Зламали обидві ноги, схуд на 40 кг: капелан з "Азовсталі" розповів про російський полон

Читать на русском
Автор
4353
Андрій Моісєєнко лише через багато місяців зміг розповісти свою історію
Андрій Моісєєнко лише через багато місяців зміг розповісти свою історію. Фото telegraf.com.ua

Росіяни поводилися з українцями ще гірше, ніж кавказці

Діакон ПЦУ, 54-річний Андрій Моісєєнко був серед тих, хто був в оточеній російськими окупантами "Азовсталі" і здався за наказом, — багато місяців він пробув у полоні, перш ніж зміг повернутися додому.

У полоні росіяни знущалися з нього та інших українців, били і ламали кістки без приводу, а медики не надавали ніякої допомоги, — про це він розповів в інтерв’ю "Телеграфу".

За його словами, з Маріуполя полонених вивозили автобусами до Оленівки, де він пробув дев’ять днів, після чого на 3 місяці та 3 тижні потрапив до СІЗО у Таганрозі.

"На другий день перебування в Таганрозі мені зламали ногу. Пізніше вона неправильно зрослася. Звернення до медиків сенсу не мали. Вони відразу "прописували" фізичні вправи. "Менше води пийте, щоб не опухало", — сказав мені "лікар". Через два місяці зламали другу ногу. Приводу для цього не було", – розповідає отець Андрій.

За його словами, росіяни поводилися з полоненими ще гірше, ніж кавказці, — за три місяці в Таганрозі після побоїв загинуло двоє українців.

"Думаю, їм і грошей не потрібно було – вони приходили на роботу, щоб знущатись з полонених. Їм навіть і приводу для побиття не потрібно було. У будь-який момент можуть поламати тобі ребра, руки, ноги. Безпричинно. Ми все просто слухали, завжди – із закритими очима. Розплющив очі – отримав удар. Навіть, коли ходиш, робиш це літерою "Г" — голова має бути біля підлоги. А очі трохи розплющені, щоби розуміти, куди йдеш. Якщо очі розплющені більше, отримав удар", — згадує чоловік.

Оскільки Моісєєнко був із травмою голови і заїкався, йому ставили не так багато запитань, але загалом над усіма під час допитів знущалися.

З Таганрога його перевели до колонії в Каменськ-Шахтинський у Ростовській області, а звідти — до Курського центрального СІЗО.

29 жовтня отця Андрія повернули шляхом обміну в Україну, і він вважає, що потрапив до списків завдяки Богові.

У полоні Моісєєнко схуд на 40 кілограмів і попереду в нього тривала реабілітація.

"Ноги в Дніпрі я не вилікував. Є проблеми з хребтом і роботою головного мозку (провали в пам’яті). Військово-лікарська комісія визначить, де я лікуватимуся", — каже він.

Як повідомляв "Телеграф", раніше про тортури та побиття в російському полоні розповідала і медик з "Азовсталі".