Війна — день 308: окупанти "тиснуть" на Донбасі і готують новий удар по Україні

Читать на русском
Автор
36224
Вторгнення в Україну триває 308 днів
Вторгнення в Україну триває 308 днів

Оперативно про головне 28 грудня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває вже 308 днів. Окупанти продовжують "тиснути" на Бахмутському та Луганському напрямках і зосереджують сили в Запорізькій області, проте українські захисники завдають серйозних ударів по російських позиціях на лівому березі Дніпра в Херсонській області. Тим часом у ЗСУ попереджають, що загарбники готують черговий масований удар по Україні, проте цього разу він може відрізнятись від попередніх.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 27 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Ввечері українська ППО збила більше 10 ворожих безпілотників у різних областях України.

22:00 Над Дніпропетровською областю ППО збила 5 ворожих безпілотників, можливо "шахідів", повідомили у повітряному командуванні "Схід".

21:00 Надходять повідомлення про вибухи на Дніпропетровщині та у Каховці Херсонської області. Раніше в цих регіонах оголошувалась повітряна тривога і була інформація про атаку ворожих БПЛА.

20:00 На півдні України загроза атаки ворожих дронів.

Київ найближчим часом може повернутися до графіків планових відключень електрики, повідомив гендиректор Yasno Сергій Коваленко.

19:00 Російські окупанти протягом доби завдали двох авіаційних та двох ракетних ударів по території України, а також здійснили понад 10 обстрілів із реактивних систем залпового вогню, повідомляє Генштаб ЗСУ.

18:00 Українська авіація протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження російських окупантів, а підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони України вразили два пункти управління, два райони зосередження живої сили та один склад боєприпасів ворога, повідомляє Генштаб ЗСУ.

17:00 Сили української ППО з вересня збили понад 420 російських ракет, випущених по критичній інфраструктурі України, а також 430 дронів-камікадзе, заявив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

16:00 Зеленський сьогодні виступив в Раді, декілька його цитат:

  • Ми допомогли Заходу віднайти себе знову і відчути на скільки Захід переважає. Ніхто вже там не боїться рф. Саме Україна об’єднала ЄС
  • Потрібні нові гарантії безпеки, реформа існуючих міжнародних організацій (які мають гарантувати мир, але не здатні це зробити)
  • Україна йде до перемоги, про яку мріяли всі наші покоління. Все що не досягли раніше, буде у нас. Зараз є загальнонаціональна єдність, функціонуюча своя держава і підтримка Світу
  • Ми пройдемо цю зиму, російські "шахедні" удари не допоможуть
  • Кількість терміналів Старлінк доведемо до більше ніж 30 тисяч в найбільший час
  • Український військово-промисловий комплекс буде одним з найбільш прогресивніших
  • Відбудова України буде найбільшим економічним проєктом Європи

15:00 В мережі з'явилося супутникове фото свіжих траншей, виритих біля села Лазурне на півдні Криму.

Окопи росії біля Лазурного в Криму
Окопи росії біля Лазурного в Криму

Росіяни в тимчасово окупованому Маріуполі заборонили проведення масових заходів на новорічні свята.

14:00 Деякі ЗМІ сьогодні розповсюдили інформацію, нібито в Україні зупинилися АЕС. "Енергоатом" наголошує: всі 9 енергоблоків атомних електростанцій, розташованих на підконтрольній Україні території, як і раніше працюють на максимальній наявній потужності.

12:40 До Києва приїхав Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню. Він має зустрітися з очільником оборонного відомства України Олексієм Резніковим.

У селі Кізомис на Херсонщині через ворожий обстріл постраждали три людини, серед яких 14-річна дитина, — заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов побував на передовій у Бахмуті.

11:15 Відповідно до плану раптових перевірок рівня бойової та мобілізаційної готовності в Білорусі переходять з мирного на воєнний час, — повідомляє міноборони країни.

У районі прикордонного пункту "Крупець" у Курській області на міні підірвався БТР із російськими прикордонниками, постраждали двоє військових, — про це пишуть російські канали.

09:30 Генштаб ЗСУ опублікував свіже зведення про втрати окупантів на фронті в Україні:

09:00 Харків перебуває під ворожим обстрілом. Інформацію підтвердив мер Ігор Терехов.

Харків вибухи сьогодні
Над Харковом підіймається дим

Генерал НАТО у відставці Джеймс Джонс назвав три основні чинники, які вплинуть на закінчення війни між росією та Україною. Один із них — надання нашій країні гуманітарної допомоги іншими державами.

08:00 Бої за Бахмут можуть добігати кінця, — вважають експерти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бойові втрати на цьому напрямку змушують росіян використовувати тактику штурмових груп. Так само було й у російському наступі на Херсонщині у серпні 2022; тоді наступ досяг кульмінації через те, що російські сухопутні сили були надто деградовані.

07:10 У тимчасово окупованому Севастополі загарбники активізували агітацію щодо вступу на військову службу за контрактом до збройних сил російської федерації, — Генштаб ЗСУ.

06:30 Кілька важливих новин на ранок:

  • нема гарантій, що до Нового року не буде нового масованого обстрілу з боку росії, треба бути готовими до усього, — Данілов;
  • Зеленський анонсував щорічне звернення до парламенту, — збирається говорити про звільнення землі, відновлення країни, повернення українців, зближення з партнерами та розкриття потенціалу України;
  • в Україні з лютого було пошкоджено 702 об'єкти критичної інфраструктури, — перший заступник голови МВС Євген Єнін;
  • США зіткнулися з низкою проблем у спробах допомогти Україні відновити енергосистему, зокрема деякі американські елементи просто несумісні в Україні;
  • у Бердянську нещодавно вбили трьох російських військових, і окупантам дозволили пересуватися містом у цивільному одязі, — ЦНС;
  • у Білорусі оголосили вирок трьом білорусам, яких знуватили у саботажі на залізниці, якою йшли склади з російською військовою технікою для участі у війні в Україні, — їм дали 21-23 роки колонії та штраф;
  • Україна ще довго буде на передовій оборони Європи, проте росія зазнала поразки вже сьогодні, — ексголовнокомандувач сил НАТО в Європі Джеймс Джонс;
  • Палата представників Конгресу США заборонила використання китайського TikTok на всіх офіційних пристроях всіх співробітників.

3:00 З початку вторгнення окупанти пошкодили 702 об'єкти української критичної інфраструктури, заявив заступник голови МВС Євген Єнін. Загальна кількість пошкоджених та знищених об'єктів складає понад 35 тисяч

1:00 Глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен заявив, що на українців чекає важка зима, проте країни G7 робитимуть все можливе, щоб підтримати роботу її енергетичної інфраструктури

00:00 росія заборонила експортувати нафту до країн, які ввели ціну. Відповідний документ набуде чинності з 1 лютого 2023 року та діятиме до 1 липня.

Про те, що відбувалося 25 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 305: росіяни масово гинуть під Бахмутом і готують новий ракетний удар

Інформація за 26 грудня доступна у зведенні: Війна — день 306: "бавовна" під Саратовом та нові прогнози Буданова.

З даними за 27 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 307: просування ЗСУ на Луганщині, важка ситуація під Бахмутом.