Реакція Заходу на корупційні скандали, особлива позиція Китаю та конфуз лаврова: головне з інтерв'ю Кулеби ВВС

Читать на русском
Автор
1117
Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба. Фото Телеграф

Глава МЗС України відповів на низку важливих питань, що цікавлять багатьох

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба дав велике інтерв'ю виданню BBC Україна, в якому розповів про військову техніку для нашої країни, про важливість рішення Шольца, про позицію Китаю, Індії, Ірану та Туреччини щодо війни.

"Телеграф" зібрав найцікавіші тези Кулеби, які він озвучив в інтерв'ю.

Про зброю

Танкову коаліцію сформовано, політичні рішення ухвалено, залишилося організувати правильно навчання, логістику, передачу цієї техніки, і вже ставимо зелену пташечку "зроблено". Наступна зброя — це літаки й далекосяжні ракети. Вони, дійсно, нам потрібні й для захисту нашого повітря і для руйнування військової інфраструктури окупаційних сил росії в глибині окупованої території України.

Я наголошую, що йдеться саме про застосування таких ракет, в глибині виключно території України.

Про літаки для України

Звісно, ми не списуємо з рахунків й інші літаки (окрім можливості отримати F-16 – Ред.), такі як шведські "Гріпени", французькі "Міражі" та "Рафалі". Ми відкриті до спілкування з усіма партнерами.

Про Шольца і танки

Чому позиція Німеччини й канцлера Шольца була важливою щодо танків "Леопард" — це масовий танк, але це німецька технологія, тому і слово Німеччини було ключовим. У питанні літаків слово Німеччини не є ключовим, тому що це американська технологія.

Про реакцію Заходу на корупційні скандали в Україні

Партнери надзвичайно високо оцінили рішучість, з якою і президент, і уряд відреагували на ці інциденти.

Це був не лише сигнал всередині країни, що нікому ніяких поблажок не буде, але і назовні. Від цих скандалів не застрахована жодна країна в світі, навіть ті, які допомагають нам боротися з корупцією. Питання в тому, як реагуєш. І от реакція української влади відповідає найкращим світовим стандартам. Вона була чіткою, рішучою і безапеляційною.

Чи впливає Андрій Єрмак на кандидатури послів?

У нас є дипломатична команда: Андрій Єрмак, Андрій Сибіга, Ігор Жовква, Ігор Брусило (голова та заступники керівника ОП — Ред.), де всі мають право висловити свою пропозицію.

Але я маю право з нею погодитися або не погодитися. Демонізація Андрія Єрмака в цьому контексті є, по-перше, некоректною, а по-друге, абсолютно зайвою. Фокусуватися на одній людині можуть лише ті, хто не розуміє, як працює система.

Про подальшу долю українського посла-сексологині в Болгарії

Якщо через призму ваших попередніх запитань, то не від Андрія Єрмака я вперше дізнався про цього кандидата, з нею була проведена співбесіда. Але ще раз наголошую, що все це не має значення, а має значення тільки результат.

Не буде результату, людина буде звільнена. Якщо результату не буде, ніхто не зупинить мене від підписання подання про її звільнення. Або будь-якого іншого посла.

Про конфуз з лавровим в Африці

Наскільки мені відомо, у цьому турне (Африкою – Ред.) у Лаврова сталося дві прикрі несподіванки — у дві країни він не потрапив. На моїй пам'яті це вперше. Які країни? Хай вони самі називають (за даними ЗМІ відомо, що під час турне планувався візит Лаврова в Ботсвану, але з якихось причин він не відбувся. Водночас відомо, що Гана та Мавританія публічно висловлюють невдоволення присутністю "Вагнера" в регіоні. Мавританію Лавров все ж відвідає у лютому, але за даними Jeune Afrique не факт, що президент країни його прийме. — Ред.).

Я знаю, чому він не потрапив. Але це, в принципі, сигнал. Ще вчора здавалося, що росія беззастережно домінує в Африці, всюди відкриваються двері й всі з обіймами їх приймають. А тут раптом починаються проблеми.

Про позицію Китаю

Китай займає у цій війні особливу позицію і бачить цю війну з точки зору своїх стратегічних інтересів. А з іншого боку — з точки зору себе як однієї з ключових держав світу, постійного члена РБ ООН. Якщо скласти табличку, де будуть плюси з точки зору наших інтересів, і мінуси, то в результаті кількість плюсів і мінусів буде приблизно однаковою. Ми, звісно, працюємо над тим, щоб позиція Китаю дрейфувала в бік більш проукраїнський.

…Між іншим, Сі Цзіньпін став першим лідером у світі, який офіційним листом, це така особлива дипломатична практика, привітав президента з днем народження.

Про позицію Індії

Непрості дискусії з Індією на різних рівнях. Є два основних канали комунікації. Президент говорив з прем'єром Моді, але робочі канали комунікації — це мій по лінії МЗС, а Андрій Єрмак спілкується з радником з питань нацбезпеки прем'єр-міністра Індії. Непрості розмови — загалом дружні й позитивні, але тема нафти є найбільшим подразником в наших відносинах.

Що стосується зброї, то Індія має дуже багато того, що потрібно Україні, але при цьому займає стриману позицію. Що стосується співробітництва з росією, то нафту вони купують, навчання проводять, але окремі дуже серйозні стратегічні проєкти у сфері закупівлі російських озброєнь і спільного виробництва російських озброєнь згортаються.

Про Іран

Я не знаю, хто бив по об'єктах військової інфраструктури в Ірані. Ми Ірану нічого злого історично не зробили. Вони почали постачати бойові дрони-камікадзе росії. Вони перетнули межу.

Це наш сигнал Ірану — яким би вигідним не здавалося вам співробітництво з росією проти України, запевняємо вас, що негативні наслідки цього співробітництва в рази перевищать будь-яку вигоду. Далі вже рішення Ірану, як їм діяти.

…Я вніс таку пропозицію (про розрив дипломатичних відносин. – Ред.) на розгляд президента. Рішення може бути ухвалене в будь-який момент в залежності від подальшої поведінки Ірану.

Про позицію Туреччини

Якщо говорити про Туреччину, то ситуація дуже складна, але якщо говорити про неї дуже просто: Туреччина — це друг України. У військовій і політичній сфері Туреччина однозначно на боці України. В питаннях торгівлі та будь-чого, де можна заробити гроші на міждержавному рівні, Туреччина балансує в бік росії… Гра ведеться Анкарою, ця гра складна, багаторівнева, гра, в якій вибори президента Туреччини є важливим чинником. Але критичної загрози інтересам України з боку Туреччини я не бачу.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" робив добірку головних тез із інтерв'ю керівника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова. Він розповів про подальші плани росії у війні, про можливість застосування ядерної зброї та про прогнози повномасштабного вторгнення на територію нашої країни.