Війна — день 288: окупанти намагаються наступати на Бахмутському та Авдіївському напрямках

Читать на русском
Автор
16812
Вторгнення триває 288 днів
Вторгнення триває 288 днів. Фото Телеграф

Оперативно про головне 8 грудня

Широкомасштабне вторгнення російської федерації в Україну триває 288 днів. У країні продовжуються екстрені відключення електроенергії. Загалом енергетики прогнозують, що Україна житиме з відключеннями електроенергії мінімум до кінця березня 2023 року. Тим часом на фронті тривають запеклі бої. Найгарячіша точка як і раніше в районі Бахмута, де росіяни намагаються продавити українську оборону ось уже який тиждень. Тим часом на півдні окупанти зміцнюють оборону та намагаються переформатувати свої підрозділи.

У цьому матеріалі "Телеграф" розповідає про головні події в Україні та світі 8 грудня, але оперативніше інформацію можна отримувати в нашому Telegram-каналі за цим посиланням.

23:00 Одним із пунктів звинувачення проти росії буде "мінний терор", сказав у відеозверненні президент України Володимир Зеленський.

Міністерство економіки України очікує $20 млрд міжнародної допомоги у 2023 році.

Число постраждалих внаслідок ракетного удару по Харківщині зросло до 4: 2 чоловіків та 2 жінок, один із них у тяжкому стані.

22:00 Словаччина планує відновити виробництво снарядів 120 і 155 мм для України. Таку заяву зробив глава МЗС Растіслав Качер.

21:00 Нижня палата Конгресу США схвалила оборонний бюджет на 2023 рік обсягом 858 млрд доларів. Він включає виділення 800 млн доларів на військову допомогу Україні.

20:00 Підрозділи ракетних військ та артилерії Сил оборони України за цю добу завдали ударів по 5 пунктах управління, 8 районах зосередження особового складу, одному районі зосередження артилерії та боєприпасів російських окупантів.

19:00 Російські війська знищили майже всі основні медичні установи Маріуполя: 82 із 106 місць надання медпослуг у Маріуполі пошкоджено чи зруйновано.

18:00 З 1 січня 2023 року Хорватія приєднається до Шенгенської зони. При цьому заявки на вступ від Болгарії та Румунії було відхилено радою міністрів внутрішніх справ країн ЄС.

17:00 Президент Перу Педро Кастільйо спробував влаштувати державний переворот, проте миттєво поплатився.

16:00 Зірку Жіночої національної баскетбольної ліги (WNBA) Бріттні Грайнер звільнили з російської в'язниці в обмін на продавця зброї з рф Віктора Бута.

Японія передасть Україні 242 генератори, а також трансформатори, роз'єднувачі та інше обладнання для відновлення зруйнованих електромереж.

14:40 Російські окупанти розмістили біля енергоблока №6 ЗАЕС реактивні системи залпового вогню "Град", — ймовірно вони збираються обстрілювати Нікополь та Марганець, прикриваючись ядерним об'єктом. Україна звертається до МАГАТЕ та закликає створити безпекову зону всередині та навколо станції за її повної демілітаризації й деокупації, повідомляє "Енергоатом".

12:00 Речник президента росії дмитро пєсков виступив із черговою заявою щодо українських міст Херсона та Запоріжжя. За його словами, приєднання нових регіонів не планується, проте рф все ж планує звільнити "частину окупованих Києвом нових російських регіонів".

11:00 Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що окупанти стягнули велику кількість техніки, укріплюючи свої позиції поблизу Сватова та Кремінної. Таким чином ворог готуються до потужного контрнаступу Збройних сил.

10:00 На ранок 8 грудня в анексованому Севастополі пролунала низка вибухів, після чого росіяни повідомили про вдалу роботу засобів протиповітряної оборони.

09:00 росія втратила вже понад 93 тисячі окупантів в Україні:

Втрати росії в Україні 08.12.2022
Втрати росії в Україні 08.12.2022

08:00 Генштаб ЗСУ: на Херсонському напрямку ворог веде оборонні дії, проводить посилення угруповання військ. Зафіксовано артилерійське ураження більш як 15 населених пунктів, що неподалік з лінією зіткнення. Серед них — Золота Балка, Качкарівка, Львове, Токарівка, Інженерне, Антонівка, Дніпровське Херсонської області. Також під вогонь потрапили острів Білогрудий та міста Херсон і Миколаїв.

В тимчасово окупованому місті Ясинувата Донецької області, під час перевезення одного з підрозділів окупаційних військ на бойові позиції втекли близько 20 осіб зі зброєю з числа раніше увʼязнених осіб. В результаті проведення розшукових дій трьох втікачів знищено.

Посеред ночі росіяни завдали удару по транспортній базі у Миколаєві. На щастя, постраждали лише автобуси.

07:15 Кілька важливих новин на ранок:

  • мирний час в Україні може настати вже у 2023 році, — Зеленський;
  • наразі відновити 100% енергосистеми неможливо, проте робиться все можливе для збільшення генерації, — Зеленський;
  • у ніч на 8 грудня почали повертати світло в Одесу, — "Укренерго";
  • США не дають Україні ЗРК Patriot, проте працюють над наданням інших систем ППО, — Білий дім;
  • Чехія надасть Україні черговий транш допомоги у розмірі 2 млн євро;
  • Литва планує збільшити у 2023 році масштаби військової підготовки українців та збирає спальні мішки для України;
  • в Україні розгорнуто вже 1072 "Пункти незламності";
  • оператори працюють над тим, щоб при критичних відключеннях зв'язок у критичних точках був 3 доби, зокрема мережі підводять до "Пунктів незламності", — Держспецзв'язку;
  • росія схоже адаптувала іранські "Шахеди" для використання на морозі і найближчим часом може збільшити чисто атак дронів на об'єкти інфраструктури, — ISW.

3:00 Директор "Інституту стратегічних досліджень та безпеки", правозахисник та адвокат Павло Лисянський заявив, що окупанти за час вторгнення в Україну викрали та депортували до росії понад 50 тисяч дітей

1:00 Під час повітряної тривоги у Миколаєві пролунали вибухи

00:00 ЗСУ з початку вторгнення звільнили 1888 населених пунктів, проте приблизно таку ж кількість досі окуповано, заявив Зеленський

Інформація за 5 грудня доступна у зведенні: Війна — день 285: росія влаштувала новий масований обстріл, а ЗСУ тиснуть на Луганщині

Про те, що відбувалося 6 грудня, читайте у матеріалі: Війна — день 286: Україна оговтується після масованого ракетного удару, а росіяни штурмують Бахмут

З даними за 7 грудня можна ознайомитись у трансляції: Війна — день 287: в Україні продовжуються аварійні відключення електроенергії, важкі бої на Донбасі .