Війна — день 361: окупанти штурмують позиції ЗСУ на Донбасі, але зазнають величезних втрат

Читать на русском
Автор
32071
Бої за Україну тривають 361 день
Бої за Україну тривають 361 день

Оперативно про головне 19 лютого

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 361 день. Окупанти продовжують активно тиснути в районі Сватового та Кремінної, а також у районі Бахмута та Авдіївки, через що їх втрати в живій силі продовжують стрімко збільшуватися. Не маючи змоги прорватися на фронті, окупанти продовжують застосовувати тактику ракетних ударів по цивільних об’єктах. Своєю чергою, західні партнери обіцяють, що продовжать підтримувати Україну скільки знадобиться, оскільки, якщо росію не зупинять тут, то вона буде готова розпочати нову війну.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 19 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Адміністрація президента США Джо Байдена до роковин російського вторгнення в Україну планує запровадити нові санкції щодо ключових галузей промисловості росії, повідомляє Bloomberg.

22:00 Російські військові вкотре обстріляли територію Дніпропетровської області, внаслідок чого було поранено місцевих жителів та пошкоджено цивільну інфраструктуру.

21:00 Зеленський затвердив санкції щодо 333 росіян. До списку потрапили фінансисти, банкіри, зокрема топ-менеджери Альфа-банку. Обмежувальні заходи запровадили на 10 років.

20:00 Авіація Сил оборони за добу завдала 20 ударів по районах зосередження окупантів, 7 — по зенітно-ракетних комплексах на вогневих позиціях, а також 2 удари — по важливих об'єктах супротивника, повідомляє Генеральний штаб.

19:00 Російські війська зосереджують зусилля на сході України, на Волинському, Поліському, Сіверському та Слобожанському напрямках формувань наступальних угруповань не наголошується, повідомляє Генеральний штаб.

18:00 На Харківщині через ворожі обстріли в суботу загинула одна людина, поранення отримали двоє, повідомляє Національна поліція України.

17:00 Російський шпигун, який мав доступ до критично важливої інформації про військову допомогу, що передається Україні, і отримав від Кремля близько 400 тис. євро за свою роботу, затриманий у Німеччині, повідомляє видання The New York Times.

16:00 Франція почне постачати Україні важкі бронеавтомобілі AMX-10 до кінця наступного тижня, повідомляють західні ЗМІ з посиланням на міністра оборони Франції Себастьяна Лекорню.

15:00 Центр Донецька потрапив під серйозний обстріл, сильні пошкодження на Критому ринку, також постраждала будівля прокуратури, храм, житлові будинки.

14:00 На річницю вторгнення в Україну 24 лютого росія може завдати масованого удару чи посилити атаки на фронті, проте Україна готова, — речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні у вівторок, 21 лютого, відвідає Київ та оголосить про новий пакет військової допомоги для України, — Il Fatto Quotidiano.

13:00 Вранці російські військові обстріляли з артилерії село Бургунка Бериславського району Херсонської області, один з снарядів влучив у подвір'я будинку, загинуло троє дорослих, постраждав 13-річний хлопчик.

Богдан Покітко з Тернополя загинув під Бахмутом, і це викликало скандал, — знайомі кажуть, що його відправили на передову без досвіду та підготовки, через що він прожив там всього чотири дні.

12:00 Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель на Мюнхенській безпековій конференції: Україна бореться, віддаючи найвищу ціну життями, і потребує меншої кількості оплесків та більших поставок озброєння. Україна вже стала членом європейської сім'ї, залишилося просто "інституціоналізувати це рішення".

11:00 В Бердянську велика пожежа, — є ймовірність, що палає база відпочинку "Райський куточок", де розташовано шпиталь окупантів.

10:00 росія вивела у Чорне море два ракетоносії, проте у ворога виснажені запаси крилатих ракет, тому "Калібрів" не вистачає, — керівниця прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

09:00 Зранку ворог здійснив ракетний удар по Дружківці на Донеччині, пошкоджені щонайменше дві багатоповерхівки та приватні авто. Поки про постраждалих інформації немає.

Наслідки обстрілу Дружківки 19.02.2023
Наслідки обстрілу Дружківки 19.02.2023

Також рано вранці окупанти обстріляли з артилерії Куцурубську та Очаківську громаду на Миколаївщині, попередньо без постраждалих.

Генштаб ЗСУ опублікував свіжі втрати ворога в Україні:

Втрати росії в Україні 19.02.2023
Втрати росії в Україні 19.02.2023

08:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • ніч минула майже тихо, всього з однією тривогою в східних областях; вчергове обстріляли Нікополь, проте обійшлося без жертв;
  • Зеленський може взяти участь в саміті G7, який пройде в Хіросімі;
  • Україна може звільнити Крим до кінця літа, а Донбас — наступного року чи навіть раніше, за умови наявності ракет далекого радіуса дії, вважає екскомандувач військ США в Європі генерал Бен Ходжес;
  • Китай може надавати росії нелетальну військову допомогу, наприклад форму або навіть бронежилети, — NBC News з посиланням на чиновників США;
  • Польща готова передати Україні винищувачі Міг-29, але тільки у складі ширшої коаліції, — прем’єр Моравецький.

07:00 Генштаб ЗСУ: основні зусилля ворог надалі зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Шахтарському напрямках.

Через передчасний вихід з ладу модернізованих зенітних ракетних систем С-300 та неможливість ремонту техніки в бойових умовах, ЗРК доводиться відправляти на заводи-виробники в росію.

В Криму родичі мобілізованих масово звертаються до міноборони рф через порушення прав військовослужбовців. Основними причинами стали: відсутність ротацій та відпусток понад 6 місяць та будь-яких їх перспектив у наступні 2-3 місяці; незадовільне харчування та санітарно-гігієнічні умови; використання офіцерами службового становища для власного збагачення – рядовому та сержантському складу пропонуються короткострокові відпустки за хабар у 1000 доларів. В міноборони рф на звернення громадян ніяк не реагують.

06:00 Дмитро Кулеба зустрівся із главою МЗС Китаю Ван І, говорили про територіальну цілісність України.

05:45 Колишній речник Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі висловилася за передачу Україні винищувачів F-16.

05:00 Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з главою китайського МЗС Ван І і застеріг Китай від допомоги рф.

03:05 Ізраїль завдав ударів по іранських об'єктах у столиці сирії.

03:00 Сунак заявив, що Велика Британія допоможе країнам, які вирішать надати винищувачі Україні.

02:00 Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок закликала інші країни надати боєприпаси Україні для Gepard.

01:30 Ворог напередодні увечері обстріляв Дніпропетровщину.

01:00 США виділять 28 млн доларів на допомогу у притягненні до відповідальності росіян за військові злочини в Україні, — Камала Харріс.

00:00 Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що хотів би побачити перемогу України, але не хоче, щоб росію було знищено.

"Необхідно, щоб український наступ похитнув російський фронт і змусив Москву повернутися за стіл переговорів", — сказав Макрон і висловив думку, що повної перемоги не зможе досягти жодна зі сторін.

З даними за 16 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 358: російські атаки розбиваються про Бахмут, а мирні міста страждають від обстрілів

Про те, що відбувалося 17 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 359: ЗСУ стримують атаки окупантів, росіяни обстрілюють міста.

Інформація за 18 лютого доступна у зведенні: Війна — день 360: окупанти посилюють тиск на Луганщині та готують нові ракетні удари