в Європі генерал Бен Годжес;
  • в Криму сьогодні буде повітряна тривога, — окупанти тестуватимуть систему оповіщення про повітряну загрозу.

3:00 Біля окупованої росіянами Запорізької атомної електростанції знову було чути артилерійські постріли.

1:00 Над Полтавською областю під час тривоги збили п'ять ворожих безпілотників, повідомив голова ОВА Дмитро Лунін. Після цього в області дали відбій.

00:00 Окупанти знову запустили по Україні партію дронів. Невеликі їх групи зафіксовано у Сумській, Харківській та Полтавській областях, а у Кременчуці було чути вибухи.

З даними за 26 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 368: росіяни намагаються наступати на п’яти напрямках, але одержують відсіч.

Про те, що відбувалося 27 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 369: важкі бої під Бахмутом і загроза ракетного залпу по Україні

Інформація за 28 лютого доступна у зведенні: Війна — день 370: окупанти застосовують нову тактику на Донбасі та обстрілюють міста