Війна — день 331: "Рамштайн" не тішить, а окупанти мріють про наступ

Читать на русском
Автор
13630
Бої за Україну тривають 331 день
Бої за Україну тривають 331 день. Фото Колаж "Телеграфу"

Оперативно про головне 20 січня

Триває 331 день повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України. Обстановка на сході країни все ще "гаряча", тривають жорстокі бої, але загарбники не мають повного контролю над головними фігурантами інформаційних зведень Бахмутом і Соледаром. Загострюється тема підготовки окупантами наступу, головне питання — який напрямок намагатиметься прорвати ворог. Збройні Сили України дають опір окупантам і готові продовжувати це робити. Тим більше, що наші союзники тішать новинами. Великобританія дає Україні потужні ракети, а в Німеччині вже говорять про десятки танків. Великий пакет допомоги важкого озброєння передасть Естонія, нарощують підтримку Польща, Данія та інші країни ЄС, а також США.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 20 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Голова МЗС Польщі Збігнєв Рау розчарований підсумками "Рамштайну-8" через відсутність прогресу у питанні постачання танків.

"Постачання України зброєю для того, щоб вона могла відбити агресію росії — це не якась вправа щодо прийняття рішень. Українська кров ллється насправді. Ось — ціна коливань з поставками "Леопардів". Треба діяти, і негайно", — написав він.

22:00 Киян попередили про те, що вночі у місті можуть почути вибухи та закликали не панікувати.

21:00 У Білому домі повідомили, що Мінфін США визнає ПВК "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією та запровадить проти неї додаткові санкції

20:00 У НАТО заявили, що переговори про танки для України не закінчені — у Пентагоні назвали терміни.

19:00 Зеленський зателефонував Ердогану. Глави держав обговорили не лише співпрацю між країнами, а й розв'язання війни в Україні. Ердоган запропонував себе посередником між Україною та росією в питанні встановлення довгострокового світу.

18:00 Радником в Офіс президента я більше не піду, — Арестович розповів "Телеграфу" про звільнення, свою партію та нову тактику обстрілів росіян.

17:00 У Пентагоні заявили, що до нового пакету військової допомоги Україні від США увійдуть системи ППО NASAMS.

16:00 На зустрічі в Рамштайні не вдалося досягти єдиної позиції щодо постачання танків Україні, заявив голова Міноборони Німеччини Пісторіус. Є аргументи "за" поставки та аргументи "проти", які висуваються різними країнами, зазначив міністр.

Німеччина, хоча поки й не дає танки, анонсувала весняний пакет військової допомоги Україні на 1 мільярд євро. Акцент у ньому буде зроблений на ППО. До нового пакету увійдуть система Patriot, ще 7 САУ Gepard, додаткові системи Iris-T SLM і керовані ракети до них.

15:00 Чи чекає на нас битва за Крим? Про перспективи звільнення півострова "Телеграфу" розповів військовий експерт полковник ЗСУ Владислав Селезньов.

14:00 Президент Володимир Зеленський звернувся до союзників із закликом зібрати ще одне засідання у форматі "Рамштайну". Під час наступної зустрічі він запропонував обговорити передачу Україні далекобійних ракет і літаків-винищувачів F-16.

13:00 Політичний психолог, експерт з питань невербальної комунікації Валентин Кім оцінив спеціально для "Телеграфу" останні заяви та міміку російського диктатора, а також слова українського президента Володимира Зеленського про те, що путіна, можливо, вже немає в живих.

12:00 Чергова зустріч у форматі "Рамштайн" розпочалась. У війні в Україні настає переломний момент, заявив глава Пентагону Ллойд Остін, розпочинаючи саміт.

"Час — це зброя росії, тому треба прискоритися" — Зеленський звернувся до учасників "Рамштайну", подякував союзникам за допомогу і заявив, що кремль має програти.

11:00 росія завдала ракетного удару по цивільній інфраструктурі Краматорська, наслідки з'ясовуються. Ракета впала поблизу дитсадочка.

Наслідки ракетного удару по Краматорську 20.01.2023
Наслідки ракетного удару по Краматорську 20.01.2023

19 січня російські військові обстріляли автівку поліцейських в Бериславському районі Херсонської області, — загинув Юрій Хижинський, ще четверо правоохоронців постраждали, розповів начальник поліції Миколаївської області Сергій Шайхет.

10:00 Проти України зараз воює близько 50 тисяч вагнерівців, — інформує британська розвідка. Цікаво, що ще влітку розвідка оцінювала кількість бойовиків ПВК "Вагнера" в Україні в 5 тисяч осіб.

ЗСУ мають успіхи на півдні, і штормова погода заважає активності кораблів ворога в морі, проте ймовірність завдання масованих ракетних ударів залишається, — керівниця Об’єднаного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк.

09:00 За минулу добу росія втратила в Україні 4 безпілотники, 3 танки, 7 артсистем та багато живої сили:

Втрати росії в Україні 20.01.2023
Втрати росії в Україні 20.01.2023

08:00 росія встановила рекорд обстрілів Запорізької області, — за минулу добу завдала 224 обстріли по 21 населеному пункту, інформує голова ОВА Олександр Старух.

ООН має намір виділити 4 мільйони доларів США на засоби і підготовку операторів для розмінування територій Миколаївської області, повідомляє Мінреінтеграції.

07:00 Генштаб ЗСУ: в Криму росія готується до прихованої мобілізації. Зокрема, у місті Севастополь, виклики до військових комісаріатів розпочали надходити IT-спеціалістам, фінансовим працівникам та іншим фахівцям, які мали бронь від мобілізації.

06.00 Наступ з території білорусі може розпочатися наприкінці 2023 року, — ISW.

05:30 Нідерланди готові сплатити за танки Leopard, які будуть відправлені в Україну — міноборони країни.

05.00 Рєзніков анонсував із Рамштайну "гарні новини" для українських військових.

04:00 ОБСЕ вимагає від рф повернути 50 вкрадених автомобілів.

03:00 В Бундестазі провалили голосування про передачу танків Leopard Україна.

01:30 США оголосили про новий масштабний пакет військової допомоги Україні, — Reuters.

01:00 США постачають Україні боєприпаси зі складів в Ізраїлі та Кореї — Пентагон.

00:00 Надання Україні танків M1 Abrams поки що не має сенсу – представник Пентагону.

Про те, що відбувалося 17 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 328: окупанти готують новий наступ на сході й обстрілюють мирні міста.

Інформація за 18 січня доступна у звіті: Війна — день 329: окупанти готують новий ракетний удар і наступають на Донбасі.

З даними за 19 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна – день 330: окупанти готують новий наступ, а Захід нарощує підтримку України.