Війна – день 324: запеклі бої за Бахмут і Соледар продовжуються

Читать на русском
Автор
22697
Бої за Україну тривають 324 дні
Бої за Україну тривають 324 дні. Фото Телеграф

Оперативно про головне 13 січня

Повномасштабне вторгнення росії на територію України триває 324-й день. Найгарячішими точками залишаються населені пункти Донецького напрямку. У Соледарі та Бахмуті тривають запеклі бої, ворог йде на штурм буквально по трупах своїх же солдатів. Українські сили мужньо тримають оборону, а наша авіація завдає точкових ударів по районах зосередження сил і засобів російських окупантів. ЗСУ готові дати відсіч у будь-який момент, особливо на тлі інформації про підтягування резервів загарбниками та прогнозів про вирішальні найближчі місяці війни.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі у п’ятницю 13 січня, але більш оперативно інформацію можна отримувати у нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Бої за Соледар, Бахмут та інші міста східної частини України продовжуються, а окупанти сфокусували там свої максимальні зусилля.

20:00 Олаф Шольц заявляє, що Німеччина ретельно зважуватиме кожен крок, вирішуючи, чи відправляти танки Leopard в Україну. ФРН, за його словами, продовжить консультації із союзниками.

Раніше ЗМІ повідомили, що Німеччина швидше за все вирішить поставити Leopard Україні.

19:00 У вечірньому зведенні Генштабу знову спростовуються заяви росії про взяття Соледара: "На Бахмутському напрямку противник обстріляв Спірне, Білогорівку, Роздолівку, Яковлівку, Соледар, Красну Гору, Бахмут, Кліщіївку, Курдюмівку, Дружбу та Північне Донецької області. Тривають бої за Соледар".

18:00 У разі нового ракетного удару росія, швидше за все, спробує атакувати крилатими ракетами магістральну розподільчу мережу, щоб таким чином роз'єднати єдину енергетичну систему на окремі острови. Це створить профіцит електроенергії в одних областях і дефіцит в інших, каже Михайло Подоляк.

17:00 У росії не виключають вступу Білорусі у війну проти України. Для цього є дві умови та обидві пов'язані з нібито загрозою з боку дій ЗСУ.

16:00 Не дивлячись на те, що польський президент Анджей Дуда заявив, що Україні передадуть танки Leopard у рамках міжнародної коаліції в Німеччині заявляють, що запиту від Польщі на постачання танків досі не було.

15:00 Ізраїль передасть Україні спеціальну технологію, яка допоможе розпізнавати в небі ракети та дрони.

14:00 Карта війни в Україні на 13 січня: дані розвідки Британії. Росіяни намагаються штурмувати українців у Луганській та Донецькій областях, а саме біля Сватового, Кремінної, Соледара та Бахмута. У районі двох останніх населених пунктів продовжуються запеклі бої.

13:00 росія заявила про повне захоплення Соледара, але в Україні кажуть, що ця інформація не відповідає дійсності.

12:00 Україна здійснила "революцію" у кіберзахисті, заявив голова Командування кіберзахисту Франції.

11:00 За оцінками воєнної розвідки України, росія в рамках мобілізації хоче створити армію чисельністю близько двох мільйонів осіб. Для порівняння: 2 мільйони, — це більше населення Криму або Чечні, або як населення прикордонних Курської та Брянської областей рф разом.

Вночі росіяни вдарили по транспортній базі в Херсоні, понівечені 16 комунальних автобусів, легкові автівки, склади, будівля охорони, лінія електромережі. Постраждав охоронець.

10:00 Російська оборонна промисловість, швидше за все, вдасться до використання праці ув'язнених у спробі задовольнити потреби виробництва у воєнний час, — вважають в британській розвідці.

Тим часом в Білорусі в рамках навчань з росією привели у стан готовності артилерійські підрозділи, заявило міноборони країни.

Однак і українці не гають часу, — біля кордонів Білорусі на Рівненщині бійці СБУ провели тренування із затримання диверсантів, які за легендою намагалися прорватися через кордон на енергооб'єкт.

09:00 За минулу добу росія втратила літак, багато танків, техніки, артсистем, та орієнтовно більше 700 окупантів:

Втрати росії в Україні 13.01.2023
Втрати росії в Україні 13.01.2023

08:00 Найближчими тижнями проти росії будуть введені нові санкції, які позначаться на обороноздатності та фінансових можливостях країни-агресора, — про це заявив координатор Держдепартаменту з санкцій, посол Джеймс О'Брайєн.

Колишній прем'єр-міністр Британії Борис Джонсон планує подорож до України, щоб підтримати президента Володимира Зеленського, — The Guardian.

07:05 Генштаб ЗСУ: на тимчасово окупованій території Херсонської області окупанти здійснюють побудинкові обходи та тиснуть на тих, хто відмовляєтьс співпрацювати. До того ж, загарбників турбує проукраїнська налаштованість громадян регіону, що становить для них загрозу. У Мелітопольському районі Запорізької області противник проводить фільтраційні заходи. Під час перевірки особливу увагу окупанти приділяють телефонам, шукають підтвердження співробітництва із Силами оборони України.

Для підрозділу окупантів, що діє на Новопавлівському напрямку у Волноваському районі Донецької області, замовили цивільний спецодяг з логотипами "роснефть" та "електросталь". Очевидно, що з певною метою противник намагається приховати свою належність до російських окупаційних військ.

За минулу добу наші захисники збили ворожий літак Су-25 та безпілотник-розвідник "орлан-10".

06:15 Прем'єр-міністри Канади та Японії мають намір посилити співпрацю G7 для допомоги Україні.

05.30 Джонсон планує найближчим часом відвідати Київ, – ЗМІ.

05:00 Окупанти, ймовірно, контролюють весь Соледар — ISW.

03:00 США працюють над нейтралізацією діяльності ПВК "Вагнера", — Держдеп.

01:00 Росія могла втратити під Бахмутом та Соледаром Донецької області до 20 тисяч окупантів.

00:30 США підтримують рішення союзників передати Україні західні танки — Пентагон.

00:00 США не вбачають ознак підготовки наступу на Україну з Білорусі, заявив представник Міноборони США Пет Райдер на брифінгу.

З даними за 10 січня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 321: окупанти намагаються захопити Соледар та обстрілюють мирні міста

Про те, що відбувалося 11 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 322: загрозлива ситуація в Соледарі, обстріли міст тривають

Інформація за 12 січня доступна у зведенні: Війна — день 323: росіяни штурмують Соледар, а ЗСУ тиснуть на Луганщині