Війна — день 316: ЗСУ знищують склади окупантів, а росіяни готуються до нового ракетного удару

Читать на русском
Автор
18810
Бої за Україну тривають 316 днів
Бої за Україну тривають 316 днів

Оперативно про головне 5 січня

Повномасштабна війна між росією та Україною триває 316 днів. Найбільш жорстокі бої продовжуються на сході країни, а на півдні українські захисники методично знищують склади боєприпасів окупантів. Водночас у ЗСУ кажуть, що росіяни можуть незабаром знову зробити масову ракетну атаку. Проте українська армія продовжує стійко тримати оборону та накопичувати ресурси для наступного наступу, в чому їй допомагають західні союзники.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 4 січня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:25 Президент Зеленський у вечірній промові звернувся до російських громадян зрозумію їм мовою:

"Война закончится, когда ваши солдаты или уйдут, или мы их выгоним. Так что пусть забирают унитазы (они им в пути понадобятся) и пусть возвращаются к себе, за нашу границу 1991 года", — заявив глава українською держави.

22:50 Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні подякував президенту Байдену і канцлеру Шольцу за рішення посилити оборону України. "Матимемо ще одну батарею Patriot і потужну бронетехніку – це дійсно велика перемога для нашої держави", — наголосив він.

21:57 Велика Британія теж може надати танки Україні, заявив британський міністр закордонних справ Джеймс Клеверлі.

21:35 Німеччина офіційно передасть Україні бронетранспортери Marder та ЗРК Patriot. Про це з посиланням на телефонну розмову канцлера ФРН Олафа Шольца та президента США Джо Байдена заявив представник федерального уряду та керівник федеральної прес-служби Штеффен Гебештрайт.

20:50 Волонтер Віталій Дейнега популярно пояснив, чому за всієї важливості поставок дронів Mavic українським військовим, Міністерство оборони і сам голова відомства Олексій Резніков офіційно не сприятимуть їх закупівлям для ЗСУ, оскільки це може загрожує певними наслідками для України.

19:05 Наказ путіна про запровадження для російських окупантів режиму припинення вогню на Різдвяні свята в Україні — це виключно пропагандистський жест і нічого більше, заявив радник глави Офісу президента Михайло Подоляк. За його словами, ця пропозиція — банальна хитрість. В ній немає жодного бажання припинити війну, заявив представник Банкової.

18:00 Президент Росії Володимир Путін доручив міністру оборони Сергію Шойгу ввести з 12:00 6 січня до 24:00 7 січня режим припинення вогню по всій лінії бойового зіткнення сторін в Україні. Він лицемірно закликав ЗСУ зробити те саме і припинити на добу ведення вогню, щоб дати можливість віруючим відвідати служби у День Різдва Христового.

17:00 Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів телефонну розмову Зеленським після розмови з путіним, заявив, що Туреччина готова взяти на себе завдання сприяння та посередництва у встановленні міцного миру між росією та Україною, а також зробити дипломатичний внесок у врегулювання ситуації на ЗАЕС. Окрім того, обговорювалися гуманітарна допомога Туреччини та енергетична підтримка України, а також розвиток зернового коридору.

16:00 Окупанти обстріляли Берислав в Херсонській області, загинуло подружжя та їх 12-річний син, — повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Тим часом дмитро медведєв заявив, що фрегат "Адмірал Горшков" з ракетами "Циркон" стоятиме у берегів США поблизу від Вашингтона.

14:40 З'явилася свіжа карта бойових дій в Україні від Міноборони Британії:

Карта бойових дій в Украині від Міноборони Британії 05.01.2023

13:25 4 січня, росіяни вчергове обстріляли один з енергетичних об’єктів компанії ДТЕК Енерго, постраждалих немає, повідомили в компанії.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що запропоноване главою РПЦ патріархом Кирилом "різдвяне перемир'я" є цинічною пасткою.

12:00 Російські окупанти вкотре обстріляли центр Херсона. За даними голови Херсонської ОВА Ярослава Янушевича, на місці від отриманих поранень загинув 20-річний хлопець.

11:00 Патріарх кирило закликав встановити Різдвяне перемир'я з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня.

10:30 У Києві може бути чутно вибухи — на північній околиці столиці тренуються сапери.

США шукають способи завадити виробництву іранських безпілотників за допомогою санкцій та експортного контролю.

ПВК "Вагнер" почала рекрутувати ув'язнених із виправних колоній Чечні, більшість із яких було засуджено з політичних мотивів, — дізналася українська розвідка.

09:25 4 січня у Ізюмському районі Харківської області на міні підірвався 42-річний начальник групи піротехнічних робіт ДСНС Сергій Гоцуляк та 22-річний цивільний, ще один сапер постраждав.

У Івано-Франківській області сьогодні можуть бути вибухи, — це навчання.

За минулу добу росія втратила в Україні штурмовик Су-25, ударний вертоліт Ка-52, два безпілотники, багато техніки та орієнтовно більше 800 окупантів:

Втрати росії в Україні 05.01.2023
Втрати росії в Україні 05.01.2023

08:00 Після обстрілу Нікополя з важкої артилерії 4 січня постраждав 64-річний чоловік, — у нього були важкі ураження грудної клітини. Сьогодні вранці стало відомо, що він помер. Лікарі не змогли врятувати постраждалого.

Кількість біженців, які прибули до країн Європи з України з початку повномасштабного російського вторгнення, сягнула 7 915 287 осіб.

07:10 За попередню добу, на східному напрямку, підрозділи зенітних ракетних військ Повітряних Сил ЗСУ знищили російський штурмовик Су-25, ударний вертоліт Ка-52 та БпЛА оперативно-тактичного рівня "Орлан-10", — Генштаб ЗСУ.

06:30 Понад 60% Бахмута зруйновано під час боїв та російського наступу на місто, яке триває вже пів року, — повідомляє голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Російські канали повідомляють, нібито ППО збила дрони з вибухівкою в районі селища Нижньогірське в Криму.

3:00 Норвегія відправила до України додаткові 10 тисяч артилерійських снарядів.

1:00 У Криму пролунали нові вибухи. Цього разу їх чули біля селища Нижньогірське, що за 50 кілометрів на південний схід від Джанкоя.

00:00 Представник ГУР МО Андрій Юсов повідомив, що росія розмістила ядерну зброю в окупованому Криму та Білорусі.

Інформація за 2 січня доступна у зведенні: Війна — день 313: окупанти сповільнилися на фронті, але тероризують українців дронами .

З даними за 3 січня можна ознайомитися у трансляції: Війна — день 314: росія втрачає все більше окупантів і готує новий удар

Про те, що відбувалося 4 січня, читайте у матеріалі: Війна — день 315: росіяни обстрілюють мирні міста і "за своїми трупами" наступають на Бахмут