Війна – день 356: зустріч "Рамштайн-9" та продовження наступу окупантів на Донбасі

Читать на русском
Автор
24860
Бої за Україну тривають 356 днів
Бої за Україну тривають 356 днів

Оперативно про головне 14 лютого

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 356 днів. Окупанти розпочали новий наступ у східних областях та активізували проведення інформаційних кампаній, спрямованих на те, щоб посіяти розбіжності серед країн Заходу та сповільнити постачання озброєння для ЗСУ. Водночас військові очікують, що активізація противника відбудеться вже цього тижня, а під ударами опиняться населені пункти не лише на лінії фронту, а й на кордоні з росією. Проте українські військові продовжують виконувати свою роботу і стійко утримують натиск ворога, завдаючи йому тяжких ушкоджень.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 14 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Західна розвідка повідомляє, що росія накопичує літаки поблизу кордону з Україною, повідомляє Financial Times.

22:00 У боях за Бахмут, Вугледар, Мар'їнку відбувається безпрецедентне знищення російського потенціалу, сказав у відеозверненні у вівторок президент України Володимир Зеленський.

21:00 Україна може отримати, ймовірно, іранську зброю, захоплену Військово-морськими силами США біля берегів Ємену, пише The Wall Street Journal.

20:00 Міністр оборони США Ллойд Остін повідомив про відсутність новин на тему надання Україні винищувачів, але відзначив здійснення роботи із забезпечення українських сил необхідним для контрнаступу озброєння.

19:00 Греція в рамках військової допомоги Україні надала боєприпаси та 20 броньованих машин БМП-1.

18:00 США очікують, що Україна розпочне наступ навесні, заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

США імовірно оголосять про новий пакет військової допомоги Україні наступного тижня в розмірі $10 млрд -The Washington Post.

17:00 Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау повідомив, що з дипвідомства країни звільнено всіх дипломатів, які закінчили Московський державний інститут міжнародних відносин (МГІМО).

16:00 Норвегія передасть Україні вісім танків Leopard 2 та до чотирьох танків спеціального призначення.

15:00 Молдова тимчасово закрила свій повітряний простір, — в мережі повідомляють, що причиною заборони став російський розвідувальний дрон, який залетів у повітряний простір Молдови.

Небо над Молдовою виглядає так

Українське підпілля підірвало автомобіль з чотирма росіянами у тимчасово окупованій Новій Каховці Херсонської області, повідомляє Центр національного спротиву.

Окупанти завдали ракетних ударів по Костянтинівці і Краматорську, — офіційно заявив голова Донецької ОВА Павло Кириленко. У Костянтинівці пошкодили палац культури, де видають гуманітарну допомогу, постраждала цивільна людина. У Краматорську вразили приміщення медичного закладу.

Фото наслідків обстрілу Краматорська та Костянтинівки 14.02.2023:

Фото наслідків обстрілу Краматорська та Костянтинівки 14.02.2023
Фото наслідків обстрілу Краматорська та Костянтинівки 14.02.2023

14:00 У Краматорську та Костянтинівці Донецької області було чутно гучні вибухи, повідомляють місцеві канали.

Крім того, стало відомо, що вранці окупанти обстріляли медичний заклад у Херсоні. Внаслідок атаки у будівлі вибиті вікна.

В країнах Європи продовжує активно діяти російська шпигунська мережа, росіяни намагаються вплинути на окремих авторитетних людей в європейських країнах, а також на громадську думку. Зокрема, для цього працюють їх рупори на кшталт russia today, а завербовані журналісти намагаються вплинути на думку колег в інших ЗМІ, — розповів представник воєнної розвідки Андрій Черняк грецькому виданню "Iefimerida".

13:00 Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія, Нідерланди та інші країни спільно працюють над передачею Україні бойових танків Leopard 2, заявив Ллойд Остін.

Ватажок ПВК "Вагнер" євген пригожин заявив, що його повністю усунули від вербування ув'язнених у колоніях через "надмірну ефективність зеків".

12:00 Союзники продовжуватимуть надавати Україні підтримку в її боротьбі з російською агресією і обіцяють допомогти українцям навесні перейти в контрнаступ, — заявив голова Пентагону Ллойд Остін під час засідання у форматі Рамштайн.

11:00 Відбій повітряної тривоги.

Під час тривоги в Миколаєві чули вибухи, — це тренування українських захисників на полігоні.

А рано вранці ворог обстріляв Очаків на Миколаївщині, були пожежі в житлових будинках, також уражено кілька адміністративних будівель.

10:00 У Брюсселі розпочинається зустріч у форматі "Рамштайн", де обговорюватимуть нову військову допомогу Києву. Міністр оборони України Резніков та голова Пентагону Ллойд вже на місці.

09:15 По всій території України оголошено повітряну тривогу. Причина — активність авіації у Білорусі.

08:00 росія за минулу добу втратила багацько танків, безпілотників, літаки Су-24М і Су-25 та орієнтовно понад 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 14.02.2023
Втрати росії в Україні 14.02.2023

07:00 Генштаб ЗСУ: противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. Зазнає значних втрат. Збройні Сили України вживають додаткових заходів для посилення оборони.

Щоб мотивувати особовий склад до наступу, у підрозділах противника розповсюджується агітація про добові грошові надбавки за участь у штурмових діях. Також анонсовано доплату кожному загарбнику за кілометр просування по українській землі.

Через відсутність металевих жетонів з особистим номером, за яким можна ідентифікувати тіло загиблого військовослужбовця, окупантів в Луганській області керівництво зобов’язало носити у нагрудній кишені гільзу із клаптиком паперу з інформацією про себе.

06:00 На війні в Україні вбито трьох російських кримінальних авторитетів, яких у колоніях завербувала ПВК "Вагнер". Загинули 59-річний Сергій Максименко, 55-річний Андрій Бережних і 55-річний Ігор Куск, повідомляє розслідувачі групи Bellingcat.

3:00 У рамках проєкту "Армія дронів" вже було законтрактовано 1 765 БПЛА, а навчання з управління ними пройшли 3,5 тисячі бійців ЗСУ. Про це розповів голова Мінцифри Михайло Федоров

1:00 У НАТО кажуть, що росія не має сил, щоб атакувати Україну з території Придністров'я, однак такий план все ще не відкинутий.

00:00 У Москві сталася сильна пожежа біля НДІ точних приладів, де виготовляють обладнання для ракетного озброєння

Інформація за 11 лютого доступна у зведенні: Війна — день 353: росіяни намагаються прорватися на Луганщині та тиснуть на Бахмут

З даними за 12 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 354: росія розпочала наступ на Донбасі, але зазнає тяжких втрат .

Про те, що відбувалося 13 лютого, читайте в матеріалі: Війна — день 355: війська Росії атакують на Донбасі і обстрілюють мирні міста