Страшні бої за схід: чи зможуть ЗСУ утримати Бахмут і Соледар та чому ці міста такі важливі для окупантів

Читать на русском
Автор
3189
ЗСУ невпинно утримують оборону стратегічно важливих міст на сході країни
ЗСУ невпинно утримують оборону стратегічно важливих міст на сході країни. Фото https://ua.korrespondent.net/

Українські військові мають усі шанси вистояти і втримати важливі міста

Вже кілька тижнів підряд окупаційна армія росії потужно штурмує місто Соледар (Донецька область), однак Збройні сили України утримують оборону населеного пункта і посилюють навколо нього свої сили та засоби.

Як у коментарі виданню "OBOZREVATEL" пояснив ексзаступник начальника Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Ігор Романенко, попри важливість Соледара для росіян, вони все ж не полишають спроб відбити у українців Бахмут. Однак захопити його в лоб у них не виходить і вони це чітко усвідомлюють.

"Армія росії зазнає великих втрат. Тому пригожин (засновник ПВК "Вагнер" євген пригожин — ред.) перекинув сили з-під Бахмута та інших найменш актуальних, на їхню думку, ділянок фронту в район Соледара", — сказав він.

Романенко порівнює нинішню ситуацію у Соледарі із минулими невдачами окупантів у районах Сєвєродонецька і Лисичанська, які вони тривалий час намагалися захопити, зазнали там величезних втрат, але так і не досягли мети. Водночас, маючи такий досвід, росіяни прийняли рішення не брати Лисичанськ у лоб, адже місто розташоване на височині. Натомість вони застосували там тактику оперативного охоплення, яка в подальшому привела до того, що українські військові змушені були відступити.

"Тому і з Бахмутом використовують ту саму модель. Оскільки не вдається взяти місто в лоб, з півночі та з півдня здійснюється спроба оперативного охоплення", — пояснив фахівець.

На запитання журналіста, чому для росіян таким важливим є саме Бахмут, Романенко пояснив, що з воєнного погляду він має велике значення, адже там є вкрай важлива дорожня розв'язка. Тобто, якщо окупанти захоплять Бахмут, це надасть їм можливість подальшого наступу на Часовий Яр, Слов'янськ та Краматорськ.

На думку західних аналітиків, серед інших причин є й факто того, що у Соледарі знаходяться великі поклади солі та гіпсу. Водночас Бахмут – це шахти, вугілля. Тобто окрім військового та військово-політичного, є ще й економічне підґрунтя.

Що стосується подальших прогнозів розвитку подій на цьому напрямку Романенко запевняє, що у ЗСУ є хороша перспектива вистояти і утримати ці міста.

"З урахуванням того, що туди прибув командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал Сирський, він вирішує питання про перекидання на цей напрямок резервів, озброєнь, техніки та особового складу. Тому є перспектива того, що нам вдасться встояти як у напрямку Соледара, так і Бахмута. Якщо ми втримаємо Соледар, ворог не зможе реалізувати й інший варіант захоплення того ж таки Бахмута шляхом його оточення", — підсумував він.

Раніше "Телеграф" пояснював, чому окупація українського Бахмуту може бути не наказом диктатора володимира путіна, а забаганкою очільника ПВК "Вагнер" євгена пригожина.