Війна — день 341: окупанти тиснуть на Донбасі та обстрілюють мирні міста

Читати російською
Автор

Оперативно про головне 30 січня

Вторгнення росії в Україну триває 341 день. Основний тиск окупанти зосереджують у районі Бахмута та Вугледару, а також активізувалися у Запорізькій області. Водночас експерти вважають, що попри концентрацію сил на різних ділянках фронту, росіяни реально здатні вести наступ лише на Донеччині.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 30 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Посли країн G7 нагадали Україні про необхідність схвалити державну антикорупційну програму. "Це зміцнить стійкість України під час війни та стане ще одним кроком до її європейського майбутнього", – зазначають посли.

22:00 Франція та Австралія мають намір спільно налагодити масштабне виробництво артилерійських снарядів для України, повідомляють французькі ЗМІ з посиланням на спільну заяву міністрів оборони двох країн.

21:00 Президент Франції Макрон не виключив можливості постачання літаків Україні.

20:00 Данія готова приєднатися до міжнародної коаліції щодо надання Україні танків, заявив президент України Володимир Зеленський.

19:00 Постачання танків Challenger 2 України від Великобританії очікуються до літа, заявив міністр оборони Великобританії Бел Уоллес.

18:00 На території Білорусі зараз перебуває близько 9 тис. військовослужбовців рф, які пройшли навчання повернулися до росії для подальшого відправлення в Україну, повідомляє Держприкордонслужба України.

17:00 Російські окупанти обстріляли райони с.Мостки Корюківського району, с.Леонівка Новгород-Сіверського району Чернігівської області та с.Сопич Глухівського району, ймовірно, з мінометів калібру 120 мм.

16:00 На окремих ділянках Запорізького спрямування ворог намагався здійснити штурмові дії невеликими групами людей, успіху не мав, повідомив керівник Об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського спрямування полковник Євген Єрін.

Енергетична ситуація в Одеській області залишається найбільш складною в Україні після російського обстрілу 26 січня, повідомив речник Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук.

15:00 Британська розвідка показала свіжу карту бойових дій в Україні:

Карта бойових дій в Україні від британської розвідки 30.01.2023

14:00 Польща готова передати Україні винищувачі F-16, якщо це підтримає НАТО.

Президент Володимир Зеленський побував з робочим візитом у Миколаївській області, обговорив оперативну ситуацію на півдні України, сан енергосистеми регіону, відбудову закладів освіти, наслідки ракетних і дронових атак росії.

13:00 росія завезла у білорусь нові підрозділи військових для навчання, проте ситуація на кордоні залишається повністю контрольованою, — речник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Окупанти обстріляли місто Вовчанськ на Харківщині, загинула людина, ще одна зазнала поранення, — голова ОВА Синєгубов.

12:00 росія у перервах між масованими ракетними атаками (остання, нагадаємо, відбулася 26 січня) може точково обстрілювати Україну. Про це у ефірі телемарафону заявила голова Об'єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

11:00 У РНБО спростовують "наступ" росіян на Харківському напрямі, про який пишуть російські пропагандисти.

10:00 Російська влада, ймовірно, не виключає можливості проведення ще одного раунду призову в межах "часткової мобілізації", вважає британська розвідка.

Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто виступив за збереження каналів діалогу "для російського народу", підкреслюючи, що всіх росіян не слід вважати ворогами, — пише Corriere della Sera.

09:00 Генштаб опублікував свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 30.01.2023

08:00 Затримки Заходу з надання Україні далекобійної зброї, систем протиповітряної оборони і танків обмежили здатність України використати можливості для проведення більш масштабних контрнаступальних операцій на тлі невдач російської армії, — такого висновку дійшли аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW).

07:00 Генштаб ЗСУ: противник веде наступальні дії на Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Новопавлівському напрямках. На інших напрямках — обороняється. Протягом минулої доби ворог завдав авіаційного та 3 ракетних удари, один з яких — по Харкову. Здійснив 44 обстріли з реактивних систем залпового вогню, зокрема і по населених пунктах. Є поранені та загиблі серед мирного населення.

06:00 Україна не буде в безпеці, поки рф контролює Крим — генерал Ходжес.

05:30 Новий удар по Ірану: колону військових вантажівок країни обстріляли літаки у Сирії.

05:00 Глава Мюнхенської конференції з безпеки підтримав передачу Україні винищувачів.

04:00 Зеленський про теракт у Оленівці: стане одним із звинувачень на трибуналі проти Росії.

03:30 Джонсон заявив, що Путін погрожував ракетним ударом перед війною.

03.00 Внаслідок удару по житловому будинку в Харкові загинула одна жінка, ще троє людей постраждали.

02:00 росія відмовляється від посередництва ООН для завершення війни проти України – росЗМІ.01.00 Удар по Харькову: известно об одном погибшем и трех пострадавших.

01.00 Удар по Харкову: відомо про одного загиблого та трьох постраждалих.

00:00 У Харкові російська ракета С-300 потрапила до житлового будинку в центрі міста, через що той отримав сильні пошкодження. За попередньою інформацією є загиблі.

Інформація за 27 січня доступна у зведенні: Війна – день 338: окупанти продовжують наступати на Бахмут, але зазнають величезних втрат

З даними за 28 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 339: окупанти тиснуть на Вугледар і штурмують Бахмут

Про те, що відбувалося 29 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 340: окупанти штурмують Бахмут і Вугледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині