Війна — день 305: росіяни масово гинуть під Бахмутом і готують новий ракетний удар

Читать на русском
Автор
36197
Вторгнення триває 305 днів
Вторгнення триває 305 днів

Оперативно про головне 25 грудня

Повномасштабне російське вторгнення в Україну триває 305 днів. Окупанти стягують сили на Луганський напрямок і можуть спробувати провести атаку на Харківську область, тоді як ЗСУ покращили своє становище під Бахмутом, який уже кілька місяців перебуває в стані облоги. Не маючи змоги зламати українців на полі бою, окупанти вдаються до боягузливої тактики обстрілів цивільних об’єктів, через що страждають мирні жителі. Крім того, не виключено, що напередодні новорічних свят росія проведе ще одну масовану ракетну атаку.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 25 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 В Україні з нового року стартує програма заміни старих лампочок на нові LED-лампи. Людині, яка вирішить скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку у "Дії", прийти у відділення "Укрпошти" й обміняти 5 ламп старого зразка на таку ж кількість світлодіодних.

22:00 У новорічну ніч комендантська година в Україні не скасовується, порушників затримуватимуть, повідомила прессекретарка голови Національної поліції Мар'яна Рева.

Ті, хто вийдуть на вулицю новорічної ночі, можуть бути притягнуті до відповідальності за порушення комендантської години.

Піротехнічні засоби та їх реалізація, їх використання практично на всій території України прямо заборонені і поліція реагуватиме на такі випадки.

21:00 Зеленський закликав в останні дні року "прислухатися до повітряних тривог".

20:00 ЗСУ накрили на Херсонщині штаб офіцерів Південного військового округу зс рф, до 70 військовослужбовців зазнали поранень, кількість загиблих уточнюється.

Ісландія передала близько 12 тисяч одиниць різноманітного зимового одягу для військовослужбовців ЗСУ.

19:00 Російські окупанти запроваджують затяжну комендантську годину тривалістю до 10 діб у деяких тимчасово окупованих населених пунктах з метою ослаблення українського руху опору, повідомила керівник пресцентру Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

18:00 Авіація Сил оборони протягом доби завдала 2 удари по районах зосередження окупантів, а підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 5 пунктів управління та район зосередження живої сили противника.

17:00 У Білорусі на аеродромі в Мачулищах спалахнув російський МіГ-31К, який є носієм гіперзвукових ракет "Кинжал", повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн".

Неподалік узбережжя Туреччини стався вибух на вантажному судні. Під час інциденту на кораблі перебували 17 людей, зокрема, українець.

16:00 Найближчого тижня на Київщині комендантська година діятиме з 23:00 до 05:00, повідомляє пресслужба Київської ОВА.

Британська рок-група Pink Floyd та український музикант, соліст гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк за допомогою своєї композиції "Hey, Hey, Rise Up", яка є кавер-версією пісні "Ой у лузі червона калина", зібрали близько 500 тис. фунтів стерлінгів на допомогу українському народу. Як повідомляє пресслужба Pink Floyd, зібрані гроші будуть розподілені між українськими гуманітарними благодійними організаціями Hospitallers The Kharkiv and Przemyśl Project, "Медичний Добровольчий Батальйон Госпітальєри", "Vostok SOS", "Київ Волонтерський" та "Лівий берег".

15:00 Офіційно: росія вдарила трьома ракетами по промисловій зоні Краматорська на Донеччині, попередньо без жертв.

14:30 Друга масштабна тривога за день. Знову авіація в Білорусі.

14:00 Оголошено відбій тривоги. Місцеві канали повідомляють про вибухи у Слов'янську та Краматорську на Донеччині.

Велика Британія передала Україні понад 900 генераторів і відправила Збройним силам України приблизно 15 000 наборів комплектів для екстремальних холодів, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

13:20 Нова масштабна повітряна тривога в багатьох областях України.

Російські війська продовжують намагатися "взяти" Бахмут, але безуспішно, в боях ворог втрачає тисячі своїх солдатів, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Президент рф володимир путін вчергове звинуватив Україну у відмові від перемовин: "Ми готові домовлятися з усіма з учасниками цього процесу про прийнятні якісь розв'язки, але це їхня справа — не ми ж відмовляємося від переговорів, а вони".

12:00 Німецькі аналітики стверджують, що ймовірність вторгнення російських військ з території Білорусі зберігається. Цього разу називають нові дати — уже з орієнтацією на весну.

11:40 Найкращі вітання з Різдвом, звичайно ж, звучать від українських військових. Бійці 72-го ОМБр ім. Чорних Запорожців заколядували для українців. Автором святкового вірша став захисник Іван Стратієнко.

11:00 На Київщині розглянуть можливість розміщувати "Пункти незламності" у місцевих храмах. Такий варіант розглянуть у Православній церкві України, щоб розширити українцям доступ до електрики та інтернету.

Російські літаки в Білорусі пішли на посадку, Україною почалися відбої тривоги.

10:30 Гендиректор компанії YASNO Сергій Коваленко анонсував українцям "подарунок" від енергетиків до Різдва — відключень електроенергії має бути менше.

10:00 Генштаб ЗСУ прозвітував про свіжі втрати окупаційної армії. Наші захисники напередодні Різдва серйозно постаралися — понад 600 загарбників назавжди перекваліфікувалися на "хароших рускіх".

09:30 По всій Україні оголошено повітряну тривогу. Причина — активність ворожої авіації у Білорусі.

09:00 Херсон зранку знову під обстрілом.

У Білорусі спостерігається активність ворожої авіації, зліт двох винищувачів, можливо, дадуть тривогу.

08:00 У Курську рано-вранці кілька вибухів чули з боку аеропорту.

У Київській області створять "пункти незламності" на базі храмів Православної церкви України, — голова ОВА Олексій Кулеба.

ОАЕ передадуть 2500 побутових генераторів потужністю від 3,5 до 8 кіловат цивільному населенню України.

07:00 У Василівці на Запоріжжі окупанти запровадили комендантську годину в період з 28 грудня цього року по 04 січня 2023. Працівникам екстрених служб видаються спеціальні перепустки, а іншим місцевим жителям заборонено залишати житло та переміщуватися по населеному пункту, — повідомляє Генштаб. Раніше схожі заходи запровадили у Чернігівці та Бердянську.

05:45 У Єврокомісії заявили, що Путін уже програв у війні, як Гітлер 1943 року.

05:00 Наступ росіян під Бахмутом видихнувся, — ISW.

04:30 Папа Римський напередодні Різдва закликав допомагати постраждалим від війни та бідності.

03:00 Різдво з Україною: світові лідери під час свят згадують про війну та українців.

02:00 В рф несподівано помер гендиректор підприємства з виробництва підводних човнів із запуску смертоносних "калібрів".

01:30 На Херсонщині під час розмінування загинули троє рятувальників.

00:40 У російському Мурманську горить база постачання.

00:30 У полон українським військовим здалася група російських зеків із ПВК "Вагнера".

00:00 У ЗСУ повідомили, що зафіксували проліт Санта Клауса у повітряному просторі України.

"Повітряні Сили України вітають Santa1 та гарантують безпечний політ!", – повідомила пресслужба ПС ЗСУ.

Інформація за 22 грудня доступна у звіті:Війна – день 302: історичний візит Зеленського до США та рекорд втрат росії в Україні .

З даними за 23 грудня можна ознайомитися у трансляції: "Війна день 303: ЗСУ б’ють по тилах і відбивають атаки окупантів".

Про те, що відбувалося 24 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 304: ворог зазнає втрат і посилює репресії на тимчасово окупованих територіях