Війна — день 326: ворог зазнає поразки на фронті і застосовує "ракетний терор" проти мирних міст

Читать на русском
Автор
27084
Зруйнований ракетним ударом будинок у Дніпрі
Зруйнований ракетним ударом будинок у Дніпрі

Оперативно про головне 15 січня

Російські військові, які обіцяли захопити Україну протягом трьох діб, не можуть зробити цього вже 326-й день поспіль. Не зумівши взяти під контроль Бахмут і Соледар, армія агресора відправляє на забій тисячі мобілізованих та зеків "Вагнера". Також кремль намагається "тасувати" воєначальників, сподіваючись, що повернення "чеченського ката" замість "сирійського м’ясника" зможе виправити ситуацію. Зрозумівши ж безглуздість заміни "шила на мило" керівництво росії віддає божевільні накази бомбити мирні міста, намагаючись вбити яйнайбільше цивільних осіб. Водночас ЗСУ зміцнюються з кожним днем, у тому числі завдяки підтримці союзників, яка збільшиться після наступного "Рамштайну".

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі у неділю 15 січня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Російські військові продовжують обстрілювати Херсон, у неділю семеро людей отримали поранення, повідомив голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

22:00 До Білорусі прибули вісім винищувачів та чотири військово-транспортні літаки рф, повідомляє "Беларускі Гаюн".

21:00 Після масованої ракетної атаки 14 січня дефіцит генерації в енергосистемі України є величезним, українцям потрібно бути готовими до тривалих відключень, заявив гендиректор постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко.

20:00 Україна може розраховувати на збільшення поставок важкого озброєння від західних країн найближчим часом, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

19:00 Туреччина пропонує використати свою територію для гуманітарного коридору між росією та Україною, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець.

18:00 Окупанти обстріляли Херсон. Ворожі снаряди уразили приміщення, де працюють представники Червоного Хреста, через обстріл виникла серйозна пожежа, інформації про постраждалих немає, повідомляє замголови ОП Кирило Тимошенко.

17:00 Російські військові вдень обстріляли одну з медичних установ Херсона, будівля зазнала пошкоджень, люди не постраждали, повідомив голова обласної військової адміністрації Ярослав Янушевич.

16:00 Кількість загиблих у Дніпрі зросла до 25 людей, з них одна дитина, повідомив президент Зеленський.

Врятовано 39 людей, з них 6 дітей. Поранено 73 людини, з них 13 дітей. Розшукується 43 людини.

15:00 За минулу добу внаслідок агресії рф проти України загинуло щонайменше 26 осіб, ще 81 людина постраждала, — Офіс президента.

14:10 Внаслідок ракетного удару по Дніпру попередньо загинули вже 24 людини. Ще 73 особи постраждали, є заяви про зникнення ще 43 людей, — їх шукають під завалами.

Радник голови ОП Олексій Арестович спробував виправдати свої заяви про "роботу ППО" в Дніпрі. Каже, дуже втомився, мав на увазі, що це тільки версія, заснована на словах його знайомого ППО-шника.

13:00 Виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук попередив українців, що кілька найближчих днів будуть доволі важкими в плані відключення електроенергії.

"Відбулося суттєве зменшення генерації. Частково як підготовка до обстрілів, але у зв’язку з тим, що пошкодження були значними, потрібно готуватися до важких днів, а можливо, й тижнями, щоб мати можливість частково відновити те, що було пошкоджено", — підкреслив він.

12:00 У Дніпрі продовжують розбирати завали багатоповерхового будинку, в який влучила російська ракета під час масового обстрілу напередодні. Рятувальникам вдалося дістати з-під уламків жінку, яка вижила.

В Дніпрі під завалами будинку знайшли живу жінку
Жінка провела під завалами будинку понад 16 годин

11:00 Росіяни вкотре атакували Херсон. Внаслідок ворожого обстрілу поранено двоє цивільних.

Зросла кількість загиблих та постраждалих внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці у Дніпрі. Загалом з-під завалів рятувальники витягли 21 тіло, серед загиблих є одна дитина.

10:00 Вчора рф вивела в Чорне море п'ять ракетоносіїв, загальний залп яких — 36 ракет. Приблизно половину використали під час вчорашньої атаки, інші залишилися. "Треба розуміти, що вони ще можуть бути застосовані", — попереджає начальниця прес-центру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

Головне управління розвідки Міноборони України також інформує, що найближчим часом ворог від імені популярних західних видань може почати звертатися до українців із пропозиціями надавати інформацію про стан української економіки, політичну ситуацію в державі та діяльність Збройних сил України. Метою спецслужб країни-терориста є зменшення військової допомоги Україні від іноземних партнерів, а також збір інформації про ЗСУ та військово-промисловий комплекс України.

Внаслідок агресії рф проти України загинуло вже 454 дитини, ще понад 894 постраждали, — ювенальні прокурори.

09:00 Внаслідок ракетного удару по будинку в Дніпрі загинуло вже 20 людей.

Генштаб ЗСУ показав свіжі втрати росії в Україні:

Втрати росії в Україні 15.01.2023
Втрати росії в Україні 15.01.2023

08:00 В Дніпрі 18 загиблих і 73 постраждалих (четверо з них у реанімації). Доля ще понад 40 людей невідома.

Кореспондент "Телеграфу" Ян Доброносов показав рятувальну операцію з повітря:

07:15 ДСНС повідомляє, що вже 17 осіб загинули в Дніпрі, рятувальна операція продовжується.

06:00 Танки Challenger 2 допоможуть Україні під час прогнозованого весняного нападу — віце-маршал британської авіації у відставці Шон Белл.

Ночью спасатели ГСЧС, разбирая завалы многоэтажки в Днепре, услышали женский голос. Это свидетельствует, что на месте трагедии все еще могут быть выжившие.

05:00 Британія планує передати Україні гелікоптери Apache, — ЗМІ.

04:00 У найближчі кілька тижнів Великобританія передасть Україні танки Challenger 2, а також 30 самохідних артилерійських установок AS90 – сайт британського уряду.

03:00 Кількість загиблих від ракетного удару російських терористів по житловому будинку у Дніпрі збільшилася до 14 – ОВА.

02:00 У Дніпрі триває рятувально-пошукова операція, доля 26 осіб поки що невідома.

01:00 У Дніпрі з 15 по 17 січня оголошено жалобу за загиблими внаслідок ракетного удару окупантів по житловому будинку на житловому масиві Перемога — міськрада.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі в суботу 15 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

Про те, що відбувалося 14 січня, читайте у матеріалі Війна — день 325: окупанти перетворюють Соледар на руїни і знову атакували Київ

З даними за 13 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна – день 324: запеклі бої за Бахмут та Соледар продовжуються

Інформація за 12 січня доступна у зведенні:Війна — день 323: росіяни штурмують Соледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині