Війна — день 349: росіяни тиснуть і намагаються оточити Бахмут

Читать на русском
Автор
15114
Бої за Україну тривають 349 днів
Бої за Україну тривають 349 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 7 лютого

Повномасштабне вторгнення російських військ до України триває 349 днів. Окупанти продовжують обстрілювати українські міста. Також не припиняються атаки росіян на низці напрямків. Особливо важка ситуація склалася в районі Бахмута, де ворожі війська намагаються оточити місто, що обороняється українцями.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 7 лютого, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Зеленський призначив голів Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської обласних державних адміністрацій: Сергія Лисака призначено головою Дніпропетровської ОДА, Юрія Малашка призначено головою Запорізької ОДА, а Олександр Прокудін став головою Херсонської ОДА.

США схвалили можливий продаж Польщі американських РСЗВ HIMARS.

22:00 Українці внаслідок землетрусу в Туреччині не загинули, їх врятували з-під завалів, повідомив посол України в Туреччині Василь Боднар: "Громадяни України – живі! За перевіреною інформацією, двох громадян України, які вважалися загиблими в турецькому місті Хатай, було врятовано з-під руїн будинку".

21:00 Група українських військових у вівторок вирушила до Німеччини для підготовки до управління танками Leopard 2, повідомив голова Міоборони ФРН Борис Пісторіус.

20:00 Українські військові отримають до кінця лютого 2023 року ще більше керованих ракет для протиповітряної оборони. Крім того, Німеччина ще передасть танки, заявив у Києві міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус.

19:00 Уряд Німеччини затвердив поставки основних бойових танків Leopard 1 до України.

18:00 Двоє українців, ймовірно, загинули внаслідок землетрусу на півдні Туреччини, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко з посиланням на владу країни. Відомо також про 4 постраждалих українців. З 19 українцями поки що немає зв'язку.

Україна відправляє до Туреччини команду із 87 рятувальників для допомоги у подоланні наслідків руйнівного землетрусу на південному сході країни.

17:00 Російська корпорація "Газпром нефть" створює власну приватну військову компанію.

Станом на зараз в Україні циркулює 12 підтипів штаму COVID-19 "Омікрон", повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

16:00 Секретар РНБО Данілов допускає можливість завдання удару по території рф зброєю українського виробництва.

Українські військові завершили двотижневе навчання на зенітних установках L-70 у Литві, кілька десятків яких із боєприпасами Литва передає Україні.

14:30 У Києві чути вибухи, — немає причин для занепокоєння, це планові навчання саперів.

Україна має зброю власного виробництва, якою може знищувати цілі на території росії, на це заборон немає, — заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

13:00 7 лютого українські прикордонники збили російський штурмовик в районі Бахмута Донецької області.

12:00 Верховна Рада продовжила дію воєнного стану та загальну мобілізацію ще на 90 днів. Це вже вшосте з початку повномасштабної війни.

Ігор Клименко — офіційно новий міністр внутрішніх справ України, а Василь Малюк — очільник Служби безпеки України. За це проголосувала Рада.

11:00 Російські війська завели свої ракетоносії в пункти базування через потужний шторм в Чорному морі, — Гуменюк.

У Новопскові на Луганщині росіяни почали будівництво стаціонарного крематорію через неможливість вивозити трупи своїх вояків, — голова ОВА Сергій Гайдай.

10:00 СБУ викрила, що компанії дружини Медведчука Оксани Марченко у Києві та Ялті переводили мільйонні суми фінансування МВД та росгвардії росії.

Ввечері 6 лютого безпілотник атакував Севський район Брянської області росії, постраждав строковик і його командир, повідомляє російський проєкт ASTRA.

09:00 За минулу добу росія втратила в Україні багацько ББМ, танків, і орієнтовно аж більше тисячі окупантів, — давно не повідомлялося про такі великі втрати.

Втрати росії в Україні 07.02.2023
Втрати росії в Україні 07.02.2023

08:00 Президент США Джо Байден заявив, що винищувачі F-16 варто залишити в Штатах, і тому він вирішив не постачати їх Україні.

Крім того, NBC News інформує, що Байден відвідає Польщу наприкінці лютого, — це може збігтися з річницею вторгнення в Україну.

07:00 Генштаб ЗСУ: противник продовжує проводити перегрупування на окремих напрямках. Основні зусилля зосереджує на веденні наступальних дій на Куп’янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках.

Для реабілітації поранених противник облаштував черговий військовий шпиталь на першому поверсі Каїрського психоневрологічного будинку-інтернату у Херсонській області, де розмістили військових росії, а цивільних пацієнтів — перевели на інші поверхи. Медичне обладнання окупанти вилучили та перевезли з районної лікарні населеного пункту Велика Лепетиха.

06:00 Швейцарія близька до рішення про відміну заборони на передачу Україні озброєнь швейцарського виробництва, — Reuters.

3:00 Штурмові бригади "Гвардії наступу" будуть готові вже до 1 квітня, повідомили у МВС.

1:00 У МОЗ повідомили, що росіяни обстріляли Вовчанськ Харківської області. Внаслідок атаки у місцевій поліклініці почалася пожежа, попередньо обійшлося без постраждалих.

00:00 Президент Європейської ради Шарль Мішель запросив президента України Володимира Зеленського взяти участь у саміті ЄС, повідомив речник Мішеля Баренд Лейтс. Саміт ЄС пройде 9-10 лютого у Брюсселі.

Про те, що відбувалося 4 лютого, читайте у матеріалі: Війна — день 346: росіяни концентрують сили біля Бахмута і готуються до нового наступу.

Інформація за 5 лютого доступна у зведенні: Війна — день 347: окупанти націлилися на Луганщину, але продовжують тиснути на Бахмут.

З даними за 6 лютого можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 348: росія готується розпочати новий наступ та обстрілює мирні міста.