Британські розвідники підрахували, скільки найманців пригожина воюють проти України

Читать на русском
Автор
647
євгеній пригожин
євгеній пригожин. Фото РІА Новости

Британська розвідка назвала чисельність групи "Вагнера" на фронті

Чисельність приватної військової компанії "Вагнера", засновником якої є путінський поплічник євгеній пригожин, на фронті в Україні досягнула 50 тисяч осіб, хоча раніше ці цифри були зовсім іншими.

Як у п'ятницю, 20 січня, у своєму Twitter повідомив пресцентр Міністерства оборони Великобританії, фінансування незаконного збройного формування, члени якого беруть безпосередню участь у російсько-українській війні, відбувається за рахунок корупції при державних замовленнях.

Зокрема, згідно з даними російського держреєстру, "вагнерівська" ПВК була офіційно зареєстрована як юридична особа 27 грудня 2022 року, після чого угруповання оголосило, що основою її діяльності є "консалтинг у галузі управління". Що стосується військової служби, то про неї мови не було.

"Поки незрозуміло, якою мірою структура "ПВК Центр Вагнера" використовуватиметься для управління воєнізованою діяльністю "Вагнера", — йдеться у текст повідомлення.

У британському Міноборони зазначають, що приватні військові компанії дотепер вважають у росії незаконними, навіть попри довготривалі діалоги щодо ймовірності реформувати закон. Припускають, що засновник "Вагнера" пригожин нібито фінансує це угруповання за рахунок завищених сум на державних контрактах, які укладаються з іншими компаніями, власником яких є він сам.

"Реєстрація продовжує напрочуд швидкий розвиток публічного профілю традиційно непрозорої групи. пригожин зізнався на підставі "Вагнера" лише у вересні 2022 року; у жовтні 2022 року він відкрив глянцеву штаб-квартиру в Санкт-Петербурзі", — зазначають у відомстві.

Британська розвідка повідомляє, що до складу "Вагнера" наразі входить 50 тисяч людей. Усі вони залучені до бойових дій на українському фронті. Тобто, саме це незаконне угруповання стало "ключовим компонентом кампанії в російсько-українській війні".

Варто додати, що раніше видання The Hill писало про те, що у складі російської ПВК "Вегнера", яка воює з українцями на їх територіях, перебувають десятки тисяч найманців. Зокрема, 10 тисяч контрактників і 40 тисяч засуджених, які були завербовані з російських колоній.

Водночас джерела видання LIGA.net у розвідці влітку інформували про те, що проти України воюють 5000 "вагнерівців".

Раніше "Телеграф" повідомляв, що російська приватна військова компанія "Вагнера", яка відома вербуванням у свої лави зеків, вирішила залучати на службу не лише ув'язнених чоловіків, а й жінок, які відбувають покарання у "місцях не настільки віддалених".

Додамо, що начальник генштабу Росії і командувач окупаційних військ в Україні Валерій Герасимов заявив, що "вагнерівці" — це не частина російської армії, тому співпраця з ними неможлива і міноборони за них не несе відповідальності. Схоже, що внутрішній конфлікт між МО та "вагнерами" лише розгорається і скоро вони дійдуть до ударів один по одному.