Війна — день 352: окупанти завдають ударів, ЗСУ б’ють по тилах

Читать на русском
Автор
15792
Війна, день 352
Війна, день 352

Оперативно про головне 10 лютого

Повномасштабне вторгнення російських військ в Україну триває 352-й день. Ворог намагається взяти під повний контроль територію Донецької та Луганської областей, тому концентрує основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках, але зазнає відчутних втрат.

У той же час ЗСУ наносять у відповідь точні та ефективні удари, знищуючи живу силу та техніку окупантів, а також ліквідуючи склади з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами. При цьому українські бійці мають твердий намір освоїти нові види озброєння, які поставляються союзниками, що допоможе зробити розгром російських військ швидшим і практично неминучим.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:40 Кабмін схвалив рішення щодо залучення гранту від США у розмірі 6 млрд доларів.

"Це кошти, які ми також спрямуємо на соціальні програми, освіту, медицину", — заявив Денис Шмигаль.

22:20 Роспропаганда намагається запевняти, що наступ розвивався успішно, але сталася "заминка". Мабуть, це новий кремлівський евфемізм на кшталт "бавовни" та "ефекту лінзи".

21:05 ЗСУ мають обмежені перспективи для просування на Донбасі, тож для удару буде обрано інше місце. Воно вимагатиме стримувати наступ РФ і збирати сили для удару, повідомляє The New York Times. Мелітополь надто важливий для окупантів як логістичний вузол, тому ЗСУ, ймовірно, атакують там, пише видання.

19:55 Повітряна тривога в Запорізькій та Дніпропетровській області!

19:05 У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський розповів, що є "хороші домовленості" у рамках дипломатичного марафону Лондон – Париж – Брюссель. Україна отримала "хороші сигнали" щодо далекобійних ракет і наступного рівня — бойової авіації, але над цим ще треба попрацювати.

18:00 35 країн, у тому числі США, Німеччина, Франція, Велика Британія та Японія, хочуть усунути російських і білоруських спортсменів від Олімпійських ігор-2024, — заявив міністр спорту Литви.

17:20 Швейцарія відхилила прохання Іспанії дозволити їй реекспортувати зенітні гармати швейцарського виробництва в Україну, повідомив уряд Берна у п'ятницю. У січні Мадрид звернувся з проханням дозволити відправку в Україну двох 35-мм зенітних знарядь, виготовлених у Швейцарії, повідомляє Reuters.

15:00 Росія могла втратити десятки техніки під час невдалих атак під Угледаром. Після одного зі штурмів вони кинули на полі бою 30 практично непошкоджених бронетранспортерів та втекли, пише Reuters.

14:00 Повітряні сили України під час чергового масованого ракетного удару знищили 61 ракету з 71 та 5 безпілотників Shahed 131/136. Окупанти випустили по Україні крилаті ракети типу Х-101, Х-555 та "Калібр".

13:05 Сьогодні за сприяння Мінреінтеграції й Офісу Уповноваженого зі зниклих безвісти у співпраці з силовими структурами вдалося повернути рідним тіла 61 захисника України. Передача тіл відбулася відповідно до норм Женевської конвенції та з дотриманням міжнародного гуманітарного права.

Загалом від початку роботи Офісу Уповноваженого вдалося повернути рідним тіла 888 оборонців, які віддали свої життя за майбутнє України.

12:00 Над Києвом було збито десять російських ракет. Як повідомляє мер столиці Віталій Кличко, вже відомо про пошкодження електромереж. Постраждалих, на щастя, немає.

11:00 Вранці дві російські крилаті ракети "Калібр" провели перетин Держкордону України з Республікою Молдова. Пізніше вони перетнули повітряний простір Румунії. Ракети були запущені з акваторії Чорного моря. Про це повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

10:45 У Харкові ворог вдарив по критичній інфраструктурі, зафіксовано ще два прильоти в Запоріжжі, також повідомлення про сильні вибухи надходять із Хмельницької, Вінницької області.

У Києві уламки ракети впали на авто та будинок у Голосіївському районі.

10:15 Є інформація про вибухи в Києві, Харкові, на Одещині, Миколаївщині, Полтавщині та у Кривому Розі. Працює ППО. Зберігаємо спокій та тримаємося ближче до укриттів.

Тим часом "Укренерго" повідомляє, що станом на ранок маємо влучання на декількох об’єктах високовольтної інфраструктури в східному та західному, південному регіонах, що призвело до перебоїв з електропостачанням у деяких областях. Крім того, вночі росіяни атакували енергетичну інфраструктуру дронами та ракетами, спрямовуючи їх на електростанції та об’єкти системи передачі.

Для мінімізації можливих наслідків атаки та збереження енергосистеми "Укренерго" вживає необхідних превентивних заходів, застосовуються аварійні відключення.

09:10 Вночі росія запустила по Україні сім дронів "Шахедів" та шість крилатих ракет "Калібр", — сили ППО знищили п'ять БпЛА та п'ять "Калібрів". Крім того, випустили близько 35 ракет типу С-300, які неможливо знищувати в повітрі.

08:30 На всій території України оголошено тривогу, — повідомляють про ракетну небезпеку. У деяких регіонах почалися превентивні відключення світла.

08:00 Дніпропетровщина: в Криворізькому районі влучання в об'єкт енергетичної інфраструктури, руйнування серйозні, постраждав працівник, в Новомосковському районі уламки ракети впали на житловий 2-поверховий будинок, сталася пожежа, ніхто не постраждав. В Дніпрі чули роботу ППО, проте без прильотів.

На Хмельниччині було влучання в об'єкт критичної інфраструктури Шепетівського району, пожежу вже загасили, постраждалих нема.

07:20 Офіційно: вночі ворог бив по критичній та енергетичній інфраструктурі, в Харкові було близько 10 вибухів, в Запоріжжі, — 17.

В Чорному морі трохи вщухнув шторм і ворог зранку вивів три ракетоносії з 20 "Калібрами" на озброєнні, загроза подальших авіаційних та ракетних ударів по території України залишається високою.

Генштаб ЗСУ: противник продовжує зосереджувати основні зусилля на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінної, Бахмута, Авдіївки, Опитного, Мар’їнки і Вугледара. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ударів по позиціях наших військ.

06:10 Військовий експерт розповів, чому Україні потрібні саме F-16.

05.30 У низці областей України оголошували повітряну тривогу. У Харкові пролунало близько 10 вибухів.

04:00 У Києві та низці областей оголосили повітряну тривогу, у Харкові, Запоріжжі та Дніпрі пролунали вибухи.

03:03 Зеленський передав королю Бельгії уламок збитого в Україні російського Су-25.

02:00 Кілька регіонів країни зазнали атак "шахедів". Працювала ППО.

00:40 40 Німеччина надасть Словаччині сучасну ППО для посилення захисту кордону з Україною.

00:00 Сили ППО збили іранський дрон над Миколаївською областю.

Про те, що відбувалося 7 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 349: росіяни тиснуть і намагаються оточити Бахмут

Інформація за 8 лютого доступна у зведенні: Війна — день 350: окупанти тиснуть на Бахмут і стягують війська до Лиману

З даними за 9 лютого можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 351: окупанти посилюють тиск на ЗСУ на Донбасі та готуються до нового наступу