Війна — день 290: ворог збирає сили для наступу на Бахмутському напрямку

Читать на русском
Автор
22271
Війна — день 290-й
Війна — день 290-й. Фото Телеграф

Оперативно про головне 10 грудня

Продовжується протистояння українського народу широкомасштабному російському вторгненню. Противник одержимий своєю ідеєю-фікс — наступу на Бахмутському напрямку. Під Лиманом та Авдіївкою ворог намагається покращити тактичне становище. Також окупанти зосереджуєть зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України та обстрілюють цивільні об’єкти.

Але ракетний терор не зможе зупинити боротьбу українців за свободу: наша країна продовжує отримувати допомогу від США та інших союзників, у тому числі й у енергетичній сфері. Завдяки цьому ситуація в енергетиці починає стабілізуватись.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 10 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 ЗСУ завдали удару по готелю "Гостьовий дім Жданова" в Кадіївці Луганської області, де знаходилися найманці ПВК "Вагнер".

22:00 Відновлення енергетичної інфраструктури Одеси та області може тривати два-три місяці, заявили в ОДА.

21:00 У тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області пролунало понад 10 вибухів, попередньо горить будівля церкви, де базувалися росіяни, повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

20:00 Рада Європейського Союзу затвердила пакет допомоги Україні на 2023 рік у розмірі 18 млрд євро, пропозиція буде передана до Європейського парламенту для можливого затвердження наступного тижня, повідомляє пресслужба Ради.

19:00 Протягом доби російські окупанти завдали 15 авіаударів іранськими ударними безпілотниками та здійснили понад 15 обстрілів із РСЗВ по позиціям українських військових, населеним пунктам та об'єктам енергетичної інфраструктури, повідомили у Генштабі.

18:00 ЗСУ отримали мобільний шпиталь, сконструйований німецькими та українськими фахівцями.

17:00 Окупанти обстріляли медичний заклад у Херсоні, снаряди влучили у пологове відділення, люди не постраждали, повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко.

СБУ виявила на території Харківської єпархії УПЦ (МП) сотні тисяч готівки, прокремлівську літературу та сухпайку окупантів.

16:00 Російські окупаційні війська обстріляли Борівську громаду Харківської області, одну людину поранено. "Від ворожих обстрілів постраждала база фермерського господарства в селі Підлиман. Важкі поранення отримав працівник господарства. Також пошкоджено сільськогосподарську техніку та дах ферми. Пораненого доправили до лікарні", — повідомляється в телеграм-каналі селищної ради.

15:00 Марокко за рекомендацією США поставить в Україну запчастини для танків Т-72 і стане таким чином першою державою Африки, яка надасть Україні військову допомогу, повідомляє видання Le Journal de l'Afrique.

14:00 Радник керівника ОП Михайло Подоляк заявив, що війна росії проти України точно закінчиться у 2023 році та пояснив, чому у Зеленського так щодо цього впевнені.

13:00 Західні ЗМІ оцінили причини більш частої появи президента рф володимира путіна на публіці. За їх оцінками таким чином російський диктатор намагається довести усім, що, попри всі невдачі, все ще продовжує контролювати ситуацію у росії.

12:00 З огляду на побоювання Сполучених Штатів Америки втратити потужні безпілотники MQ-9 Reaper на війні в Україні, ними було прийнято рішення відмовити Україні у передачі цього виду озброєння Києву.

11:00 Військовий експерт Сергій Грабський, заявив, що українцям не варто розслаблятися, адже вони повинні чітко усвідомлювати, що ракет у росіян більш ніж достатньо, аби завдавати ними ударів по мирних містах України.

10:00 На Одещині зруйновано одразу кілька об'єктів енергоінфраструктури, на місці працюють військові, рятувальники, енергетики. Ситуація з електрикою в Одесі та області є складною, — повідомляє ДТЕК.

У Херсоні після нічних обстрілів також місцями немає світла.

09:00 ЗСУ поділилися свіжим зведенням втрат ворога. За добу лави "хороших росіян" поповнили ще 370 солдатів армії противника!

Тим часом росія може намагатися нарощувати свій ядерний потенціал, хоча ця країна й так має найбільший запас подібної зброї.

08:00 Голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко розповів про наслідки нічного обстрілу області. Під вогнем окупантів опинилися дві громади – Нікопольська та Марганецька, є четверо постраждалих.

Згідно з інформацією оперативного командування "Південь", вночі росіяни атакували південні області дронами-камікадзе. Постраждали кілька об'єктів інфраструктури на Одещині. Як результат — серйозні руйнування та тисячі абонентів без електроенергії.

Втім, наші системи ППО не сплять: у небі над Херсонською та Миколаївською областями було збито по чотири безпілотники, на Одеській — два. Мінус десять ворожих "пташок" — так тримати!

07:00 ЗСУ вже в декількох кілометрах від Кремінної, та можуть деокупувати район ще до Нового року, хоча це буде непросто, бо окупанти на цьому напрямку добре підготувалися, — голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Кремінна Луганської області на карті бойових дій
Кремінна Луганської області на карті бойових дій

06:00 Марокко вперше надасть Україні військову допомогу, передавши ЗСУ запчастини для танків Т-72.

05:30 За минулий рік Путін втратив майже все, його визнано "невдахою року" — Арестович.

05:00 ЗСУ тримають оборону під Бахмутом, а у росіян вичерпався дух на півдні України — ISW.

04:14 До Білорусі прибув ешелон із технікою постачання для російських військових.

04:00 Визволення ЗСУ територій доводить, що західна зброя використовується за призначенням — Кислиця на РБ ООН.

03:00 США дали Україні "зелене світло" на використання дронів по території рф — ЗМІ.

01:00 Переломний момент у війні настане навесні 2023 — Подоляк.

00:00 Ракетний терор не зупинить боротьбу за свободу: Зеленський про новий пакет допомоги від США.

Про те, що відбувалося 7 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 287: в Україні тривають аварійні відключення електроенергії, важкі бої на Донбасі

З даними за 8 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна – день 288: окупанти намагаються наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках.

Інформація за 9 грудня доступна у зведенні: Війна — день 289: окупанти обстрілюють населені пункти по всій лінії фронту