Війна — день 333: окупанти зазнають величезних втрат, але продовжують тиснути на сході

Читать на русском
Автор
27601
Бої за Україну тривають 333 дні
Бої за Україну тривають 333 дні

Оперативно про головне 22 січня

Повномасштабне вторгнення росії в Україну триває 333 дні. Противник намагається наступати у Донецькій, Луганській та Запорізькій областях, але українські захисники стійко протистоять агресії. У мережі вже з’явилися чутки про те, що росіяни близькі до оточення Бахмута, але аналітики повідомили, що це не відповідає дійсності. Високі темпи війни ведуть до того, що у росіян утворюється величезна кількість поранених, через що на окупованих територіях як госпіталі використовують навіть садки. Водночас є надія, що незабаром ситуація для ЗСУ покращиться, чому сприятимуть можливі поставки західної авіації.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 22 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У неділю на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинула жінка, чоловік отримав поранення, повідомив голова Харківської ОВА Олег Синегубов.

22:00 Зеленський анонсував "відповідні рішення" на наступному тижні у зв'язку з повідомленнями про корупцію у низці міністерств та відомств.

21:00 Франція не виключає постачання важких бойових танків Leclerc Україні для підтримки у війні проти росії, заявив президент Франції Еммануель Макрон.

20:00 Російські війська обстріляли м. Олешки на лівому березі Херсонської області, пошкоджено школу, будинки залишилися без вікон, повідомив міський голова Олешек Євген Рищук.

19:00 Марокко надіслало Україні партію танків Т-72Б, пише алжирське видання Menadefence. Близько 20-ти модернізованих машин уже відправлено на поле бою. Скільки їх Марокко взагалі погодилося віддати, не вказується.

18:00 Президент Франції Емманюель Макрон та канцлер ФРН Олаф Шольц під час зустрічі у Парижі пообіцяли підтримувати Україну, "скільки буде потрібно", повідомляє в неділю газета Le Figaro.

17:00 Італія може відправити зенітно-ракетний комплекс SAMP-T Словаччини, яка передасть Україні Patriot, повідомляє італійська Corriere della Sera.

16:00 Зеленський зустрівся з колишнім прем'єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном, який перебуває з візитом в Україні.

15:00 Прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив про можливість створення міжнародної коаліції для допомоги Україні сучасними танками, якщо ФРН відмовиться поставити Києву Leopard.

14:00 Колишній прем'єр Британії Борис Джонсон відвідав з неанонсованим візитом Бучу та Бородянку під Києвом.

13:15 Вже "за кілька днів" поляки мають намір розпочати підготовку українських танкістів до експлуатації танків Leopard 2, — ще до прийняття остаточних рішень про їх передачу Україні, адже "немає часу чекати", розповів голова Бюро міжнародної політики у канцелярії президента Польщі Марцін Пшидач.

Тим часом прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький називає позицію Німеччини за результатами Рамштайну-8 "неприйнятною" і запевняє: "Україна та Європа виграють цю війну з Німеччиною чи без неї. Однак від Німеччини залежить: захочуть вони приєднатися до місії зупинення російського варварства, чи будуть пасивно спостерігати за цим, прирікаючи себе бути записаними не на тому боці історії".

11:30 В Міноборони України прокоментували скандал з завищеними цінами закупівлі продуктів для військових частин, — кажуть, відопомості про це мають ознаки навмисних маніпуляцій та вводять в оману, відомство готує матеріали в СБУ щодо розслідування поширення завідомо неправдивих відомостей, які наносять шкоду інтересам оборони в особливий період.

У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають 11 кораблів росії, серед яких 4 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить близько 32 ракет, — ВМС ЗСУ.

10:20 Президент Володимир Зеленський записав зворушливе привітання до Дня Соборності України:

В мережі з'явилися кадри, як зараз виглядає прифронтовий Вугледар на Донеччині:

08:40 Генштаб ЗСУ оприлюднив орієнтовні втрати росії за минулу добу:

Втрати росії в Україні 22.01.2023
Втрати росії в Україні 22.01.2023

07:00 Очільник міноборони ФРН Борис Пісторіус найближчими тижнями може відвідати з візитом Україну, він також обіцяє "не гаяти часу" в питанні постачання Києву танків Leopard 2.

06:00 На Миколаївщині авто підірвалося на міні: серед постраждалих — немовля.

05:45 У тимчасово окупованому Харцизьку лунають звуки вибухів.

05:30 З Херсона провели наймасштабнішу евакуацію хворих на Львівщину.

05:00 Прем'єр-міністр Японії збирається до України: оцінить наслідки війни.

04:00 Прикордонники врятували дрон "Мавік", який намагалася "взяти в полон" ворожа станція радіоелектронної боротьби.

02:30 Німеччина може передати Україні 19 танків Leopard 2А5, – німецькі ЗМІ.

02:00 У Запоріжжі було чути гучні вибухи, у місті та області оголосили повітряну тривогу.

01:00 На Херсонщині пролунала серія вибухів.

01:00 В Україну прибули британські гелікоптери Sea King — Рєзніков.

00:00 Заступник голови ОПУ Андрій Сибіга заявив, що наступний "Рамштайн" відбудеться в середині лютого і буде присвячений темі авіації

З даними за 19 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна – день 330: окупанти готують новий наступ, а Захід нарощує підтримку України.

Про те, що відбувалося 20 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 331: "Рамштайн" не радує, а окупанти мріють про настання

Інформація за 21 січня доступна у зведенні: Війна — день 332: окупанти тиснуть на Бахмут, а ЗСУ жахають росіян на півдні