Війна — день 369: важкі бої під Бахмутом та загроза ракетного залпу по Україні

Читать на русском
Автор
38176
Бої за Україну тривають 369 днів
Бої за Україну тривають 369 днів

Оперативно про головне 27 лютого

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 369 днів. Найбільш складною ситуація залишається в районі Бахмута, проте ворог не залишає спроб прорватися і в інших місцях у Донецькій, Луганській та Харківській областях. Крім того, активність окупантів фіксується в Запорізькій області. При цьому в ГУР Міноборони повідомили, що українські війська своєю чергою готуються до проведення контрнаступу, яке має відбутися вже навесні.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 26 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Українські військові знищили на Дніпропетровщині 2 БПЛА, повідомляє голова ОВА Сергій Лисак.

22:00 Ворог удвічі збільшив кількість корабельного угруповання у Чорному морі, в акваторії перебувають 2 ракетоносія, загальний залп складає 8 "Калібрів", повідомляє Оперативне Командування "Південь".

21:00 Російська армія нарощує інтенсивність наступальних дій, застосовуючи тактику виснаження та тотальної руйнації, заявила заступник міністра оборони Ганна Маляр.

20:00 Польща планує передати Україні ще 10 Leopard 2 та 60 модернізованих танків найближчим часом, заявив польський міністр канцелярії Міхал Дворчик.

19:00 З початку повномасштабної війни допомога США Україні у сфері безпеки, економіки, гуманітарної та соціальної підтримки становила близько $50 млрд дол, повідомила міністр фінансів Джанет Йеллен.

18:00 Заступник міністра внутрішніх справ та адміністрації Польщі Мацей Вонсік заявив про можливість повного закриття кордону з Білоруссю.

Голова правління АТ "Укрзалізниця" Олександр Камишин заявив про відставку з посади.

17:00 Зеленський застосував санкції до російських спортсменів Олени Ісінбаєвої, Олександра Попова, Шаміля Тарпіщева та почесного президента Олімпійського комітету рф Віталія Смирнова, повідомив міністр молоді та спорту, президент Національного олімпійського комітету Вадим Гутцайт.

16:00 Служба безпеки спільно з Державним бюро розслідувань викрила ще чотирьох зрадників та колаборантів у деокупованому Херсоні, серед затриманих – колишній заступник начальника місцевої виправної колонії, який під час окупації міста підтримав ворога, повідомляє СБУ.

15:00 Уряд Грузії дозволив громадянам України в'їжджати та перебуває на території країни до 2 років без необхідності оформлювати візу.

Через вплив війни у психологічній підтримці потребуватимуть близько 15 млн українців, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

14:00 Росіяни обстрілюють смт. Курахівка Курахівської громади. Є інформація про одного загиблого цивільного, обстріл триває, — голова ОП Андрій Єрмак.

Російська армія не відмовилася від ідеї знищити енергосистему України. Разом з енергетикою ворог хоче знищити і паливно-енергетичний сектор, аби зупинити постачання нафтопродуктів, — представник ГУР Андрій Черняк.

13:00 На українсько-білоруському кордоні під час виконання бойового завдання загинув 33-річний військовослужбовець тероборони Волині Сергій Панасюк, обставини смерті розслідуються, — речник бригади ТРО Волині Сергій Хомінський.

росія пропонує Ірану допомогу у ракетній програмі, і можливо навіть розглядає можливість надання винищувачів в обмін на військову допомогу у війні в Україні, — директор ЦРУ Вільям Бернс.

12:00 В Хмельницькому загинули рятувальники Владислав Дворак та Сергій Севрук, вони ліквідували наслідки атаки безпілотника, коли ворог завдав нового удару.

Повернення Криму до складу України неможливе, передумов до переговорів росії щодо України теж немає, "спецоперація" рухається у бік поставлених цілей, — заявив прес-секретар президента рф дмитро пєсков.

11:00 В лікарні помер рятувальник, якого госпіталізували внаслідок нічного удару по Хмельницькому, ще дві особи в критичному стані.

10:00 Наразі у рф в Чорному морі лише один ракетоносій.

росія почала впроваджувати нові деталі під час виробництва ракет та удосконалювати їх спеціальними пастками в спробах оминути протиповітряну оборону України, — авіаційний експерт Валерій Романенко для "РБК-Україна".

09:00 За минулу добу ворог втратив в Україні літак, 11 безпілотників, чотири танки і понад 500 окупантів:

Втрати росії в Україні 27.02.2023
Втрати росії в Україні 27.02.2023

08:00 Коротко про підсумки нічної атаки дронів проти України (лише офіційна інформація):

  • за ніч росіяни спрямували проти українців 14 "шахедів", попередньо 11 з них збили;
  • атаку здійснили двома хвилями, максимально розтягнутими за часом, щоб виснажити сили ППО, — у зв'язку з цим тривога в низці областей тривала більше п'яти годин;
  • в повітряному просторі навколо Києва збили 9 безпілотників;
  • по Хмельницькому завдали три удари, постраждали житлові будинки, одна людина загинула, ще четверо постраждали;
  • по місту Мирноград на Донеччині здійснили ракетний удар, були пошкоджені садок та гараж;
  • Запоріжжя також атакували ракетами С-300, зафіксовано два прильоти на об‘єкт цивільної нежитлової інфраструктури, є руйнування, люди не постраждали; ще один із запущених російських снарядів ймовірно впав у воду.

07:00 США, Німеччина і Польща ведуть переговори щодо проведення спільних військових навчань у Польщі.

Ворог основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках; в Олешках та Скадовську на Херсонщині проводиться евакуація колаборантів та населення до Криму через побоювання деокупації, — Генштаб ЗСУ.

05:30 План дій, запропонований Китаєм, не можна називати "мирним", так як він ставить жертву і агресора на один рівень, — Боррель у своєму блозі.

05:00 Німеччина надасть Україні 300 тисяч снарядів для зенітної самохідної артилерійської установки Gepard.

04:00 Канада підтримуватиме Україну всіма наявними механізмами, — Трюдо.

03:15 В Хмельницькому прозвучало три вибухи.

03:00 Увечері 26 лютого окупанти обстріляли Костянтинівку Донецької області, поранено дитину.

01:10 У Запоріжжі пролунали вибухи.

01:00 В Україні оголошено масштабну повітряну тривогу, ППО успішно збиває безпілотники ворога.

00:00 Окупанти запустили Києвом чергову партію ударних дронів, цього разу вони полетіли через територію Чернігівської області. У деяких районах столиці чули звуки пострілів.

Про те, що відбувалося 24 лютого, читайте у матеріалі: Рік з початку широкомасштабного вторгнення: росіяни продовжують безуспішно атакувати ЗСУ на Донбасі

Інформація за 25 лютого доступна у зведенні: Війна — день 367: окупанти намагаються наступати на Донбасі та обстрілюють мирні міста.

З даними за 26 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 368: росіяни намагаються наступати на п’яти напрямках, але одержують відсіч.