Війна — день 351: окупанти посилюють тиск на ЗСУ на Донбасі та готуються до нового наступу

Читать на русском
Автор
20843
Бої за Україну тривають 351 день
Бої за Україну тривають 351 день

Оперативно про головне 9 лютого

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 351 день. Окупанти посилюють атаки в Донецькій та Луганській областях та готуються розпочати новий масштабний наступ, метою якого може стати Запорізька та Харківська області. При цьому вочевидь ворог усвідомив, що раптової атаки не вийде, а тому вирішив зробити нову тактику, яка полягає в поступовому нарощуванні тиску на позиції ЗСУ.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 9 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ завдали удару по Бердянському аеродрому, внаслідок чого було знищено понад 100 окупантів, постраждали склад з боєприпасами та паливно-мастильними матеріалами та радіолокаційна станція, повідомили у Бердянській міській військовій адміністрації.

22:00 Окремий загін спеціального призначення НГУ "Азов" розширився до бригади.

21:00 За оцінками ВООЗ, чверть населення України може страждати від розладу психічного здоров'я через російську агресію, яка триває вже рік.

20:00 Авіація Сил оборони України протягом поточної доби завдала 13 ударів по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 2 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів, повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Кількість загиблих внаслідок вибуху газового балона на території колишнього заводу у Дарницькому районі Києва зросла до 4 осіб.

19:00 Протягом доби противник завдав 41 авіаційного та 3 ракетних ударів, 2 з яких по цивільній інфраструктурі міста Краматорська Донецької області. Також здійснив 32 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема з цивільної інфраструктури Донецької та Херсонської областей, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Двоє людей загинули внаслідок вибуху газового балона на території колишнього заводу у Дарницькому районі Києва, ще чотирьох вдалося дістати з-під завалів, повідомляє прес-служба Київської міської військової адміністрації.

17:00 Російські окупанти вкотре обстріляли Херсон. Вони вдарили по п'ятиповерхівці, через що почалася пожежа — одна квартира вигоріла вщент.

16:00 Президент Володимир Зеленський, перебуваючи в ЄС, заявив, що вже є певні позитивні рішення щодо передачі Україні західних винищувачів, але Росії про них знати не слід.

15:00 Питання далекобійної зброї та винищувачів для України вирішене, — заявив голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

Він також додав, що у Європарламенті Зеленський детально зупинився на санкціях проти Росатома, і більшість підтримує антиросійські санкції, а також трибунал над російськими злочинцями. Питання використання заморожених активів росіян в інтересах України також на порядку денному.

14:00 Під час тривоги у Запоріжжі чули вибухи, — влада повідомила, що це відлуння із сусідньої громади, у самому обласному центрі все спокійно.

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес відкинув можливість швидкого надання винищувачів Україні. За його словами, це може зайняти місяці.

13:00 Президентка Європарламенту Роберта Метсола закликала країни ЄС якомога швидше надати Україні далекобійні системи і бойові літаки.

А ось як виглядав виступ Зеленського в Брюсселі:

На сьогодні до "Гвардії наступу" через сайт подали заявки 10,5 тисяч осіб, через ЦНАП – 6,5 тисяч. Середній вік кандидатів – 33 роки, найстаршому – 69 років. Уже зареєструвалося 600 дівчат, вони зможуть працювати і в медичних, і в логістичних підрозділах, і розвідувальних бригадах.

12:00 Президент України Володимир Зеленський прибув до Європейського парламенту у Брюсселі.

Вчора ворог здійснив ракетний удар по промисловій будівлі філії Ірванцівського торфозаводу ДП "Чернігівторф" в селі Кути Другі Новгород-Сіверського району Чернігівщини, — розбір завалів завершено, 2 особи загинули та ще 2 двоє травмовані.

Укренерго: через зниження температури дефіцит потужності в Україні зберігається, найбільше – у вечірні години. В Одесі та Одеському районі ситуація покращується, поступово подаються більші обсяги електроенергії. Ліміти споживання не доводились до Харківської, Херсонської, Хмельницької областей, де сьогодні заплановано проведення вимірів фактичного споживання. Обмеження споживання в цих областях не застосовуватимуться.

11:00 Під час наступу російські окупанти можуть спробувати висадити десант на півночі з Білорусі або на півдні з Чорного моря, але це буде самогубством, вважає представник ГУР Юсов.

Понад 20 генералів росії було ліквідовано з початку війни в Україні, пише видання Nikkei з посиланням на дані японської розвідки.

10:00 ПВК "Вагнер" офіційно припинила набір ув'язнених, — раніше журналісти повідомляти про проблеми в організації.

В Мелітополі залишилось від 50 до 60 тисяч мешканців, що складає приблизно 30% від кількості населення до повномасштабного вторгнення рф, — мер Іван Федоров.

09:00 росія за минулу добу втратила багато засобів ППО, безпілотників та орієнтовно більше 900 окупантів:

Втрати росії в Україні 09.02.2023
Втрати росії в Україні 09.02.2023

08:00 Вночі ворог обстріляв Нікополь, є загиблий. Також вибухи чули в Дніпрі і Краматорську.

Влада сусідньої Брянської області росії заявила, що Україна нібито атакувала вночі безпілотниками і сили ППО рф збили дев'ять БпЛА.

06:35 Генштаб ЗСУ: противник, намагаючись взяти під повний контроль Донецьку та Луганську області, продовжує зосереджувати основні зусилля на ведені наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках в районах Кремінна, Бахмут, Авдіївка, Опитне, Мар’їнка і Вугледар. Активно застосовує оперативно-тактичну та армійську авіацію для завдання ударів по позиціях наших військ.

3:00 Наступна зустріч у форматі "Рамштайн" відбудеться наступного тижня, а учасники мають намір обговорити "найбільш термінові потреби України", кажуть у Пентагоні.

1:00 Зеленський після зустрічі з прем'єром Британії заявив, що було узгоджено новий пакет допомоги, який включає велику кількість броньованої техніки, далекобійної зброї, а також навчання українських пілотів.

00:00 Парламент Швеції схвалив новий пакет військової допомоги на $400 мільйонів, що включає БМП CV90, гранатомети NLAW та інше озброєння та обладнання

З даними за 6 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 348: росія готується розпочати новий наступ та обстрілює мирні міста.

Про те, що відбувалося 7 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 349: росіяни тиснуть і намагаються оточити Бахмут

Інформація за 8 лютого доступна у зведенні: Війна — день 350: окупанти тиснуть на Бахмут і стягують війська до Лиману