Не тільки обстріли: ексміністр вказав на катастрофічну проблему із відновленням енергосистеми

Читать на русском
Автор
Енергетики роблять все можливе, аби виводити Україну із блекаута, але техніки не вистачає
Енергетики роблять все можливе, аби виводити Україну із блекаута, але техніки не вистачає. Фото Колаж "Телеграфу"

Захід може допомогти українцям швидше відновити енергосистему, однак і внутрішній внесок у регулювання теж потрібен

Україна не має достатньо потужних трансформаторів для швидкого відновлення енергосистеми та фінансів на їхнє миттєве придбання. На думку колишнього міністра енергетики, а нині очільника громадського союзу "Всеукраїнська енергетична асамблея" Івана Плачкова, це є однією із найбільших проблем для швидкого відновлення енергопостачання після регулярних масованих обстрілів росіян.

Про це експерт розповів в ексклюзивному інтерв’ю "Телеграфу". За його словами, наша держава справді потребує потужних трансформаторів, у придбанні яких може критися ще один незручний момент – не всі із них підходять для вітчизняної енергосистеми.

Наприклад, техніка із Болгарії не працюватиме на українських підприємствах. Хоча є й інші країни, котрі можуть надати підтримку, зокрема Литва та Азербайджан.

"Проблему я бачу в іншому. По-перше, нові потужні трансформатори виготовляються довго, а резерви вже вичерпані. По-друге, у обленерго нема коштів на придбання та ремонт трансформаторів, бо ростуть неплатежі за світло", — пояснює Іван Плачков.

На його переконання, у такому разі має допомогти держава. Для цього, вважає експерт, при владі має з’явитися посада віцепрем’єра з питаннь паливно-енергетичного комплексу. Це допоможе створити повноцінну координацію державної політики в енергетиці, аби "Нафтогаз" та інші енергетичні компанії підпорядковувалися якомусь єдиному координатору.

Раніше "Телеграф" розповідав, як західні союзники збираються допомогти Україні пройти через тривалі блекаути й інші проблеми з енергетикою через регулярні російські ракетні удари. Окремі підсумки вдалося підвести після засідання так званого "енергетичного Рамштайну".