Війна — день 295: ситуація в енергетиці України покращилася, "бавовни" в росії

Читать на русском
Автор
31303
Вторгнення триває 295 днів
Вторгнення триває 295 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 15 грудня

Вторгнення військ росії в Україну триває 295 днів. Спроби окупантів знову вдарити дронами-камікадзе не мали успіху. Тим часом у прикордонних з Україною регіонах росії продовжуються вибухи. Обстановка на фронті залишається складною: окупанти тиснуть на Донбасі, хоч і не мають суттєвих успіхів. ВСУ продовжують бити далекобійним озброєнням по тилах ворога.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 15 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 У період з 5 по 13 грудня середня тривалість відключень на лівому березі у Києві знизилася з 9 годин 17 хвилин до 7 год. 05 хв. або на 23,7%, на правому – з 5 год. 59 хв. до 4 год.28 хв. чи на 25,4%, повідомив гендиректор енергопостачальної компанії YASNO Сергій Коваленко.

22:00 Дев'ятий пакет санкцій Європейського Союзу для росії за війну, яку вона веде проти України, буде затверджено у п'ятницю у письмовій формі.

21:00 Третина (34%) українських біженців у Німеччині хочуть залишатися в цій країні до закінчення бойових дій на батьківщині, а чверть (26%) планують залишитись у Німеччині назавжди, пише Deutsche Welle із посиланням на результати репрезентативного дослідження.

20:00 Мінфін США розширив список санкцій проти росії, включивши до нього, зокрема, першого віцепрем'єра рф Андрія Білоусова, віцепрем'єра Дмитра Чернишенка, заступника міністра фінансів росії, куратора податкової політики Олексія Сазанова, гендиректора — голову правління ВАТ "Российские железные дороги" Олега Білозерова, голову ради директорів державної судноплавної компанії "Совкомфлот" Сергія Франка та низку російських губернаторів.

19:00 Міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес заявив, що Україні потрібні ракети великого радіусу дії і не виключив постачання ЗСУ крилатої ракети Storm Shadow дальністю 560 км. Франко-британська авіаційна крилата ракета класу "повітря — земля" Storm Shadow призначена для знищення важливих стаціонарних цілей, добре захищених засобами протиповітряної оборони.

18:00 Нова операція ЗСУ та повторний наступ росії на Київ: 8 головних заяв Залужного в інтерв'ю The economist.

17:00 Понад чотири тисячі російських військових заявили, що хочуть здатися в полон Збройним Силам України. Про це розповів речник державного проекту "Хочу жити" Віталій Матвієнко.

16:00 В інтерв'ю The Economist Зеленський пояснив, що може дати путіну шанс пожити довше. Він зазначив, що чим швидше російський диктатор закінчить війну та виведе війська з території нашої країни, тим довше проживе і він, і його оточення.

15:00 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний висловився про мобілізацію та заявив, що нашій країні зараз потрібно більше техніки, а не людей.

14:00 Українські військові змогли здвинути лінію фронту в одному із районів Луганської області. Поблизу села Діброва ЗСУ прорвали оборону росіян на півтора кілометра.

13:00 Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав реальні втрати росіян в Україні. За його словами, кількість загиблих уже перевищила 100 тисяч.

12:00 Росіяни знову вдарили по Херсону, дві людини загинули.

11:00 У США представили резолюцію, яка закликає президента Джо Байдена виключити росію із Ради Безпеки ООН. Американські законодавці-члени Гельсінської комісії в тексті резолюції для Конгресу зазначили, що росія вчиняє "кричущі порушення" статуту ООН, що ставить під сумнів її право на місці в Раді.

10:00 Мешканці Полтави повідомляють про звуки вибухів — це проводиться навчальна стрілянина.

Вночі був приліт у об’єкт критичної інфраструктури в Куп'янську на Харківщині, — голова ОВА Олег Синєгубов.

Окупаційна влада проводить роботи щодо переключення Запорізької атомної електростанції до енергетичної системи російської федерації, — Генштаб ЗСУ.

Тим часом ЗСУ успішно вибили окупантів з двох кварталів Бахмута.

09:00 Внаслідок агресії рф проти України загинуло 447 дітей, ще щонайменше 856 були поранені, — ювенальні прокурори.

Генштаб ЗСУ: за наявною інформацією, окупанти замінували дачні ділянки та узбережжя річок Конка і Чайка в межах Олешківської міської територіальної громади Херсонської області. Також ворог примусово евакуював громадян України, які проживали на острові Великий Потьомкінський поблизу Херсона, на поки що підконтрольну російським загарбникам територію.

Річки Конка і Чайка, і острів Великий Потьомкінський на карті Херсонщини
Річки Конка і Чайка, і острів Великий Потьомкінський на карті Херсонщини

07:30 Зранку Донецьк потужно обстріляли, пропагандисти стверджують, що це найсильніший обстріл за більш ніж 8 років.

В рамках обміну 14 грудня Україна віддала росії священника УПЦ Московського патріархату.

7% українців думають тимчасово змінити місце проживання на зимовий період на тлі проблем з електропостачанням, — звіт Міжнародної організації з міграції.

путін міг відмовитися від щорічного послання до Федеральних зборів через відсутність позитивної повістки дня, — ISW.

06:40 Євросоюз і НАТО підготували спільний заклик до росії негайно припинити війну та вивести свою армію з України, — Politico.

Адміністрація президента США планує передати Україні передове електронне обладнання Joint Direct Attack Munition (JDAM), здатне перетворювати некеровані авіаційні боєприпаси на "розумні бомби", — The Washington Post.

3:00 Окупанти продовжують нещадно обстрілювати Херсон. Згідно з інформацією місцевих Telegram-каналів, місто зазнало удару з РСЗВ, чути вибухи

1:00 Нижня палата парламенту Польщі (Сейм) схвалила рішення про визнання росії країною, яка підтримує тероризм і застосовує терористичні методи.

00:00 Зеленський заявив, що за цей тиждень "маємо важливий прогрес" у питанні ППО. "Провів сьогодні засідання Ставки. Говорили, зокрема, і про захист неба. Постійно посилюємо нашу протиповітряну та протидронну оборону. І робимо все, щоб отримати для України більш сучасні та потужні системи. За цей тиждень ми маємо важливий прогрес у питанні ППО", — Сказав він у відеозверненні.

З даними за 12 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 292: важкі бої за Бахмут, ЗСУ мають успіхи на Луганщині

Інформація за 13 грудня доступна у зведенні: Війна — день 293: окупанти зазнають величезних втрат, але тиснуть під Бахмутом

Про те, що відбувалося 14 грудня, можна дізнатися у матеріалі: Війна — день 294: в Україні відновлюється електропостачання, ЗСУ б’ють по тилах окупантів