Війна — день 296: нова масштабна ракетна атака росіян та бої на Донбасі

Читать на русском
Автор
32827
Вторгнення триває 296 днів
Вторгнення триває 296 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 16 грудня

Вторгнення військ росії в Україну триває 296 днів. Енергосистема України продовжує нарощувати втрачені внаслідок ворожих обстрілів потужності, проте загроза повторного обстрілу зберігається. Окупанти обстрілюють Херсон та інші розташовані поблизу лінії фронту міста, а також продовжують атакувати українські позиції в районі Бахмута. Тим часом Євросоюз погодив 9-й пакет санкцій проти росії і затвердить його письмово у п’ятницю, 16 грудня.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 16 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

21:00 У Києві після обстрілу лише третина всіх мешканців мають опалення та воду. При цьому світло має 40% киян.

19:30 У Дніпрі досі спостерігається критична ситуація з електрикою, проте міський голова Борис Філатов каже, що з 21:00 її поступово почнуть подавати на об'єкти критичної інфраструктури. Насамперед це стосується об'єктів водопостачання.

18:30 Противник продовжує укріплювати лінію оборони на кордоні Херсонщини та Криму. Посилює також оборону та охорону Північнокримського каналу. Для цього додатково направлені підрозділи мобілізованих з Кубані, повідомляє Генштаб ЗСУ. А тим часом підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України проріджують позиції окупантів — за поточну добу уразили три райони зосередження особового складу, пункт управління та склад боєприпасів ворога.

17:45 Плани кремля щодо повторного наступу на Київ приречені на провал, заявив радник ОП Михайло Подоляк. Плани щодо захоплення столиці України нагадують прожекти з висадки на Марс.

16:50 У Волгоградській області РФ впала щонайменше одна (за іншими даними — дві) ракета, якою окупанти хотіли вдарити по Україні.

16:35 Ймовірність нового нападу російських військ на Київ з боку Білорусі оцінив боєць ЗСУ, блогер Юрій Касьянов. На його думку, навіть у разі готовності 200-300 тисяч солдатів до наступу, їх потрібно було б перекинути до Білорусі, надати необхідну військову техніку та забезпечити необхідним майном, і лише тоді планувати новий наступ.

15:25 Посол США в Україні Бріджіт Брінк подякувала українським військовим за відмінну роботу засобів ППО і розповіла про дієву допомогу, надану Вашингтоном. Україна отримала вантаж з аварійно-ремонтним обладнанням, що стане в нагоді для відновлення енергетичної інфраструктури.

14:15 За попередніми даними, сьогодні вранці з районів Каспійського та Чорного морів противник випустив по об’єктах критичної інфраструктури України 76 ракет, з них 72 крилатих (Х-101, "Калібр", Х-22) та 4 керовані авіаційні ракети (Х-59/Х-31П).

Як повідомив головком ЗСУ Валерій Залужний, силами і засобами зенітних ракетних військ Повітряних Сил та протиповітряної оборони Сухопутних Військ знищено 60 ворожих ракет.

14:00 Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко розповів про наслідки обстрілу регіону. Ворог бив по енергетичній інфраструктурі, поранення отримали троє співробітників електропідстанцій. Усіх госпіталізовано до лікарні.

13:10 Укренерго оголошує надзвичайну ситуацію — після російських обстрілів втрачено понад 50% споживання енергосистеми країни.

Укренерго оголошує надзвичайну ситуацію

12:30 Відео вибухів в Україні з літака з Молдови — стовпи диму вище хмар. Нагадаємо — по Україні випустили близько 60 ракет.

12:05 Внаслідок влучання ракети у житловий будинок у Кривому Розі зруйновано один з п‘яти під‘їздів, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко. Дві людини загинули, ще шестеро травмовані, серед них — троє дітей. Під завалами можуть перебувати дві людини, одна з них — дитина.

11:00 Прессекретар Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що по українській території було запущено близько 60 ракет. Крім ракет Х-555 та Х-101, які були випущені з літаків Ту-95, були пуски "Калібрів" з Чорноморської акваторії та ракет С-300.

Генштаб також публікує дані щодо втрат серед російських окупантів. Кількість "хороших росіян" перетнула позначку 97 тисяч.

Втрати росії в Україні 16.12

10:30 Через ракетний обстріл України ДТЕК повідомляє про введення екстренних відключень. ДТЕК працює в Києві, Київській, Одеській, Дніпропетровській та Донецькій областях. В Києві вже проблеми з водопостачанням — повідомив мер столиці.

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив про пошкодження об'єктів енергетики на сході та півдні України і початок аварійних відключень.

09:40 Ракетна атака по Україні продовжується. Внаслідок удару росіян по трьох об'єктах критичної інфраструктури повністю знеструмлено Харків. Зникло світло у Полтаві та області.

У Кривому Розі окупанти влучили по житловому будинку. Під завалами можуть бути люди.

09:00 Є повідомлення про звуки вибухів у Києві, Дніпрі, Харківській, Запорізькій, Миколаївській областях – уточнюємо.

08:50 Тривогу оголошено на всій території України, канали пишуть про запуск ракет, у низці областей на тлі небезпеки ударів розпочали аварійні відключення. Зокрема, про відключення повідомляють у Сумах, Житомирі, Одесі, Дніпрі, Кропивницькому, Києві, Тернополі, Запоріжжі та інших містах України.

08:00 Повітряна тривога у південно-східних областях, очільники ОВА закликають не ігнорувати тривогу.

07:00 Кілька важливих новин на ранок:

  • російські війська не зможуть взяти Київ, навіть якщо спробують знову атакувати, – ISW;
  • росіяни влучили у пункт Червоного Хреста у Херсоні, загинула волонтер-парамедик;
  • ефективність української ППО зросла до 80%, – Резніков;
  • якби існував шлях призупинення членства рф в Радбезі ООН, ми б ним скористалися, — Білий дім;
  • російські окупанти вивезли на примусове "лікування" на територію рф ще 40 дітей з Лисичанська і Сєвєродонецька, — Центр національного спротиву.

06:00 путін одночасно використовує два військові інструменти для тиску на Україну, — (ISW).

05:45 путін боїться можливих атак безпілотників ЗСУ і на Новий рік втече з москви — Валерій Соловей.

05:00 Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію щодо порушення прав людини в окупованому Криму.

04:45 Більше ППО. Учасники саміту ЄС домовилися збільшити військову допомогу Україні.

03:00 США розширять до 500 осіб на місяць програму підготовки українських військових – Пентагон.

02:30 ЄС має намір забезпечувати військову та політичну підтримку України, — висновки саміту лідерів Євросоюзу.

01:40 Саміт ЄС схвалив виділення Україні 18 млрд євро.

01:00 Українські системи ППО підвищили ефективність до 80% — Рєзніков.

00:10 На окупованій частині Луганщини вибухнув склад із боєприпасами: спалахнула пожежа, чути детонацію.

00:00 НАЗК виявило факти можливого незаконного збагачення народного депутата Верховної Ради IX скликання Наталії Королевської на суму близько 50 млн грн та умисне внесення недостовірних даних до декларації за 2020 рік.

З даними за 13 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 293: окупанти зазнають величезних втрат, але тиснуть під Бахмутом

Інформація за 14 грудня доступна у зведенні: Війна — день 294: в Україні відновлюється електропостачання, ЗСУ б’ють по тилах окупантів

Про те, що відбувалося 15 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 295: ситуація в енергетиці України покращилася, "бавовни" в росії