росія завдала нового удару по Україні: що відомо

Читать на русском
Автор
14090
Росіяни вже запустили крилаті ракети - цього разу із морської акваторії
Росіяни вже запустили крилаті ракети - цього разу із морської акваторії. Фото focus.ua

Окупанти готуються завдати чергових серйозних пошкоджень енергетичній системі України

Масштабна атака на Україну в ніч на 10 лютого не стала останнім ударом російської армії. Уже вранці, близько 8:30, було оголошено масштабну повітряну тривогу через ракетну активність ворога. Очільниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк заявила, що можливі точкові удари ворога по певних конкретних об'єктах.

"Телеграф" стежить за ситуацією та оновлює матеріал у міру надходження нової інформації:

12:52 – у 6 областях України є потрапляння до об'єктів теплової та гідрогенерації, а також високовольтної інфраструктури, – міністр енергетики. Аварійні відключення відбуваються у багатьох регіонах. Найскладніша ситуація у Запорізькій, Харківській та Хмельницькій обл.

12:48Міноборони Румунії, яка входить у НАТО, заперечило слова про те, що російські ракети перетинали її повітряний простір.

"Система повітряного спостереження Румунії виявила 10 лютого повітряну ціль, запущену з Чорного моря з корабля російської федерації, поблизу Кримського півострова, найімовірніше, крилату ракету, яка була в повітряному просторі України, Молдови та знову увійшли в повітряний простір України, жодного разу не перетинаючи повітряний простір Румунії", — йдеться у повідомленні

Найближча точка траєкторії цілі до повітряного простору Румунії була зафіксована радіолокаційними системами приблизно за 35 кілометрів на північний схід від кордону.

12:20 — Завдяки роботі ППО у Львові прильотів не було, – Садовий.

12:19 — Над Києвом сили ППО збили десять ракет, є пошкодження електромереж – міський голова Кличко. Постраждалих немає.

12:00 — Міноборони Молдови підтвердило, що повітряний простір країни перетнула ракета, яка прямувала у бік України. Судячи із заяви Кишинева, ракета пройшла над Придністров'ям. МЗС Молдови викликало посла рф у зв'язку з порушенням повітряного простору.

11:44 — Повітряні сили могли збити російські ракети, які були над Румунією та Молдовою, але розуміли ризики та загрози населенню іноземної держави, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Заява ПС ЗСУ про російські ракети в НАТО
Повітряні Сили України підтвердили дані про російські ракети у НАТО

11:32Залужний підтвердив інформацію про російські ракети в Румунії: 2 "Калібри" перетнули кордон Молдови, і орієнтовно о 10:33 – увійшли в повітряний простір Румунії (а це країна НАТО), після чого знову зайшли у повітряний простір України.

Ракети запускали з Чорного моря.

Валерій Залужний про російські ракети в Румунії та Молдові
Головнокомандувач ЗСУ підтвердив інформацію про російські ракети в Румунії

11:15 — Повторні вибухи у Вінниці та на Івано-Франківщині. Частину Хмельницького знеструмлено після вибуху, можуть бути перебої у водопостачанні.

11:10 — У Харкові 7 людей поранені внаслідок влучання о 10:30 у Харківському районі міста. Двоє з них у важкому стані, каже голова ОВА Синєгубов.

11:00 — З'являється все більше повідомлень про вибухи та проліт ракет із заходу країни. У Львові було чути звуки вибухів, там спрацювала система ППО, інформацію про роботу ППО у Львівській обл. підтвердили голова ОВА Максим Козицький та мер Львова Андрій Садовий.

Вибухи у Львові
Андрій Садовий підтвердив вибухи у Львові

Перед цим повідомлялося про вибухи в Івано-Франківську, заявила начальниця ОВА Світлана Онищук.

Світлана Онищук розповіла про роботу ППО
Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук про вибухи в області

10:52 — голова Миколаївської обласної державної адміністрації Віталій Кім потролив росіян та запостив відео дорожніх робіт під час обстрілу:

Скріншот Віталій Кім потролив росіян
Віталій Кім жартома натякає росіянам, що обстріл злякав не дуже

10:42 — У Хмельницькому чутно звуки вибухів, також звуки вибухів пролунали у Вінниці. У Хмельницькому можливі перебої з електроенергією та іншими комунальними послугами.

10:41 — Є деталі по вибуху у Києві — тут уламки ракети пошкодили авто та дах приватного будинку в Голосіївському районі, каже мер Віталій Кличко.

10:39 — Окупанти вже влучили по об'єктах енергосистеми у східному, західному, південному регіонах, каже "Укренерго".

10:38 — У Харкові біля 10-ї години ранку окупанти завдали ще один удар по критичній інфраструктурі міста. Можуть бути перебої зі світлом.

10:20 Кім повідомляє, що одна російська ракета помічена над Молдовою.

10:10 Є інформація про вибухи у Києві, Харкові, Одеській, Миколаївській, Полтавській та Кривому Розі. Працює ППО. Зберігаємо спокій і тримаємось ближче до укриттів.

09:30 Гуменюк заявила, що за допомогою дронів росіяни намагалися вночі дізнатися про ймовірне розташування засобу протиповітряної оборони, щоб потім легше маневрувати ракетами.

"Те, що "Шахеди" були спрямовані по тих регіонах, які мають промислове значення, зокрема Дніпропетровщина, Запоріжжя, Вінниччина, говорить про вишукування систем протиповітряної оборони і підготовку до атаки на об‘єкти критичної інфраструктури", — підкреслила Гуменюк.

Слід зазначити, що за інформацією ОК "Південь" також можуть використовуватися і морські ракетоносії, зокрема ті, які знаходяться у Чорному морі. Наразі таких кораблів там три — два надводних і один підводний.

Додамо, що за інформацією пресслужби Повітряних Сил ЗСУ, перші запуски крилатих ракет (авіація) відбулися близько о пів на дев'яту ранку.

"Укренерго" уже розпочали превентивні відключення світла — зокрема, у Дніпропетровській, Київській, Сумській, Черкаській та Житомирській областях. Імовірне вимкнення енергопостачання й в інших регіонах.

Зазначимо, що є вже й інформація про перші влучання ракет. "Щасливчиком" став Кривий Ріг, про що повідомив очільник військової адміністрації Олександр Вілкул.

Раніше "Телеграф" розповідав про деталі нічного обстрілу кількох областей України. Лунали десятки вибухів, були пожежі, відомо про постраждалих.